Paris Moda Haftasını Trolleyen İsim : Oobah Butler

Paris Moda Haftasını Trolleyen İsim : Oobah Butler
  • 4
    0
    0
    0
  • Dünyanın son dönemlerde yakından takip ettiği moda haftaları daha başlamadan bile gündem olup konuşuluyor. Tasarımlar gün yüzüne çıkmadan yapılan yorumlar, çıktıktan sonra konuşulan konular derken moda severlerin gündemi her zaman meşgul oluyor. Dünyayı bu kadar etkisi altına almış olan bu moda sektörünü günümüz insanları artık bazen saçmalık bazen bir sömürü bazense tamamen kandırmaca olarak da tanımlayama başladı. Öyle ki tasarımların ötesinde gerçekleşen moda defileleri kıyafetlerden çok modellerin taşıdığı aksesuarlar olsun, giydikleri çok sıradan ve ‘bu mu moda’ diyebileceğimiz parçalardan bile oluşuyor.

    Bu durum Oobah Butler’ın da dikkatini çekmiş olacak ki kimsenin aklına gelmeyen bir işe soyunup Paris Moda Haftası’nı kendi yaratmadığı bir marka ile sallamaya gelmiş. Eh hikayeyi merak ettiyseniz başlayalım!

    Oobat Butler 28 yaşında İngiliz genç bir yazar ve Paris Moda Haftası’nda ‘Georgi Peviani’ gibi davranak moda dünyasına yeni bir tasarımcı kazandırmak için oldukça uğraşıyor. Hikayenin en başına gidecek olursak, genç yazar pazarda gördüğü kotları alıyor, üzerinde ‘Georgi Peviani’ baskılı bir marka var. Araştırmaları sonucunda ‘Google’ üzerinde bu ismi taşıyan ne bir marka ne de bir insan var. Böylece kendisi bu marka için bir site oluşturuyor ve aldığı kotların fotoğraflarını çekerek siteye koyuyor.

    Tabi ki iş bununla kalmıyor ve kendisine ‘Georgi Peviani’ isminde gayet başarılı bir kartvizit çıkarıyor ve istikameti belirliyor. Paris Moda Haftası. 

    Daha önce Paris’e gitmediğin belirten Butler Paris Moda Haftası’nın gerçekleştiği merkezlere yakın yerlerde gezmeye başlıyor. Defileleri uzaktan izleyen bir yabancı ile konuşan Butler ertesi gün Vivienne Westwood’un şovunun olduğunu öğreniyor ve kendisine bu şovdan yer ayarlamak için yeni bir hedef belirliyor.

    Defilelerin gerçekleştiği bölgeye giden Butler, artık ‘Georgi Peviani’ gibi davranmaya hazır. Güvenlik görevlisinin kendisini, kimlik bilgilerini vermesi için resepsiyona götürmesi ile beraber artık bu isim Paris Moda Haftası’nda bir resmiyet kazanıyor. Ve ver elini moda dünyası. 

    Aldığı kartvizit ile artık bu dünyanın içinde olduğunu belirten Butler kendisini gördüğü modele, yaratıcı yönetmene, dijital dünyada adını duyurmuş olan isimlere ‘Georgi Peviani’yi tanıtmaya başlıyor. Konuştuğu kişiler markanın adını tabi ki duymamış ancak kulağa İtalyan tınısı veren bu isim onların ilgisini çekmiş olacak ki herkes bu ismi tanımaya bir şans vermiş.

    Butler, işleri hızlandırıyor ve modellere kendini kotlarını vermeye başlıyor. Öyle ki Alman bir model ‘Georgi Peviani’ marka kırmızı bir kot pantolon giyerek poz bile veriyor. 

    Moda haftalarının olmazsa olmaz partilerinden birine girmeyi başaran Butler burada da kotlarını herkese tanıtmaya başlıyor. Butler burada kendisinin İtalyan olduğunu insanlara ispatlamanın kotların kendi tasarımı olduğuna inandırmaktan daha zor olduğunu söylüyor. Oldukça farklı tınılarda konuşarak İtalyan olduğunu insanlara inandırmakta birazcık zorlanmış (nasıl yapabildiğini gerçekten çok merak ediyorum). 

    Ancak sonunda istediğini elde ediyor ve Milano’dan bir endüstri alıcısının ilgisini çekiyor ve kotları ona gösteriyor. Kotlar incelendikten sonra tasarımın Milano Haute Couture tasarımlarına yakın olduğuna karar veriliyor ve kartvizitler değişiyor. ‘Georgi Peviani’ için ilk gün oldukça başarılı geçiyor.

    Ertesi gün pek çok markaya ve PR şirketlerine mail atsa da bunlardan çok başarılı sonuçlar alamayan Butler, Vivienne Westwood şovuna bir şekilde girmenin yollarını arıyor. Altına kestiği bir ‘Georgi Peviani’ kot giyerek giden Butler dikkat çekmek için elinden geleni yapıyor. Bir yandan heyecanlı olduğunu söyleyen Butler, taşıdığı ‘Georgi Peviani’ kartvizit ile Vivienne Westwood şovuna girmeye başarıyor.

    Şimdi yapması gereken tek şey herkese kendini tanıtmak. Bunun için A-list isimlerin oturduğu yerlere kartvizitini bırakıyor. En önde oturan hatta kendisinin bile bilmediği ama önde oturduğu için önemli biri olduğunu düşündüğü birine bile kartını veren Butler şovun başlamasını bekliyor.

    Şov sona eriyor ve Butler çabuk hareket ederek ekibe bundan sonraki planın ne olduğunu soruyor ve karşı taraf Alexa Chung’ın bulunduğu bir partinin olduğu söylüyor. 

    İşte yeni bir parti ve yeni insanlar ama en önemlisi son dönemleri dijital dünyada ünlü isimlerinden biri olan Alexa Chung var. E hedef belli. Butler partinin içerisinde kırmızı kot keserek yaptığı şort ile ‘Georgi Peviani’yi tanıttıktan sonra Alexa Chung ile tanışıyor. Alexa Chung markayı telaffuz ederken birazcık zorlanmış (kendisi öyle söylüyor). Ancak böyle bir ismin dilinde olmak bu marka için oldukça büyük bir adım.

    İki günün ardından, Butler Paris'in en prestijli tasarımcılarından biri olan Véronique Leroy’dan bir mail alıyor. Bir davet. Koleksiyonu görmesi istenen tasarımcılardan biri olmuş bile. 

    Tasarımları inceleyen Butler bazı tasarım elbiseleri giymek istediğini bile söylüyor ve tabi ki giyip poz veriyor. Bu sektörün içinde yer alan isimler bu pozlar karşısında Butler harika göründüğünü bile söylüyor.

    Peki gerçekten ‘Georgi Peviani’ kimdi? Aslında böyle biri yok. 1982 yılında Zambiya’dan İngiltere’ye göç eden Adam’a ait tamamen hayali bir isim. Tınısı ve biraz da Armani’yi andırdığı için böyle bir isim uydurduğunu söyleyen Adam İngiltere’nin küçük bir ara sokağında yaklaşık 30 yıldır kot satıyor. Butler olayları Adam’a anlattıktan sonra çok şaşıran ve bütün olaylara oldukça çok gülen Adam sanırım kendi oluşturduğu bu ismin Paris Moda Haftası’nda oldukça yankı uyandıracağını tahmin bile etmezdi.

    Bütün bu olaylar sonucunda insan bazen moda olarak adlandırdığımız ve milyonlarca paranın harcandığı bu sektörün aslında çok da gerçek olmadığını düşünmeden edemiyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Bi ‘Georgi Peviani’ kotuna servet yatırır mıydınız?

    Kaynak


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.