Hız Çağına Ters Düşen Bir İcat : Q ( Qwerty) Klavye

Hız Çağına Ters Düşen Bir İcat : Q ( Qwerty) Klavye
  • 3
    0
    0
    0
  • Daktilo ve bilgisayar klavyelerindeki harflerin neye göre dizildiğini hiç düşündünüz mü ? İşte hayatımızın önemli bir kısmında rol olan Q klavye'nin en temel öyküsü...

    İlk daktilo 1874’de gazete editörü Christopher Latham Sholes tarafından icat edildi. İcat edilme amacı ise el yazının güçlüğünü ve yavaşlığını telafi etmek içindi ve  hemen ardından ortaya farklı bir sorun çıktı . Klavye de çok hızlı yazı yazıldığında yazı çubukları birbirine çarpıyor ve sıkışıyordu. Bu sorun üzerine Sholes harflerin yerlerini daha çok değiştirerek Q (qwerty) klavyeyi icat etti. Klavyenin adının geldiği yer ise sol üstten ilk 6 harfin qwerty olmasıydı. Bu klavyeyi icat etmesinin amacı yazı makinelerinde daha yavaş yazı yazmaya yönelikti. Ve bu amaca da ulaşıldı. Daktilo , Remington firması tarafından üretilmeye başlandı ve birçok insanın bir süre sonra Q klavyeye alışması ile birlikte piyasada başka türde bir klavye bulunamaz oldu. Bu klavye ardından bilgisayarlara ve cep telefonlarına taşındı.

     

    Hala günümüzde de kullandığımız bu icat maalesef temel yapım amacı olan insanlara zaman kazandırmaktan çok zaman kaybettirmeye neden olmaktadır. Q klavyenin ortaya çıkışına sebep olan bu yavaşlatma olayına belli çözümler getirildi. İşte bunlardan ikisi :

     

    1-) 10 Parmak ile Yazmak

    10 parmak yöntemi, bilgisayar klavyenizi verimli bir şekilde kullanmak için çok köklü bir tekniktir. Bazı uygulama ve doğru parmak pozisyonları ile klavyede bakmadan  yazabilirsiniz. Hata oranınızı varsa önemli ölçüde düşürebilir ve aynı zamanda yazma hızınızı artırabilirsiniz.

     

    Parmaklarınızı , ihtiyacınız olan herhangi bir tuşa ulaşabileceğiniz sabit bir başlangıç pozisyonu alır. Sol parmaklarınız A, S, D ve F tuşlarına yerleştirilir. Sağ parmaklarınız ise J, K, L ve Ş tuşlarına koyulur . Başparmaklarınız boşluk çubuğunda bulunur. Her parmak birkaç farklı tuşa basmalıdır. Böylece 10 parmağınızı da aktif bir şekilde kullanarak klavyeye hakim olabilirsiniz.

     

     

    2-) F Klavye

    F klavye Türkçe harfler için geliştirilmiş olup Q klavyenin aksine Türkçede en çok kullanılan harfler klavyenin daha uygun ve orta kısımlarına yerleştirilmiştir.

    10 parmak tekniğini kullanma açısından F klavye daha kolay ve verimlidir. Yapılan araştırmalara göre F klavye kullanan birinin, Q klavye kullanan birisinden %11 daha hızlı yazdığı yönündedir.  Klavyeye çok fazla bakmadığınız için gözlerinizin iş başındayken yorulma oranı da düşer.

    Günümüzde kendinize kolayca bir F klavye satın alabilirsiniz ya da belli işletim sistemlerinde Q klavyeyi F klavyeyi çevirme olanağı da bulunmaktadır. Uzun zamandır Q klavye kullandığımız için F klavyeye alışmak biraz zaman alabilir fakat kullanmaya başladıktan bir süre sonra sonra farkı göreceğinizi düşünüyorum. Bir çok şekil ve modeli olmasına karşı basit F klavye örneğini aşağı da görebilirsiniz.

     

     

    Yaşadığımız bu hız çağında aslında hepimizin her gün gerek bilgisayarda gerek telefon da kullandığı Q klavyeler aslında hız amacından tam tersi bir düşünce ile ortaya çıkmıştır. Belki de çoğumuz bu yazıyı okuyana kadar kullandığınız klavyeye dikkat bile etmemiştir. Bu farkındalık sayesinde teknolojinin en önemli kullanımlarından birisi olan bilinçli kullanmaya bir adım daha yaklaşabiliriz.

     

    Not: Q  klavyenin bu ilginç hikayesini öğrenmeme ön ayak olan Paulo Coelho’nın Veronika Ölmek İstiyor isimli kitabını okumanızı da tavsiye ederim.

     

    Kaynak : ">1 , 2 , 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.