Konsantrasyon Sorunu Yaşayanların Yardımcısı : Barok Müzik

Konsantrasyon Sorunu Yaşayanların Yardımcısı : Barok Müzik
  • 5
    0
    0
    0
  • Günümüzde odaklanmak veya bir şeylere konsantre olmak gittikçe zorlaşmaya başlamış durumdadır. İnsanın kendi içindeki çatışmalar ve düşünceler gerek ise dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı etmenlerle başa çıkmak zaman zaman zorlaşmaktadır. Hepimizin bir müzik zevki veya özellikle tercih ettiği parçalar vardır. Bir çok insanın severek dinlediği bir çok insanın da önyargı ile yaklaştığı klasik müziğin özellikle Barok tarzı müziğin bu hayatın hengamesinde konsantre olabilmenize yardımcı olduğunu hiç duydunuz mu ? Duymadıysanız müziğin iyileştirici gücüne davetlisiniz.

    Barok Müzik 

    Barok müziğin ne olduğuna dair çoğu kişinin kafasından soru işareti olabilir. Bu yüzden Barok müzik hakkında genel bir açıklama yapmak istedim.

    Barok müzik, yaklaşık 1600-1750 yılları arasında bestelenmiş bir Batı sanat müziği tarzıdır. "Barok" kelimesi, bu dönemin süslü ve yoğun süslü müziğinin olumsuz bir tanımı olan şekilsiz inci anlamına gelen Portekizce ‘Barroco’ kelimesinden gelir.

    Dönem boyunca, besteciler ve sanatçılar daha ayrıntılı müzik süslemelerini kullandılar, müzik notalarında değişiklikler yaptılar ve yeni enstrümantal çalma teknikleri geliştirdiler. Rönesans'ta ses şiddeti, hep aynı seviyede kullanılmaktaydı. Barok dönemde piyano (düşük ses) ve forte (gür ses) terimleri ile eserlerde ses şiddetinin önemi ve katkısı görülmeye başladı.

    Barok dönemin bir diğer yeniliği, bu döneme kadar olan müzikal yapıda bulunmayan ve eserin başka bir bölüme geçeceğini veya bittiğini belirten bir olgunun kullanılmasıdır. Eserlerde kapanışlar ve geçişler daha güçlü yer alır.  Bu döneme ait birçok müzikal terim ve kavram bugün hala kullanılmaktadır.

     

     

     

    Barok Müzik ve Alfa Dalgası

    Beynimiz de Delta , Teta , Alfa , Beta ve Gama olmak üzere 5 adet beyin dalgası bulunmaktadır. Bazıları düşük frekanslardır, diğerleri yüksek frekanslardır. Birlikte uyum yaratma gücüne sahiptirler. 

    Hızlandırılmış öğrenmenin babası olarak bilinen Bulgar bilim insanı  Georgi Lozanov’un  test ettiği belli ritimdeki bazı klasik müzik parçalarının beyin dalgalarını 8 ile 12 Hz. aralığına düşürerek beynin alfa dalgaları yaymaya başlamasını sağladığı gözlenmiştir. Özellikle kolay ve kalıcı öğrenme beyin alfa dalgası ortamındayken gerçekleşmektedir. İnsanın beden fonksiyonlarını stressiz bir ortama sokarak öğrenme konsantrasyonunu artırdığını keşfetmiştir. Lozanov yaptığı deneylerde her klasik müzik parçasının dinleyenleri alfa beyin dalgaları ortamına sokmadığını ve en etkili parçaların "largo" tempolu barok müzik eserlerinden oluştuğunu tespit etmiştir.

    Ayrıca Iowa Eyalet Üniversitesinde yapılan testler, öğrenme faaliyeti sırasında barok müziğin kullanılmasının öğrenme ve hafıza gücünü yaklaşık yüzde 24 artırdığını göstermiştir.

     

     

    Müziğin dinlendirici ve iyileştirici gücünün yanı sıra günlük yaşamda zorlandığımız bir konu olan konsantrasyon için kullanmaya başlamaya ne dersiniz ?  Yorucu bir günün ardından eve döndüğünüzde gerek işiniz gerekse derslerinizdeki verimi arttırmak için barok müziği bir şans vermenizi tavsiye ederim. Belki ilk günler farkı anlamayabilir yada işe yaramadığını düşünebilirsiniz fakat biraz zaman ile barok müziğin odağınıza yardımcı olabileceğini düşünmekteyim.

    Aşağıda dinlemeniz için barok müzik linki bırakıyorum. Şimdiden keyifli dinlemeler.

    ">Barok Müzik

     

     

    Kaynak : 1 , 2 , 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.