Heinz Ikilemi

Heinz Ikilemi
  • 9
    0
    1
    0
  •  

    Isviçreli gelişim psikoloğu ve filozof Jean Piaget, çoçukların ahlaki gelişimi konusunda tartışmasız en etkili bilim insanıdır. 1960'larda psikolog Lawrence Kohlberg, Piaget'in çalışmasını ahlaki gelişimin aşamaları üzerine kendi teorisiyle inşa etti. Onun muhakemesinin çoğu, insanların benzer ahlaki ikilemlere yetişdirildiklerinde eylemlerin nasıl haklı çıkardıklarını ve rasyonelleştirdiklerini araştıran Heizn ikilemine dayanıyordu.

    Heinz İkilemi bu şekildedir;

    "Avrupa'da bir kadın kanserden ölmek üzereydi. Ve sadece bir ilaç onu kurtarabilir, aynı zamanda yaşadığı kasabada eczacının yakın zamanda bulduğu özel bir ilaçtır. Eczacı, ilacı olması gereken değerinden daha yüksek fiyata satıyordu. Hasta kadının eşi Heinz, parayı ödünç almak için tanıdığı herkesin yanına gitti, ancak maliyyetin ancak yarısını bir araya getire bildi. Eczacıya eşinin ölmek üzere olduğunu söyledi ve ilaçı daha ucuza satmasını ve ya parayı daha sonra ödemesine izin vermesini istedi. Ancak, eczacıdan "Hayır" cevabını aldı. Heinz çaresiz kaldı ve eşini kurtarmak için ilacı çalmaya karar verdi. Heinz bunu yapmalı mıydı?  Neden?"

    O zaman, size bu soruları soruyorum;

    1. Heinz ilacı çalmalı mı? Neden çalmalı ya da neden çalmamalı?

    2. Heinz karısını sevmiyorsa, yine de ilacı çalmalı mı? 

    3.Ölmek üzere olan kişinin eşi değil, yabancı biri olduğunu varsayalım. Yabancı biri için ilacı çalmalı mı?

    4. Sevdiği bir evcil hayvanı olduğunu varsayalım. Heinz, evcil hayvanı kurtarmak için çalmalı mı?

    5.Heinz ilacı çalarsa, yasalara karşı geldiği için hapse girmeli mi?

    6. Heinz in ilacı çalması ahlaki açıdan yanlış mı?

    7. Heinz ilacı çalmalıdır. Çünki bir hayatı kurtarmak kanunu çiğnemekten daha önemlidir.

    Ek olarak şu soruları da soruyorum: "Kanunlar neden yapılır? Bir kanunun adil mi, yoksa adaletsiz mi olduğuna hangi temelde karar verilmelidir? Bi kanunu kasıtlı olarak çiğnemeye karar verirse, sonuçları kabul etme sorumluluğu var mıdır?"

    Dikkate alınması gereken bir diger husus, ne tür bir sistemin hem masum can kaybını önleyebileceyine hem de eczacının mülkiyet hakkını koruyacağına karar vermek olacaktır.

    Kendiniz cevapları verdikden sonra ahlaki düzey seviyeleri hakkında inceleme için link bırakıyorum.

    Kaynak ; 1 2


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.