İçeri Girenler Dışarıda Bırakın Her Umudu

İçeri Girenler Dışarıda Bırakın Her Umudu
  • 4
    0
    0
    1
  • Ve Dante Ilahi Komedyasında şöyle bahsetti CEHENNEM'den.

    Benden önce herşey sonsuzdu;

    Sonsuza dek süreceğim bende.

    "İçeri girenler dışarıda bırakın her umudu."

    Cehenneme girerken bir kapının üstünde yazılıydı bu sözler. 'İçeri girenler dışarıda bırakın her umudu'. Dante korkuyordu.Ne demek istiyordu bu söz onlara, ne anlatmaya çalışıyordu? İçeride ne vardı? Ne bekliyordu orda onları? Bilinmezlik korkutuyordu Dante'yi. Ve Dante'nin anlattıklarına göre içeride;

    Bir kapının üstünde koyu renkle

    yazılı bu sözü görünce:

    ''Usta'' dedim, ''beni ürkütüyor bu sözlerin anlamı.''

    Ve Usta;

    Sana söylediğim yerdeyiz şimdi,

    akıl hazinelerini yitirdikleri

    için acı çekenleri göreceksin.''

     

    Cehennemin girişinde Dante ve Vergilius.

     

    Her Şey Nasıl Başladı?

        Dante 35 yaşındaydı. Şiirde bunu ''Yaşam yolumuzun yarısında'' dizeleriyle başlar. Derin kişisel bunalımın bir alegorisi olan ve muhtemelen 13.kantoda bir intihar girişimi olarak verilen karanlık ormanda yolunu kaybeder.Ormanda günahlarını sembolize eden vaşi hayvanların saldırısına uğrar. Burada şehveti simgeleyen leopar kötü hırsı ve günahkar nefsi simgeleyen aslan ve dişi kurt ile karşılaşır. Vahşi hayvanların yani günahkarlarının ve nefsinin kötü isteklerinin elinden kaçmayı, doğru yola ulaşmayı, dağın arkasında parlayan güneş ile simgelenen ilahi kurtuluşa ermeyi murat eder. Verigilius tarafından kurtarılır ve onunla beraber güneşin ulaşamadığı derin karanlıklara doğru yol alırlar.

       Cehennem 9 iç içe daireye bölünmüş koni şeklinde bir yapısı vardır. Eşmerkezli daireler gittikçe artan günahkarlığı temsil eder. Her dairenin günahkarları işledikleri kötülükler gereğince ebediyete kadar cezalandırılır.

    Nereye Bu Yolculuk?

       Cehennemin en azaplı ve son noktası dünyanın merkezindedir ve burada İblis beklemektedir. İblise yakın olmak cezaların ve azapların en büyüğünü yaşamak demektir.Yerçekimi de İblistir.Çekim kötülük, yükselme iyiliktir.Cennet ise göktedir.Melekler ve iyi ruların bulunduğu Tanrıya yakın olunan yerdir. Göğe yükselme Yaratıcı'ya doğru, yere batma İblis'e doğru seyahattir.

    Batmış Cesetler Üstünde Kürek Çeken Phlegyas Stiks Nehrinde

       Giderek artan işkenceler her katta daha da ızdıraplanan çığlık sesleri, acı çeken bir sürü ruh, inleyen insanlar, öfkeli bağırışlar, derin azapların sesleri cehennemin derinliklerine doğru yayılıyordu.

       Cehennemin Sekizinci katında geçen iki yüzlü ve sahtekarların birbirlerine saldırdığı, günahkarların birbirlerine dişlerini geçirdiği, tırnaklarıyla birbirlerini parçaladıkları Dante ve Virgil Cehennemde adlı eser Wıllıam Adolphe Bouguereau tarafından 1850 yılından kalma yağlı boya çalışması.

    Acı Çekmeyen Ruhlar

      Cehennemin ilk dairesi Limbus'tur. Gerçekten cezalandırılmayan ama Tanrıdan ayrı olarak ve bağışlanma ümidinden mahrum, elem içinde kalanlardır.

      Şeytanlar tarafından eziyete uğramazlar ve kendilerine bir zarar verilmez ama lanetlenmiş olarak karanlıklar içinde kutsal ışıktan uzak bir şekilde yaşamaya mahkum kılınarak cezalandırılırlar.

    Limbus'un bir alt bir de üst katı bulunur.Üst kat karanlıktır.Burada tarafsızlar bulunur.Yani yaşadıkları hayatta kötülük yapmamışlardır ancak iyilik de yapmamışlardır zaten onun için burada bulunurlar.

    -Limbusun bu bölümünde bir de yansız melekler vardır.

    Tanrı, Adem'i yarattıktan sonra meleklerine ve Şeytan'a '' Adem'in önünde eğilin'' demiştir.Bunun üzerine Şeytan isyan etmiştir.İşte tam o sırada bazı melekler Şeytan'a destek çıkar, bazı melekler Adem'in önünde eğilir. Ancak az da olsa birkaç melek ise ne Adem'in önünde eğilmeyi kabul ederler, ne de Şeytan'a destek çıkmayı isterler.Bunun için bunlara yansız melek denir.

    Alt Limbus ise aydınlıktır. Cehennemdeki tek aydınlık yer burasıdır.Burada bulunanlar insanlığa çok büyük faydası dokunmuş ancak Hristiyan olmadıkları için burada bulunan kişilerdir. Homoreos, Lucanus, Diogenes, Tales, Herakletios, Demokritos ve Zenon gibi şahsiyetler vardır.Hatta İbn-i Sina, İbn Rüşd ve Saladdin Eyyubi'nin de Limbus'da yer alır. (VI. Kanto)

     

    Cennete Varış

      Günah işleyen ama ölmeden önce tövbe edip af dileyen insanlar günahları nedeniyle çile çektikleri Araf'ta bulunurlar, cehenneme atılmazlar. Cehennem dünyada bulunur ve merkezinde Şeytanı barındırırdı. Cennet gökte yer alırdı ve arınmış saf ruhlar gökte Tanrıyla beraber bulunurlardı.Cennetin kapısında Verigilius Dante'yi bırakır.ve Dante'yi bekleyen birisi vardır. İlk aşkı Beatrice. Beatrice Dante ile cennete  girerler ve ona rehberlik ederek semaya, ilahi ışığa ulaştırır. Ona o kadar büyük bir aşk duymuştur ki İlahi Komedya'yı yazmasındaki sebeplerden birinin de Beatrice olduğu söylenir. Ne yazık ki Beatrice Yirmi dört yaşında hayatını kaybetmiş ve Dante de derin yaralara neden olmuştur.

    Salvatore Postiglione'nin Dante ve Beatrice adlı çalışması.

    Kaynakça: 

    - https://tr.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri

    -ttps://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lahi_Komedya

    -https://www.yeniduzen.com/dantenin-cehennemi-86767h.htm

    -https://www.bbc.com/turkce/vert-cul-44385290

    -https://www.antoloji.com/ilahi-komedya-birinci-kanto-siiri/

    -https://www.antoloji.com/ilahi-komedya-ucuncu-kanto-siiri/

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.