Günümüzün Büyük Bir Sorunu : İletişimsizlik

Günümüzün Büyük Bir Sorunu : İletişimsizlik
  • 6
    0
    0
    0
  • Günümüzde konuşmanın gittikçe zorlaştığının farkındayız. İnsanların birbirlerini dinlememesi ya da dinliyormuş gibi yapıp aslında şuan sadece o an karşı tarafa ne söyleyeceğinin düşündüğü bir zamanda yaşıyoruz. Artık karşı tarafla tartışmadan düşüncelerimizi rahatça söyleyebilmemiz gittikçe zorlaştı. Empati , hoşgörü , saygı vb. duygular gittikçe sineye çekilmeye başladı. Artık çoğu insanların düşünceleri çok uç noktalarda ve bunu doğru olsun ya da olmasın sonuna kadar savunup bu konuda birileri kırmaktan hiç çekinmiyorlar. Peki tüm bunlar olurken nasıl sağlıklı bir iletişim kurabiliriz ? İşte cevabı :

     

     

    1-)En Önemlisi ve En Zoru : Dinlemek

    Çok basit olduğunu düşünenlerimizin illaki vardır fakat maalesef birbirimizi dinlemiyoruz. O an vereceğimiz cevaba odaklanıyoruz. Televizyon programlarını örnek alalım. Bir uzman çıkan bir konu hakkında görüşlerini paylaşır ve sunucu o an ona dönüp yalnızca 2 dakika önce cevapladığı soruyu sorar. Peki neden ? Çünkü o an kendi soracağı mükemmel soruyu düşünüyordu. Ve buna o kadar odaklandı ki uzmanın anlattıklarının %85’ini dinlemediğine emin olabilirsiniz. İşte çoğu insan dinlemeye bilmiyor. Dinlemek aslında bir sonraki maddemiz olan anda kalmak ile çok alakalı bir durum. Sadece ona odaklanmak işte bunu başarabilirsek iyi bir konuşmanın başlangıcını yapmış oluruz.

     

    2-) Herkesin Derdi : Anda Kalmak

    Elbette dile kolay söylemesi…Bir konuşma anındayken kafanız başka bir yerde olmaması gerekiyor. O gün okulda veya işte çıkan bir sorunu yada yarın akşam dışarı çıkacağında ne giyeceğini düşünmemelisiniz. Ya o an karşınızdaki ile yaptığınız konuşmaya odaklanmalı ya da konuşmadan ayrılıp düşüncelerinize odaklanmayı deneyin. Eğer konuşma da anda kalmazsanız ne karşınızdakini dinleyebilirsiniz ne de düşündüklerinize tam olarak odaklanabilirsiniz. 2 ayrı zarar…

     

     

    3-)Hayatlarınız Arasında Kıyaslama Yapmak

    Eğer karşınızdaki kişi işinde olan bir sorun veya içinden çıkılmayan bir durumdan  bahsediyorsa bir anda onu susturup 2 sene önce yaşadığın iş ayrılığını anlatmaya başlamamalısınız. Karşındakini hem dinlemediğini hem de onun o anki duygularını önemsemediğini düşünür. Aynı hareketin size yapıldığını düşünmelisiniz ve tepkiniz şu olur ‘iyi de bundan banane yada niye bir anda kendine döndü ne kadar bencil’ işte yaptığınız her hareketi size yapılıyormuş gibi davranmaya özen gösterin. Ve şunu unutmamalısınız her tecrübe ve yaşanmışlık kişiye aittir.

     

     

    4-)Sonsuz Bir Tekrar Döngüsü

    Hayatta birçok kez karşılaştığımız bir insan örneği vermek istiyorum. Sürekli kendi ilişkisi veya erkek arkadaşının ona yaptıkları hakkında konuşan kişiler illaki çevrenizde vardır yada denk gelmişsinizdir. O an beyninizin size ne diye bağırdığını hatırlatmama gerek yok sanırım. LÜTFEN KAÇ BURADAN diye alarm verip yüz ifadesi olarak gülümseyerek dinlediğiniz an aklınıza geldi mi ? Böyle insanlar yalnızca 1-2 defa tam olarak dinlenir. Bir sonraki konuşmada da aynı şeyi anlattığından karşısındaki sıkılır. Ve genelde çoğu insanlar o kişiyle konuşmak istemez ve hatta ondan kaçarlar. Kim aynı şeyleri 100.kez dinlemek ister ki ? O yüzden hiçbir konuda sürekli tekrara düşüp aynı şeyleri anlatmamanız kaliteli bir konuşma örneğidir. Kimse sürekli tekrar eden bir konuşmayız sevmez.

     

     

    5-)Konuşmayı Derinleştirmenin Anahtarı : Doğru Soruları Sormak

    Karşınızdaki insanla iletişim halindeyken mutlaka sorular sorarız fakat bunlar basit sorular olmamalıdır. Anlattığı üzücü bir deneyim de sorunuz şu olmamalıdır ‘bu seni üzdü mü ?’ cevabı elbette ‘evet beni üzdü’ olacaktır. Bunun yerine ‘bu yaşadığından ne öğrendin ?’ veya ‘bu deneyim senin neleri görmeni sağladı?’  gibi farklı , sıradışı  ve en önemlisi karşınızdaki insanı soru hakkında düşündürecek sorular sormaya gayret gösterin. Böylece sizin onu dinlediğinizden emin olacaktır.

     

    Her gün uyandığımızdan uyuduğumuz ana kadar binlerce kelime konuşuyoruz ve yüzlerce konu hakkında konuşuyoruz. Yaşamamızın bu kadar önemli ve büyük bir parçası olan konuşmanın çoğu kişi bu kadar üstünde durmamıştır. Fakat bilinçli bir konuşma sizi umduğunuzdan çok farklı yerlere götürebilir. Eve döndüğünüzde bugün ki buluşmanızda ne güzel sohbet ettik diyeceğiniz noktaya getirebilir. Önemli olan bu küçük detaylara dikkat etmekten geçiyor.

     

    Kaynak : Celeste Headlee - 10 ways to have a better conversation

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.