Lost On You'nun Ötesine Geçen Büyüleyici Bir Ses: Lp İle Röportaj

Lost On You'nun Ötesine Geçen Büyüleyici Bir Ses: Lp İle Röportaj
  • 4
    0
    0
    1
  • Röportajımız, 05.08.2020 tarihinde Barkın Ünlüeroğlugil tarafından yapılmıştır.

    "Türkiye, derin ve antik bir kültüre sahip ama aynı zamanda da çok modern. Yemekleri ve ortamı ise çok çok çok seviyorum. Oraya tekrar geri dönmek için sabırsızlanıyorum!"

    LP, özellikle kendine özgü ses rengiyle ve unutulmayacak şarkılarıyla son yıllardaki çoğu müzikseveri büyülemeyi başarmış bir isim.
     
    Bizim de 2 yıl önceki detaylı albüm incelememizde değindiğimiz üzere şarkıcı, çoğunlukla Lost on You eseriyle bilinmesine rağmen sadece one-hit-wonder'dan ibaret bir sanatçı olmadığını da çıkardığı her hit ile defalarca kanıtlamıştı. Kendisiyle yaptığımız bu acayip samimi röportajda da ne kadar derin bir sanatçı olduğuna bir kez daha tanık oluyoruz!


    Also you can find the English version of the interview below.

    1. Öncelikle, sesinizle ruhumuza dokunabilen özel bir sanatçı olduğunuzu ifade etmek istiyoruz. Bu büyüyü yaratan ilk parça da hiç şüphesiz ki çoğumuz için “Lost on You” oldu. Daha önce, “Aslında bu şarkıyı yazdığımda, sevgilimle bir yıl önce ayrılmıştık.” açıklamasını yapmıştınız. Sizce bu şarkının sahip olduğu duygu yoğunluğu, ilişkiniz bittikten uzun bir süre ona karşı olan hislerinizi biriktirmenizden mi geliyor? Böyle muazzam bir şarkıyı nasıl bir ruh hali içindeyken yazdınız?


    Elbette, derin hislerin birikmesi, aslında bunu ortaya çıkarmak için gerçekten güzel bir yöntem. Her zaman söylediğim şeylerden biridir: Eğer bir şarkı üzerinde çalışıyorsam o süreci uzatmaya başlıyorum, tıpkı şu an bir pandeminin ortasında olduğumuz gibi uzatıyorum. İlerleyen süreçte ise o şarkıyı yazmaya başlıyorum; çünkü hislerimiz son derece sağlamlaşmış oluyor.
    Ancak mesela pandeminin ilk haftası bittikten sonra, bazı müzisyenler kısa bir sürede yazdıkları şarkılarını hemen piyasaya sürdü ve ben de şöyle düşündüm: “Vay be, bu insanlar ne kadar kısa sürede şarkı yazabiliyorlar, ilginç!” Kafama nasıl bir anda dank etti anlayamadım!
    Lost on You albümünün kaydını ise 2 yıl sürdürdükten sonra, albümü hemen yayınlayabilirdim ama plak şirketim beni kayıt üzerinde biraz daha fazla çalışmaya zorladı. O an, çalışmalarımın tam gaz devam edemeyeceğinin farkına vardım. Şirketimin beni yüzüstü bıraktığını hissettim. İşte, bu durum ve o an sevgilimle yaşadıklarım, beni kötü hissettirmişti.
    Sanırım duygularımı kendi içimde muhafaza edebiliyorum ve onları daha sonra da dışarıya savurabiliyorum.
     
    2. Şarkılarınızda vokalinizdeki teknik ve duyguyu dengeleme konusunda çok hakimsiniz. Ayrıca, sesinizi nerede duyarsak duyalım sahibinin siz olduğunu kolayca anlayacağımız kadar özgün bir karakteri var. Bu sayede de eserlerinizde farklı bir derinlik hissediyoruz. Sesinizin bu güzelliğini nasıl keşfettiniz?


    Küçük bir çocukken her radyo dinlediğimizde şarkı da söylerdim ve “İlginç, bu şarkıyı söyleyebiliyorum ve sesim o kadar da berbat değilmiş.” diye düşünürdüm. Daha sonra ise, bir gün arabada şarkı söylediğimde annem sesimi duyunca, esas o zaman kendime güvenim geldi. Bundan sonra, okulumda şarkı söylediğimde ise insanlar beni fark etmeye başladı. Ancak, hiçbir zaman “hayatım boyunca şarkı söyleyeceğim” diye düşünmedim. Sadece şarkı söyledim ve bunu yapmayı çok sevdim.


    3. Rihanna, Christina Aguilera ve Céline Dion gibi birçok ünlü sanatçıya kendi şarkılarınızı vermiştiniz. Belli bir zaman geçtikten sonra ise bu şarkılarınızdan biri için “Keşke o parçayı ben söyleseydim de bir albümüme koysaydım!” dediğiniz hiç oldu mu?


    Aslında hayır. Hatta daha önce bazı şarkılarımı birkaç defa başka sanatçılara “vermemeye” zorlandım. Onlara vermezsem üzüleceğim şarkılardı. Zaten başkasına vermek istemediğim bir parçamı hiç vermem ki.


    4. Şarkılarınızın çoğunu indie pop- alternatif rock tarzları ekseninde yazıyorsunuz. Ancak örneğin “Lost on You”nun daha tempolu bir versiyonu olan Pilarinos & Karypidis remix’i özellikle ülkemizde oldukça beğenilmişti. Kariyerinizin ilerideki dönemlerinde daha farklı tarzda ya da deneysel işler yapmayı düşünüyor musunuz?


    Bir şarkının remix’ini her dinlediğimde kesinlikle her zaman bir dans parçası yazmayı düşünürüm. Diğer müzik türlerinden her zaman ilham almışımdır. Zaten (kariyerimin başında) bir şarkı yazarıyken de böyle yaptım. Bu gerçekten de daha fazla sanatçıyla çalışmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek adında bana oldukça yardımcı oldu.
     
    5. Mükemmel ses hakimiyetiniz sayesinde çoğu hayranınız, canlı performanslarınızı albüm kayıtlarınızdan daha fazla seviyor. Özellikle YouTube’da gördüğümüz üzere, şarkılarınızın canlı performansları dünya üzerindeki şarkıcıların birçoğununkinden daha fazla dinlenmiş. Bu durumu neye bağlıyorsunuz? Ayrıca, sesinizi bu şekilde korumayı nasıl başarıyorsunuz?


    Bu duruma hayret ediyorum çünkü canlı performanslarımı en fazla eleştiren kişi yine benim. Her zaman bir yanlışımı buluyorum, bu nedenle böyle dediğin için müteşekkirim. Şan dersleri alıyorum ve böylece birçok ses dereceleri ile egzersizleri öğreniyorum. Bunlar sesimin iyi çıkmasına, kendimi iyi hissetmeme ve (ses tellerimi) hiç de yıpratmamamı sağlıyor. Her tarzdaki bütün şarkıcılara da bunu tavsiye ediyorum.


    6. Birçok hayranınız, debut albümünüzü “Forever For Now” sanıyor; ancak esasen kariyerinizin ilk iki albümü, “Heart-Shaped Scar” (2001) ve “Suburban Sprawl & Alcohol” (2004). Bu kayıtlar neden Spotify’da bulunmuyor? Bu albümlerin kalitesinden memnun değil misiniz?


    O kayıtlar benim için artık yok oldu gibi. Onları muhtemelen Spotify ve benzeri platformlara koymam gerekiyor biliyorum. Mesela ilk albümüm Heart Shaped Scar’ı çıkardığım o plak şirketi artık şu an yok. Bu kayıtlar hakkında da gerçekten hiç endişelenmiyorum ve onlar üzerinden para kazanma gibi bir şey denemiyorum. Herkesin o albümleri YouTube üzerinden bulabileceğini biliyorum o yüzden de bir sıkıntı yok.


    7. 2018 yılında yayımlanan ”Heart to Mouth” albümüzün isminin nereden geldiğini açıklarken, daha önce “Kalbimden ağzıma doğrudan uzanan bir hat olduğunu hissediyorum.” demiştiniz. Özellikle, Foster the People’ın “Pumped Up Kicks’ini anımsatan “Girls Gone Wild” parçanız oldukça beğenilmişti. Ancak yine de albüm bir bütün değerlendirildiğinde, kalbinizi dinleyicilerinize açtığınız bu kayıttan tam anlamıyla memnun musunuz?


    Albümden gerçekten çok memnunum, amacına ulaştı. O zamanlar bu albümün yayımlanmasını kendim için çok istemiştim çünkü söyleyecek çok fazla şeyim vardı. Ayrıca, hayranlarımın da yeni bir kayda ihtiyaçları olduğunu hissettim. “Lost on You”nun bütün o başarısından sonra, yine başka bir “Lost on You” yazmak için uğraşmadığımı denemek ve kendime bunu bir şekilde kanıtlamak için bu albümü yazmak istedim. Aslında sadece her zaman albüm çıkartmaya devam edeceğim için de bu albümü yazdım. Yine de kısacası evet, “Heart to Mouth” albümümü gerçekten çok sevdim.
    Albümün (stüdyodaki) canlı kaydı oldukça iyiydi ve biz şarkıları canlı çalarken çok zevk aldık. Tıpkı büyük bir rock konseri şovuna dönüştü benim için. Bütün bunların da en dibinde olduğumu hissettim: O rock şarkıcısının ben olduğumu ve o albümün de bu albüm olduğunu düşündüm.


     
    8. En son albümünüzün üzerinden 2 yıl geçti. Bir sonraki kaydınız için bize bir tarih verebilir misiniz? Yeni albüm çalışmalarına başladınız mı?


    Yeni albümümün kaydı aslında bitti gibi; pandemi yüzünden şarkı yazmaya devam ediyorum ve bu nedenle albümde daha neler olacağını bilemiyoruz. Şu an 2 albüme yetecek kadar şarkım var. Aslında bu Eylül ayında kaydı piyasaya sürmeyi planlıyordum ama emin değiliz. Belki bu yıl sadece teklileri yayımlayabiliriz ve yeniden çıkacağımız yoğun turnemiz öncesinde ise yani gelecek yılın başlarında da albümü çıkarırız. Şu an bu albümü bitirmekle uğraşmaktayım.


    9. Maalesef Koronavirüs yüzünden bütün dünya olarak karantinada olduğumuz bu günlerde siz zamanınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Takipçilerimize karantinada dinlenecek 3 albüm önerebilir misiniz?


    Yıllardır uyumadığım kadar uyuyorum bu iyi oldu. Günlük rutinimde ise önce uyanıyorum, biraz yoga ve meditasyonun ardından Peloton bisikletimde egzersiz yapıyorum. Vücuduma gerçekten özen göstermeye çalışıyorum ve hemen anında bir şişe şarabı kafaya dikiyorum! Şaka tabii ki! Arkadaşlarımla iletişim halindeyim, sonra kitap falan okuyup sakin kalabildiğimden emin olmaya çalışıyorum.
    Şu an mantıklı düşünme zamanı ve ben güvende olduğum için oldukça şanslı hissediyorum. Hepimizin de benliği için bir fırsat zamanı bu. Hayatımız için aslında gerçekten neyin önemli olduğunu düşünebileceğiz kadar çılgın bir zamandayız. Şahsen ben, hayatımda yaptığım her şey için oldukça mutluyum. Yakında paylaşmayı umduğum birçok şarkıya sahibim. Çoğunlukla her şeyi depoluyorum ve daha fazla üretmeye çalışıyorum.
    4 albüm tavsiye edeceğim! Tamino’dan Amir, The Strokes’tan The New Abnormal ve Caroline Polachek’ten Pang. Ayrıca, bir Chavela Vargas albümü tavsiye etmek istiyorum ama hangisini seçeceğimden emin değilim.


    10. Daha önce ülkemize konserler için geldiğinizi biliyoruz. Türkiye için neler söylemek istersiniz? Virüs tehlikesi tamamen geçtikten sonra ülkemize yeniden konsere gelmeyi düşünüyor musunuz?


    Bir daha gelmek için sabırsızlanıyorum. Oradaki hayranlarımı çok seviyorum. Onların bu çılgınlığını, çeşitliliğini seviyorum. Bir gün oradaki konserime gitmek için araba kullanırken hayranlarımı gördüğümde ise kendi kendime “Vay be konserime gelen şu havalı insanlara bak!” demiştim. Türkiye, derin ve antik bir kültüre sahip ama aynı zamanda da çok modern. Yemekleri ve ortamı ise çok çok çok seviyorum. Oraya tekrar geri dönmek için sabırsızlanıyorum!


    LP'ye samimi ve bir hayli ilgi çekici cevapları için tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz, Listenary ve Türkiye seni seviyor!


     
    English Version:

    1. At first, you are definitely a special artist who can touch our souls deeply. And undoubtedly, this magic was firstly created by your hit, “Lost on You”. As you once said, “When I wrote that song, I was actually a year away from breaking up with that person.”. Do you think that the emotional intensity of this song, comes from the accumulation of your long-overdue feelings? How was your mood when you write a deep song like that?


    I actually think that’s a really good way of putting it. The accumulation of deep feelings, for sure. One of the things that I always say when I’m processing something, kinda like how we’re in the middle of this pandemic right now, I’m starting to process it more and more and starting to feel like I want to write about it because we’re deeply entrenched in this wild time but in the first week that it was happening people were putting out songs that they had just written and I thought, “wow interesting how people are processing so quick!” I didn’t know what the fuck had hit me yet!
    I had been making this record for 2 years when I really could’ve put it out right away but my label kind of forced me to keep working on it and then I realized it wasn’t really going to get put out full blast. I just felt kinda let down by my company basically, and my lover and that contributed to my sense of feeling very low. I think I’m able to store my emotions and then fling them out of me.


    2. You are absolutely a master of finding the balance between your voice’s technique and emotion. Also, you have an exceptional voice that everybody can identify that it belongs to you. Thanks to this speciality, we feel a different depth in your songs. How and when did you discover the beauty of your voice?


    When I was a kid I would be singing along to the radio and I’d think, “Oh this is interesting, I can sing this song and I don’t sound terrible to myself.” Then I was singing in the car and my mom heard me singing and that’s how I got my first taste of confidence. And then I started singing out at school and getting noticed for it. But I didn’t sing and think, “Oh I’m going to do this with my life.” I just sang and enjoyed doing it.


    3. You have worked as a songwriter with many famous artists such as Rihanna, Christina Aguilera and Céline Dion. After a while later, have you ever said that “I wish this song was on my that album”?


    No I haven’t really. I’ve had a couple of times where I’ve been forced to keep a song that another artist wanted and I would be sad that I didn’t give it to them. I haven’t ever given a song away unless I wanted to.


    4. You mostly write your songs in a mood of indie pop and alternative rock sound. However, for instance a more high tempo version of “Lost on You”, the Pilarinos & Karypidis remix was deeply loved in Turkey. Do you ever plan that you can dive into a more different genre or do more experimental work?


    When I hear a remix of a song I definitely think about writing a dance song more and more. I’m always inspired to take a chance with other genres. That’s what I did when I was a writer and it was really helpful to get me more cuts with more artists and to learn something.


    5. Thanks to your mastery on your voice, most of your fans prefer to listen your live performances even more than your album recordings. Particularly, as we can easily see that your live performance videos on YouTube have an amazing mount of views rather than the many artitsts on the planet. How do you feel with this lovely fact? Also, how can you protect your voice for your performances?


    I feel amazed at it because I feel like I'm the most critical person of my live performances and I’m always finding faults with them so I appreciate you saying that. I take voice lessons and I learn a lot of scales and exercises to keep myself sounding good and feeling good and feeling like i’m not hurting myself at all so I recommend that highly to any and all singers.


    6. Most of your fans believe that your debut album is “Forever For Now”. However, “Heart-Shaped Scar” (2001) and “Suburban Sprawl & Alcohol” (2004) are the first two records in your career. Why are these two albums not published on Spotify etc. ? Do you feel unsatisfied about the qualities of these albums?


    They kind of just disappeared for me. I probably should put them on spotify and stuff. The first one, Heart Shaped Scar, that label is now gone and I don’t really worry about them and I'm not really trying to monetize them. I know people can find those songs on youtube, but yeah I’ll get on that.


    7. You once mentioned about the name of your “Heart to Mouth” (2018) album as “I can feel that direct line from my heart to my mouth." Especially, the “Pumped Up Kicks” alike hit, “Girls gone Wild” was really successful from that album. Even though, are you pleased with this record in general if you evaluate the album as a whole?


    I’m very pleased with it. It served its purpose. I wanted and needed to have a record out at the time for myself just because I had a lot of stuff to say and I just felt like people needed some new stuff. I wanted to write a record after all the success of Lost On You and make sure I wasn’t trying to write another Lost On You and prove to myself that I can keep going without that. But just basically because I’m always gonna put out records. But short answer, yes, I  really loved Heart To Mouth.
    It was a really good live record and we all had a good time playing it live and it turned the show into a big rock show in some ways and I kinda feel like at the bottom of it all I’m kind of a rock singer and that album allowed me to keep going with that.


    8. It has been a while, almost 2 years since your last album “Heart to Mouth”. Do you have a release date for your next record? Did you start the studio sessions for it?


    I am basically done with my next record. Because of the pandemic I’m continuing to write and you never know what can get on there. I have enough songs for 2 records right now. I was planning on putting it out in September but we’re not sure, we might just release singles this year and put it out at the beginning of next year before we start touring hard again. I’m pretty deep into getting this record done right now.


    9. Unfortunately, as you know the humanity face against a deadly virus right now. How do you spend your daily time in this days of quarantine? Could you recommend 3 albums for our followers that they can listen to in their homes?


    I’m getting more sleep than I've gotten in years and that’s been nice. My schedule is usually, I wake up, do a bunch of yoga, meditate, do an exercise on my Peloton bike. I really try to take care of my body and then I promptly drink a bottle of wine. Just kidding. I try to keep in touch with friends and catch up on my reading and really make sure I’m staying calm. This is a time of clear thinking and I'm very lucky because I'm safe. This is a time for opportunity within all of ourselves.
    We have this really wild breath of time where we can think about what’s really important to us. I’m happy to say i’m glad i do what i do with my life. I have a lot of music in me that I'm looking to share. Mostly it’s just taking stock of everything I have and trying to create more.
    I’m going to recommend 4 records! Amir by Tamino, The New Abnormal by The Strokes, Pang by Caroline Polachek. I’m not sure which record to recommend but I also love Chavela Vargas.


    10. We know that you visited our country for some gigs before. What would you like to say about Turkey and your fans here? Do you plan to come here again?


    I am so coming there again and I can’t wait. I love my fans there. I love how wildly eclectic they are there. I was driving by the line for my show one time and I was thinking to myself, “wow look at all these cool ass people coming to the show.” Turkey is a deep and ancient culture but so modern at the same time. I love love love the food and vibe and I just can’t wait to come back.
     
    Thanks again for everything, Listenary and Turkey love you LP!


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.