Zihin Oyunlarıyla Doğruyu Ayırt Edemeyeceğiniz Bir Roman: 'the Magus'

Zihin Oyunlarıyla Doğruyu Ayırt Edemeyeceğiniz Bir Roman: 'the Magus'
  • 1
    0
    0
    0
  •       'The Magus' Türkçe çevirisi ile 'Büyücü' , John Fowles tarafından 1965'te yayınladığı bir postmodern romandır. Fowles yazmaya başlarken kitabın adını 'The Godgame' yani 'Tanrı Oyunu' olarak yazmış ancak sonradan değiştirmiştir.  Yazarın hayatına dair izler de taşıyan roman, yazarın yazdığı ilk romanıdır. Yazdığı ilk romanı olmasına rağmen yayınladığı ilk romanı değildir. Bu romandan önce 'Koleksiyoncu' (The Collector-1963) ve 'Aristos' (The Aristos-1964) isimli eserlerini yayınlamıştır. Eser,genç bir İngilizce öğretmeni olan Nicholas Urfe'nin Yunanistan'ın ufak bir adasına öğretmenlik yapmak için gitmesinin ardından yaşadığı olayları anlatır. İngiltere'nin monoton yaşamından sıkılan Nicholas,ardında kız arkadaşı Alison Kelly'i bırakarak adaya gelir. Adada II.Dünya Savaşı'nda Nazilere yardım ettiği iddia edilen,zengin bir Yunan Simyacı Maurice Conchis ile tanışır. Ve Nicholas kendini Conchis'in psikolojik oyunlarında, yaşama dair paradoks içerikli fikirlerinin içinde bulur. Bir süre sonra neyin yanılsama neyin gerçek olduğunu ayırt edememeye başlar. 

        Oedipus Kompleksten Mitoloji'ye kadar bir çok ögelere yer veren eser bu ögeler aracılığı ile aynı zamanda bazı sembolleri de iletir biz okuyuculara. Özellikle bu mitolojik ögeleri anlatan onlarca kitap olduğu için sizlere sembollerini ve anlamlarını açıklayamadığım için üzgünüm. Ancak mitolojiye ufak bir hayranlığınız varsa bunları romanı okurken sizin bulacağınızdan eminim.

          Kitabın belirli bir sonu yoktur. Usta yazar bu sonun aydınlatılması için okurlarından pek çok mektup almış ancak bu sonu okurlarının kendilerinin bulması gerektiğinde karar kılmıştır. Kitaba dair merak edilen bilgilerin bazılarına yazar, romanının son söz kısmında bir takım açıklamaları ile yer vermiştir. Kitapta sözü geçen Maurice Conchis'in evini bugün Yunanistan sınırların içerisinde bulabilir hatta ziyaret bile edebilirsiniz.

          Fowles'ın senaryosunu yazdığı roman 1968'de Guy Green tarafından sinemaya çekilmiştir ancak pek başarılı bir performans ortaya konulmadığı konusunda eleştirilmiştir. Altını çizerek okuyacağınız bu eşsiz roman,insan zihnine ve psikolojisine yönelik karmaşık olay örgüsü ile sizi kendisine bağlayacak.

     

    "...Öyleyse hayır. Ama ben çok az insandan hoşlanırım zaten. Hele ki senin yaşın ve cinsindekilerden daha da az. Eğer bu toplumda
    yaşayacaksak, diğer insanlardan hoşlanmak içimizde barındırmamız gereken bir yanılsamadır. Bu uzun süredir, en azından buradaki hayatımdan uzak tuttuğum bir şeydi. Sen beğenilmek istiyorsun. Bense yalnızca var olmak...''  John Fowles- The Magus 

     

     

     

     

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.