Günümüzde Arap, Hint ve bazı Asya ülkelerinde yaşayan erkeklerin üzerlerinde etek ve uzun elbiseler gördüğümüz olmuştur. Her ne kadar gördüğümüzde garip karşılasak da tarihte krallar, savaşçılar ve normal halkın günlük kıyafetleri bu şekildeydi.
Günümüzde Ekvatoral ve çöl ikliminde bulunan ülkelerin hava durumu sıcak olması sebebiyle bu ülkelerde yaşayan erkekler rahat ve bol kıyafetler giymeyi tercih ederler. Bunun yanında bazı bölge insanları kültürlerine bağlı yaşadıklarından dolayı da etek giymeye devam etmişlerdir.
Şimdi ise adım adım tarihte kimler hangi krallıklar etek kültürüyle yaşamış ve etekten pantolona nasıl geçiş yapılmış bir göz atalım.
ANTİK MISIRLILAR
En eski krallıklardan biri olan Antik Mısır dönemin en güçlü ve en zengin krallığıydı. Duvar resimleri ve Hiyerogliflerde iyi olan bu Krallığın geçmişini rahatça duvara çizdikleri resimlerden anlayabiliriz. Geçim kaynaklarının neler olduğunu, ne gibi buluşlar yaptıklarını, kimlerle savaştıklarını, hangi felaketlerle karşılaştıklarını, saray içinde yaşayanları, kim oldukalarını ve başlarına neler geldiğini, günlük yaşantıları ve giyimleri. Aslında hemen hemen bir çok şeyi hiyerogliflerden anlayabiliyoruz.(Hiyeroglif de ne büyük icatmış :D )
Kuzey Afrika Çöl ikliminde yer alan Mısır yıl içinde az miktarda yağış almasından dolayı hava sıcak ve kurak geçmekteydi. Sıcak havayla beraber halk bu koşullarda çalışmak zorunda kalmış rahat ve bol giysilerle günlerini geçirmişlerdir. Yüksek makam ve mevki sahibi kesim ise farklı tarzlarda kaftanlarla, peştamallerle, ipekden elbiselerini giyip altın ve yakutla bezenmiş abartılı aksesuarlarla halkın huzruna çıkıyorlardı. Günümüz Mısır'ında hala uzun entariler giyen erkekler vardır.
ANTİK ROMALILAR VE YUNANLAR
Antik Yunan ve Roma dönemlerine baktığımız zaman Antik Mısır'dan farklı bir konumda bulunan bu Krallıkların iklim koşulları da farklıdır. Aristokratlar uzun beyaz elbiseler giyerken, krallar günlük yaşantılarında uzun elbiseli, pelerinli iken savaşa katılacakları zaman kısa etekler, zırhlar ve pelerinler kullanırlardı. Savaşçılar ve halk günlük yaşantılarında etek giyerlerdi.
Savaşlarda askerler daha rahat hareket edebilmeleri için etek tercih ederlerdi. Etek savaşçıların hareketlerini kısıtlamaz ve hızlı hareket etmelerini kolaylaştırırdı. Günümüzde hala Yunanlılar atalarının giydiği etekten dolayı bazı askeri gruplar eteklidir.
AVRUPA ÜLKELERİ
Fransız Kralı XV. Louis Fransız Devriminin patlak vermesinde etkili olmuştur. Göz alıcı kıyafetleriyle dikkat çeken Avrupa kralları adeta kadınların kıyafetleriyle yarışırcasına hoş ve zarif giyinirlerdi. Biliriz ki Avrupalı Burjuva kesiminden olan erkekleri topuklu ayakkabılarıyla da bilinmektedir. Yüksek sınıfa mensup kişiler kölelerden ve sıradan halktan ayırt edilmeleri için topuklu ayakkabılar giyerlerdi.
Kral Louis tarzını markalaştırmak ister ve kırmızı topuklu ayakkabıyı kendisinden başka kimsenin giymemesi için yasaklamıştır.
Etek giyen erkekler denilince aklımıza ilk İskoçlar gelir.Fakat İskoçlar giydikleri Kilt denilen kıyafetlere etek diyen insanları öldürmüşlerdir ve etek denilmesine de karşı çıkmaktadırlar. Kiltlerin rengi kişilerin soyları ve sınıflarını belli ederdi. Mor ve mavi rengini sadece krallar taşıyabilirlerdi.İskoçların en önemli geleneksel sembollerinden biridir. İskoç erkeklerinin Kilt giymelerinin sebebi düğün ve baloların yanı sıra aile ve klan ilişkilerinin sembolüdür. Kilt adı verilen bu giyim tarzını etekle beraber ceket, yelek, gömlek, kravat, çanta, dize kadar yün çorap ve kurdele ile bütünleştirirlerdi. Kilt İskoçlar için romantikliğin, dramatizmin ve gücün sembolüdür.
ORTADOĞU
Aslında Araplar çoğu zaman bu şekilde giyinmişlerdir. Arap ülkelerinin bulunduğu coğrafi konumları nedeniyle aşırı sıcak ve çöl iklimi nedeniyle rahat kumaşlar tercih ederek serinlemek ve güneşten korunmak için bu tarz uzun pamuklu entariler tercih etmektedirler.Yurtdışına giden bazı bürokratlar ve halk bu görünümlerinden çıkarak pantolon, tişört, gömlek, ceket gibi standart kıyafetler giyerler. Askerler ise resmi üniformalarıyla görevlerine devam ederler. Belki de Arapların hiçbir zaman ülkelerinde değişmeyecek tarzları geçmişten günümüze aynı kalmıştır.
ASYA ÜLKELERİ
Etek ve elbise giyen adamları Asya ülkelerinde daha çok görmekteyiz. Günümüzde hala etek giymeye devam eden birçok Asya ülkesi var. Güney Asya, Pasifik adaları, Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinliler de Sarong denilen keten, pamuklu, ipek veya sentetik kumaşlardan üretilen pahalı etekleri kullanmaktadırlar. Ayrıca Hindistan'da da günümüzde etek giyen erkekler mevcuttur.
Çin, Japon ve Kore Krallıklarında da ipekten elbise ve kaftan giyerlerdi.
Japon Savaşçıları ve Samuraylar da zırhlı etekler kullanırlardı.
Türk ve Moğol Savaşçıların kıyafetleri de uzun eteklerden oluşmaktaydı.
PANTOLONA NASIL GEÇİLDİ ?
Pantolon ata binmek için geliştirilmiş Orta Asya, Hun aracılığıyla Avrupaya gelen bir Türk giyimi olarak düşünülmektedir. Etek altına giyilen tayt ve uzun iç çamaşırları zamanla pantolon halini almıştır. Fransız Devriminde tayt yerine pantolon giyen Sans-Cullotes adıyla anılan Baldırı Çıplaklar Fransız Devrimi simgesi haline gelmiş kahraman karakterlerdir. Pantolon 1789'da soylulara karşı ayaklanan köylü ve işçi sınıfının üniforması olmuştur. Osmanlı'da denizci ve işçiler gibi sıradan sınıfın giydiği pantolon siyasi bir simge haline gelerek popülerliğini arttırmıştır.
KAYNAKÇA:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Pantolon
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sarong
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kilt
Yorum Bırakın