Ülkesi İçin Ölmeyi Göze Almak
Görev açık ve nettir.
2.Dünya Savaşında bulunuyorsanız, ülkesi ve imparatorluğu için savaşan bir pilotsanız eğer ölmeyi gönüllü olarak göze alıryorsunuz demektir. Japonya'da binlerce pilot tamda bunu yaptı. Düşman hedeflerine kendilerini feda ederek intihar dalışını gerçekleştirdiler.
Şimdiki Japon gençleri Kamikaze dalışı için; ''Akıl dışı, kahramanca ve aptalca'' diye söz etmektedirler.
1970 ve 80'lerde halkın büyük çoğunluğu Kamikaze fikrinin utanç verici olduğunu ve devletin yakınlarına karşı işlediği bir suç olarak kabul etmişlerdi. Bir diğer yandan 1990'larda ise Milliyetçiler Kamikazelerle onur duyarken yavaş yavaş Ulusal Kahraman ilan etmeye başlamışlardı.
Bu Saldırılara Neden Kamikaze Deniliyordu?
Sözcüğün hikayesi Moğollara dayanıyordu. Efsaneye göre Kubilay Han Japonya deniz seferine çıktığı zaman Moğol Donanması başarısızlığa uğramış ve Moğolların yayılması engellenmişti. Bu başarısızlığın en büyük sebebi ise denizdeki büyük fırtınalar ve şiddetli dalgaların oluşmasıymış. Bu şiddetli fırtınaların Japon halkına büyük bir lütuf olduğu için İlahi Rüzgar anlamına gelen Kamikaze adını vermişlerdi.
Ancak araştırmalar sonucu Massachusset Üniversitesi'nin ekolojisti Jon Wodruff olayla ilgili araştırma yapmak üzere bölgeye giderek bu olayın 13. yüzyılda gerçekleştiğine dair kanıtlar bulduğunu belirtti.
Son Çare İntihar Dalışı mıydı?
Kamikaze Birliği kurulmadan önce pilotlar, uçakları ağır hasar gördüğünde son çare kasıtlı çarpışmalar yapmışlardı ve düşme riski taşıdıkları için yakalanma riskini taşımak istemiyorlardı ve düşmana fazlaca zarar vermek istiyorlardı. ABD uçakları Japon uçaklarına göre daha donanımlıydı ve sayıca üstünlerdi. Ayrıca Japon uçaklarının yakıt ve bakımı da günden güne zor olmaya başlamış ve eski uçaklarla savaşa katılmak zorundaydılar. 17-18 yaşları arasında ki savaşa katılan her gönüllü Kamikaze pilotu 300 saati aşkın eğitim almış ve 40 saat gibi bir sürede ise intihar dalışı eğitimi alıyorlardı. Fakat kapsamlı ve yeterli eğitim alamadıklarından dolayı bazıları hedefe varamadan vuruluyorlardı.
Eski bir kamikaze pilotunun anlatımı şu şekildedir; Hedefe yaklaşırken, geminin merkezinde bir nokta belirleyip, dalışta tüm gücünüzle Hitatsu diye haykırırsınız. Bu noktada aslolan çarpışma anına kadar gözünüzü açık tutmanızdır. Aniden alçaldığınızı hissedersiniz. Tam bu noktada gördüğünüz son şey annenizin yüzü olacaktır. Sonrasında artık yoksunuz.
2. Dünya Savaşı, Pasifik Savaşları ve Kamikaze Savaşçılarını daha yakından tanımak için film önerilerime göz atabilirsiniz.
- Midway 2019
- The Eternal Zero 2013
- For Those We Love 2007
- Pearl Harbor 2001
Kaynakça :
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-41857205
https://www.webtekno.com/kamikaze-pilotlari-ikinci-dunya-savasi-h80249.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kamikaze
https://www.cnnturk.com/fotogaleri/yasam/diger/japonlarin-kamikaze-efsanesinin-sirri
Kübra hanım yazılarınız ve temalar gerçekten etkileyici emeğinize sağlık. Lakin naçizane tavsiyem bu paylaşımı görünce aklıma direk gelen isim General Yamamoto oldu bence araştırın derim. Pearl Harbor saldırısının en önemli noktalarından biride ABD tarafından uygulanan petrol ambargosu yüzünden saldırıyı gerçekleştiren savaş gemileri zar zor şekilde geri dönmüştür.