Ali Ne Giydi?

Ali Ne Giydi?
  • 5
    0
    0
    0
  • Eğer Google aramalarınıza ‘Star Ali’ yazarsanız karşınıza dünden önceki günlerde rengarenk giyinen şahane bir kişi çıkacaktı. Ancak bugün ‘Star Ali’ yazdığımız zaman maalesef karşımıza ölüm haberi çıkıyor. ‘Star Ali’ olarak bildiğimiz 91 yaşındaki Ali Akdeniz geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Ardında insanın baktığı zaman gülümsemesine ve ufaktan da olsa hayretler içerisinde kalmasına sebep olan tatlı duygular bıraktı. Hiç bilmeyenler ‘Star Ali’ kimdir ve bilenler içinse onu anmak için küçük bir yazı yazmak istedim. Hazırsanız başlayalım!

    ‘Star Ali’ olarak bilinen Ali amca, yıllarca Türkiye’de doktorluk yapmış ve emekli olduktan sonra Almanya’ya yerleşmiş. Almanya’da terzilik yapan Ali amca sadece giyimi ile değil aynı zamanda yürüyüşü ve duruşu ile de dikkat çeken bir tarza sahipmiş.

    Tabi ki yaşadığı dönemde belki kendi çevresinde de dikkat çeken Ali amcayı tüm dünyaya tanıtan Zoe Spawton’du. Öyle ki Ali amca her gün Zoe’nin çalıştığı kafenin önünden geçerken kendisinin dikkatini çekiyor ve her gün ne giydiğini takip etmeye başlıyor. 

    Ali amcanın üzerinde her rengi görebilirsiniz, kırmızı takım, yeşil takım bazen mavi bazense tamamen kamuflaj desen. Sadece takım giyip çıktığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Takımına uygun şapkalar, çantalar ve aksesuarlar da Ali amcanın stilinin en tarz parçalarını oluşturuyor. Az Almanca bilen ve az İngilizce bilen Ali amca bu sayede tanışıyorlar ve Zoe, Ali amcayı blog açma konusunda ikna ediyor ve her sabah kafenin önünden geçerken Ali amcanın fotoğraflarını çekmeye başladı.Bu dikkat çeken tarzı sadece Almanlar değil tüm dünya görsün diye sanırım (haklı) Zoe bir blog hesabı açtı ve adını ‘Ali ne giydi? (What Ali Wore) koydu. 

    Artık her gün Ali amcanın o gün giydiği kıyafetler bu blog sitesinde sergileniyor ve takipçileri günden güne artıyordu. Öyle ki blog sitesinin üstünde bi başarı elde edip ödül aldıkları gibi dünyanın farklı ülkelerinin gazetelerinde Ali amcanın fotoğrafları yayınlanıyor ve kendisi ile röportajlar yapılıyordu. Ali amca hepsinde bu kıyafetleri kendine özgü bir tarzı olmasını sevdiğini ve kendisinin içinden geldiği için böyle renkli giyinmeyi sevdiğini söylüyordu.

    Star Ali bir süre sonra Türkiye’ye geri döndü ancak Zoe ile aralarında zor bir ‘iletişim’ kurmuş olsalar da bağları kopmadı. Türkiye’ye döndükten sonra 2018 yılında Berlin’e giden Ali amca Zoe’yi ziyaret ederek birlikte çay bile içmiş, Türkiye’de olduğu zamanlarda ise torunlarının yardımı ile görüntülü görüşmüşlerdi.

    Ali amca ne yazık ki geçtiğimiz günlerde 91 yaşında hayata veda etti. Zoe ise blog sitesinde yayınladığı bir fotoğraf ile duygularını dile getirdi.

    ‘Birkaç gün önce Türkiye’den pek üzücü bir haber aldım. Ali, çarşamba sabahı vefat etmiş. Karşılaştığım en iyi gülüşlerden birine sahip bu etkileyici adamın artık bizimle olmadığına inanmak oldukça güç.

    Kendisi ile 2012 yazında başlayan arkadaşlığımız benim için kesinlikle hayatımın en hoş sürprizlerinden biri oldu. Blogun yaygın şekilde tanınmaya başladığı dönem gerçek üstü idi. Ali’nin U-Bahn’da fark edildiği veya bazen bir fotoğrafı gazetede basıldığında bu yeni edindiği şöhrete gösterdiği tepkiyi görmek hep keyifli olmuştu. Pek çok insanın hayatına getirdiği neşeyi görmek de bir o kadar tatmin ediciydi. Dünyanın her yerinden Ali’nin kendi büyükbabaları veya amcalarını anımsattığını be onun fotolarına bakıp arkadaşlığımız hakkında yazılanları okumanın kendilerini nasıl mutlu ettiğini belirten sayısız mesaj aldım. 

    Birkaç yıl önce Türkiye’ye geri döndüğünde Ali ile irtibatta kalmak elbette biraz güçleşmişti. Bu senenin başlarında torunlarından biri Ali’yi ziyaret ettiğinde cep telefonu üzerinden Ali ile görüntülü olarak görüşmemizi sağladığı için müteşekkirim. Geçtiğimiz aylarda da birkaç kez telefonda konuşma fırsatımız olmuştu.

    Bu foto Ağustos 2014’te Ali, ben, Kerim ve Betül Brandenburg’a gittiğimizde çekildi. Bu, aynı zamanda kendisinin bize 1970’lerde Batı Berlin’de bir sirkte çalıştığından bahsettiği gündü. Sonrasında bu söylediği biraz abartılmış bir hikaye miydi yoksa araya dil bariyeri mi girmişti diye merak etmiştim. Zaten Ali ile hiçbir zaman detaylı bir şekilde iletişim kuramamıştık ancak birbirimizle geçirdiğimiz zamanın ortak hazzı arkadaşlığımızın harcı olmuştu. Tercümede kaybolmayan şeyler de vardı elbette: Sıcaklığı, cömertliği ve hayattan aldığı keyif. Seni özleyeceğim Ali!’

    Ali amca gerçekten baktığınız zaman içinizi hoş duygular ile kaplayan bir enerjiye sahip. İyi ki bu dünyadan böyle güzel renkleri ile geçip gitmiş. Huzur içinde uyu Star Ali.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.