Her İnsanın Yönetmekte Zorlandığı Kavram : Zaman

Her İnsanın Yönetmekte Zorlandığı Kavram : Zaman
  • 8
    1
    1
    0
  • Günümüzde Zamanı Yönetememek

    Gelişen teknoloji ve dijitalleşme çağı ile birlikte bir çok işimizi daha kolay ve hızlıca yapabilir olduk. Ne gariptir ki bu hız ce kolaylığa rağmen kendimize zamanımız yetmiyor. Önemli olan işlerimizin yarısını bile yapamadan gün bitiyor. Bazı insanlara artık gün 24 saat değil de 12 saat gibi kısa geliyor. Sonuçta zaman bizim elimizde ama nedense kayıp gidiyor. Bir çoğumuzun kalkmasıyla yatmasının bir olduğu hiçbir iş yapmadığımız bir günümüz olmuştur. Peki neden zamanımız yetmiyor bunu hiç düşündünüz mü ?

     

     

     

    Zaman Hırsızlığı ve Sosyal Medya

    Zamanımızın en büyük hırsızı şuan maalesef sosyal medyadır. Sabah gözümüzü açar açmaz kendimizi orada buluyoruz. Yapmamız gereken işleri bile unutacak yada erteleyecek hale gelmiş durumdayız. Erteledikçe doğal olarak saatler , günler hatta haftalar geçiyor. Bu erteleme ve plansızlık son dakikalara kadar o önemli işi yapmamıza engel oluyor. Bu durum bizi ruhsal açıdan stres , gerginlik , kaygı vb. duygulara sokuyor ve yıpratıyor. Elimizde onca bol zaman varken biz bunu sosyal medyada daha fazla zaman geçirmek için harcıyoruz. Bu durumdan kurtulamak ise zamanımızı yönetmeyi bilmek ve doğru zamanda önemli işlerimizi yapmaktan geçiyor. Dengelendiği taktirde sosyal medyada da zaman geçirebilir , önemli işlerimizi de yapabiliriz.

     

     

    Zaman Yönetim Metodları

    Zamanı yönetememekten bu kadar bahsettik. Peki bir anda nasıl yönetebiliriz ki ? dediğinizi duyar gibiyim. Zamanı yönetememek yıllardır bir sorun olduğu için birden fazla çözüm ve plan tekniği vardır. Siz yeter ki kontrolü elinize almak isteyin ve en uygun yerden başlayın . Birlikte birkaçına göz atalım.

     

    1-)Eisenhower Matrisi

    Önünüze bir kağıt alın ve kağıdı 4 bölüme ayırın. Bu şablonu önemli , önemli değil , acil ve acil değil olarak ayırın. İşiniz ;

    Acil ve önemli ise hemen yapınız.

    Acil değil ama önemli ise planlayınız.

    Acil ama önemli değil ise bir başkasına yaptırınız.

    Acil veya önemli değil ise yapmayınız.

    Bu metod sayesinde işlerinizi önem sırasına koyabilir böylece sizin için önemli olan işlerinizi erken bir zamanda bitirebilirsiniz.

     

     

     

     

    2-)25'e 5 Metodu

    Warren Buffet tarafından bulunan bu metod ise listeleme tekniğine benzer yapmanız gereken 25 tane işi maddeler halinde yazın ve bunlardan sizin için en önemlisi olan 5 tanesini seçin ve geriye kalan 20 tanesini yapmayın. İşte bu kadar basit. Burada ki asıl amaç hangi işin sizin için daha önemli olduğunu görmektedir. En önemli işlerinizin farkına varın ve başlayın.

     

     

    3-)Kurbağayı Ye Metodu

    Tabiki de gerçek bir kurbağadan bahsetmiyoruz.Buradaki metodun anlamı en zor işi ilk olarak yapmanız gerektiğidir. En zor işi en başta yapmak zaten zor olan bir durumdur. Ama böylece tam enerjinizi ve kapasitenizi o işe verebilirsiniz. Bunlar sadece zaman yönetiminde size yardımcı olabilecek metotlardan sadece birkaçı sizin yapmanız gereken ise size uygun olanı bulup hemen başlamaktır. İlk başlarda zor ve uygulaması zor gelebilir fakat zamanınızı kendiniz yönetmeye başladığınızda günün yarısı bile gelmeden işlerinizin hepsini bitirmenin verdiği şaşkınlık ve haz ayrı olacaktır.

     

     

     

     

    Zaman yönetimi konusu çoğu kişi tarafından sorun haline gelmeye başlamış hatta sorun dağ gibi büyümüş bile olabilir. Önemli olan bu sorunu yenmenin hiç de zor olmadığıdır.Elbette ki hemen zaman kontrolüne başlayıp işleri yoluna koyamayabilirsiniz fakat unutmayın başlamak bile büyük bir adımdır. Bu konuda ki kararlılığınızı devam ettirdiğiniz sürece zamanınızı yönetebildiğiniz ve artı olarak size istediğinizi yapabileceğiniz boş zamanınızın kaldığınızı göreceksiniz. Değişim zor değil yeter ki siz isteyin ve bir adım atın yeter.

     

     

     

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık :)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.