Alkol Vücudu Neden Şişirir

Alkol Vücudu Neden Şişirir
  • 4
    0
    1
    0
  • Arkadaşlar ile geçirilen güzel ve uzun bir gecesinden sonra yüzünüzde ve vücudunuzda şişkinlik fark ettiniz mi? Şişkinlik, alkol içmenin vücut üzerindeki en yaygın etkilerinden biridir. Çoğu insan, “bira göbeği ” terimini bilir, sık sık içen biri iseniz, karın bölgesinde oluşma eğilimi gösteren inatçı yağın adıdır bu.
    Her türlü alkol (bira, şarap, viski…) kaloridir, gram başına yaklaşık 7 kalori içerir. Alkole şeker gibi diğer malzemelerin de eklenmesiyle kalori miktarı daha da artar.

    Alkol şişkinliğine ne sebep olur?

    Tüm bu kaloriler, sık içmenin kolay kilo alımına yol açabileceği anlamına gelir. Ne sipariş ettiğiniz veya ne ile tükettiğinize bağlı olarak, sadece bir içecek elli ila birkaç yüz kalori içerebilir. Alkol, kilo alımının yanı sıra gastrointestinal sistemin tahrişe yol açmasına neden olabilir ve bu da şişkinliğe neden olabilir.

    Alkol enflamatuar bir maddedir, yani vücutta şişmeye neden olma eğilimindedir. Bu iltihaplanma, şekerli ve karbonatlı sıvılar gibi genellikle alkolle karıştırılan şeyler ile (gaz, rahatsızlık ve daha fazla şişkinliğe neden olabilecek şeyler tarafından) çok daha kötü hale gelebilir.

    Dışarıda bir gece geçirdikten sonra, yüzünüzde genellikle kızarıklığın eşlik ettiği şişkinlik de fark edebilirsiniz. Bunun nedeni alkolün vücudu kurutmasıdır. Vücut susuz kaldığında, cilt ve hayati organlar mümkün olduğunca fazla su tutmaya çalışır. Bu durum yüz ve başka yerlerde şişkinliğe yol açar.

     

    Alkol şişkinliği nasıl tedavi edilir?

    Alkol aldığınızda kilo aldığınızı veya şişkinlik gösterdiğinizi fark ettiyseniz, alkol tüketiminizi azaltmayı düşünebilirsiniz.

    2015-2020 ABD Diyet Kuralları (Güvenilir Kaynak), erkekler için önerilen alkol miktarı günde iki içeceğe, kadınlar için ise günde bir içeceğe kadardır. Bir içecek şu şekilde tanımlanır:

    12 ons bira (yüzde 5 alkolde)

    8 ons malt likörü (yüzde 7 alkolde)

    5 ons şarap (yüzde 12 alkolde)

    1,5 ons likör veya alkollü içki (80 geçirmez veya yüzde 40 alkolde)

    Vücut her saat sadece belirli miktarda alkolü metabolize edebilir. Ne kadar alkol metabolize edebileceğiniz, yaşınıza, kilonuza, cinsiyetinize ve diğer faktörlere bağlıdır. Sağlıklı beslenmek ve yeterli egzersiz yapmakla birlikte, içkinizi gözlemlemek, bir bira göbeğini önlemenize yardımcı olabilir.

     

    Alkol şişkinliği önlenebilir mi?

    Alkol alıyorsanız, yüzünüzde ve midenizdeki şişkinlikten hızla kurtulmak için su içmelisiniz. Aslında, alkol içmeden önce, sırasında ve sonra içme suyu, vücut üzerindeki enflamatuar etkilerini önlemeye yardımcı olabilir. Alkol kullanırken şişkinlik hissediyorsanız, su ile de devam edebilrisiniz.

     

    Şişkinliği önlemenin diğer yolları şunlardır:

    Daha yavaş yemek ve içmek, yutabileceğiniz hava miktarını azaltabilir. Hava yutmak şişkinliği artırabilir.

    Karbon dioksit gazını vücuda salan gazlı içeceklerden ve biradan uzak durmak.

    Sakız veya sert şekerden kaçınmak. Bunlar normalden daha fazla hava emmenizi sağlar.

    Sigarayı bırakmak, aynı zamanda havayı solumanıza ve yutmanıza neden olur.

    Yedikten veya içtikten sonra egzersiz yapmak, şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

    Mide ekşimesi sorunlarını tedavi etmek. Mide ekşimesi şişkinliği artırabilir.

    Şişkinliği azaltabilecek reçetesiz bir gaz ilacı denemek.

    Yiyecek ve içecekleri parçalamanıza ve her ikisi de şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bağırsak bakterilerini desteklemeye yardımcı olmak için sindirim enzimlerini ve / veya probiyotikleri denemek.

     

    Alkol içmenin diğer yan etkileri nelerdir?

    Şişkinliğin ötesinde, alkolün ılımlı bir şekilde tüketilmesi gerektiğini hatırladığınızdan emin olun. Çok fazla alkol içmek vücudunuza zarar verebilir. Beyin ve karaciğer hasarına neden olabilir ve kanser, araba kazaları, yaralanmalar, cinayet ve intihar nedeniyle ölüm riskinizi artırır. Hamileyseniz, alkol almak bebeğinize zarar verebilir.

     

    Ne zaman yardım almalısınız?

    Kendinizi planladığınızdan daha fazla alkol tüketirseniz veya içtiğinizde kontrolden çıkmış hissediyorsanız, tıbbi yardım alın. Alkol kötüye kullanımı ciddi bir sorundur, ancak yardım alabilirsiniz. Endişeniz varsa hemen bir sağlık kuruluşuna görünün.


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.