İffetin Cinsiyet Ayırt Etmediğini Vurgulayan Roman : ' Joseph Andrews '

İffetin Cinsiyet Ayırt Etmediğini Vurgulayan Roman : ' Joseph Andrews '
  • 2
    0
    0
    0
  •     Orjinal ismi ile 'Joseph Andrews ve Arkadaşı Mr. Abraham Adams'ın Maceralarının Hikayesi' Henry Fielding tarafından yazılmış,yazarın basılmış ilk çok uzun romanıdır. Henry Fielding romanını, düzyazı şeklinde komik-epik bir şiir olarak tanımlamıştır. Roman dört bölümden oluşur ancak yazar bölüm kelimesi yerine 'kitap' kelimesini tercih etmiştir.Yani kitap dört kitabın birleşimidir de denilebilir. Başlığından da görüldüğü üzere, ana karakterimiz Joseph Andrews'tir. Güzel uzun sarı saçları, beyaz teni, uzun boyu ve elbette ki iffeti olan çok yakışıklı bir beyefendidir. Joseph'in Pamela adında bir ablası vardır. Pamela da dürüstlük, iffet, doğruluk gibi değerlerini yaşatmaya çalışan çok zeki bir kızdır. Joseph, karakteri açısından Pamela'ya benzer. Kitap, Samuel Richardson tarafından yazılan 'Pamela' adlı eserin bir parodisidir aslında. Bizim kitabımızdaki Pamela buradan gelir.
      
            Hikayemiz Joseph'in çalıştığı evin hanımı olan Lady Booby'nin eşini kaybetmesi ve bunun üzerine farklı bir insana dönüşmesi ile başlar. Bizim iffet sembolümüz olan Joseph'in gözlerinin kendisinde olduğunu hatta onun kendisine aşık olduğunu düşünmeye başlar. Kendi yalanına kendisi inanan Lady Booby, evdeki kadın bir hizmetçinin de Joseph hakkında bu düşünceleri destekleyici kelimeleri sonucunda sinirlenip Joseph'i evden kovar. Kovulmasından ve tüm bu yanlış anlaşılmalardan sonra Joseph, ablası Pamela'nın çalıştığı evin yolunu tutar. Tüm bu macera bu üzücü olay ile başlar. Ve Joseph'in, kendisinin saygıdeğer bir arkadaşı ve köylerinde de bir rahip olan Abraham Adams ile yolda tesadüf eseri karşılaşması ile devam eder. Kitapta, Joseph ve Mr. Adams'ın hırsızlar ile sorunlarından Joseph'in nişanlısı Fanny'nin yabancılar tarafından kaçırılmasına, Mr. Adams'ın atlarını handa unutup yola yürüyerek devam etmesinden Pamela'nın çoğu kişiden habersiz gerçekleştirdiği evliliğine kadar eğlenceli ama bir o kadar da öğüt verici maceralar vardır. Olaylardan ve anlatılanlardan pek çok çıkarım yapmak mümkün. Benim yaptığım ve yazarın da üstünde çokça durduğu şey ise 'iffet' konusu. Kitap bölümlerden oluşuyor demiştik. Her bölüm kendisi içerisinde başka bir hikaye barındırdığı için bir bölümü atlamanız olay örgüsünde kopukluğa sebep olmayacaktır. İyi okumalar dileriz.

     

    'Mr. Adams bana sık sık iffetin kadında olduğu kadar erkekte de mükemmel bir fazilet olduğunu söyler.'  - Joseph Andrews, Book I.

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.