The Roses Of Heliogabalus

The Roses Of Heliogabalus
  • 7
    0
    0
    2
  • Heliogabalus'un gülleri aslında ne ifade ediyor ?

    Ressam Lawrance Alma Tadema Heliogabalus'un güllerinin yarattığı "ölüm esintisini" neredeyse güzel kılacak şekilde resmetmiştir. 

    Hikaye Heliogabalus diğer adıyla Elagabalus'un 14 yaşında Roma İmparatoru olması ile başlıyor. Elagabalus resimde ziyafet verenlerin en solunda, kişiliğine ters düşecek derece sade biçimdeki tacıyla görülüyor. Elagabalus o dönem imparatorları arasında alışılmışın dışında bir kişiliğe sahiptir. Kendisi zevke düşkün, müsrif, tuhaf gibi sözcüklerle betimlenmiştir.

    Elagabalus toplumdaki cinsel ve dini normları reddetmiştir. Hatta Roma Panteonu içerisinde bulunan Baştanrı'yı kendi inandığı tanrı ile değiştirip senatoda bulunanların kendi tanrısına tapınmalarını zorunlu kılmıştır. Elagabalus 5 kez evlenmiştir ve evlilikleri arasında en çok ses getireni 30 yıl bakire kalmaya yemin eden Vesta rahibelerinden Julia Aquilia Severa olmuştur. Elagabalus aynı zamanda erkeklerle de ilişki yaşamıştır. Bunlardan biri sürücüsü Hierocles'tir. Ayrıca Elagabalus'un kadın kıyafetleri giymeyi sevdiği ve transeksüel olduğu söylentisi bulunmaktadır. Hatta kendisinin doktorlara onu kadın yapmaları için yüksek meblağlar önerdiği söylentilerdendir. 

    Gelelim Heliogabalus'un güllerine. Resimde Elagabalus misafirlerine ziyafet vermektedir. Bu ziyafet sırasında yukarıdan açılan bir örtüyle aşağıya güller (orjinali menekşelerdir) dökülmektedir. Ve misafirler bu güllerin içerisinde boğulmaktadır. Elagabalus misafirler hakkında "parazitleri boğdum" demiştir. Abartıdan hoşlanan ve farklı kişiliğiyle tanıdığımız Elagabalus'un misafirleri boğulurken yanında ziyafet vermekte olan diğer soylularla birlikte içerisinde bulunduğu durumdan haz almakta olduğu görülmektedir. Bu durum birçok kişiye Elagabalus'un sadizme eğilimli olduğunu düşündürmüştür. Kimi kaynaklarda saltanatının 18 yaşına kadar sürdüğü kiminde ise 19 yaşına kadar sürdüğü yazmaktadır. Saltanı ise kendi korumalarının onu öldürmesi ile son bulmuştur. 

    Alma Tadema, asıl hikayedeki menekşe yerine gül kullanmıştır bunun nedeni ise eserlerinde romantizm ve akademizmin izlerini gördüğümüz Alma Tadema'nın gülün sembolik anlamından faydalanmak istemesidir. Gül ölümü sembolize etmektedir. Ayrıca kullanılan renklere bakabilirsiniz.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.