Altı Eşi İle Tarihe İsmini Kazıyan Vııı. Henry Ve Yaşadığı Hampton Court Sarayı

Altı Eşi İle Tarihe İsmini Kazıyan Vııı. Henry Ve Yaşadığı Hampton Court Sarayı
  • 1
    0
    0
    1
  • Nostaljik gezimizi yapmadan önce VIII. Henry'den ve eşlerinden kısaca bahsetmesek olmaz elbette.

       VIII. Henry 1491-1547 yılları arasında görev yapmış bir İngiltere Kralı. Tudor Hanedanı'ndan gelen ikinci prensti. İlki ise Aragon'lu Catherine ile evli olan abisi Arthur. Abisinin ani ölümünden sonra tahta geçen Henry, İspanya ile olan ittifakı bozmamak adına abisinin eşi Catherine ile evlendi. Birlikteliklerinden altı çocukları olsa da sadece I.Mary hayatta kalabildi. Kendisine bir varis isteyen Henry, eşinden boşanmaya karar verdi. Çünkü başka biri ile evlenmeyi istiyordu. Lakin o yıllarda boşanma kavramı değil, evliliğin fesh edilmesi vardı ve bunu da sadece kilise yapabilirdi. Papa, Henry'nin bu isteğini tüm ikna çabalarına rağmen onaylamadı. Ve tarihte yer edecek büyük olay gerçekleşti. Kararında kesin olan Henry, Anne Boleyn uğruna İngiltere Kilisesi'ni kurdu, ilk evliliğinin geçersiz olduğunu ilan etti.

       İkinci evliliğinde her şey yolunda görünüyordu, Anne bir erkek çocuğuna hamileydi. Bunun şerefine verilen şölenlerdeki bir mızrak dövüşünde Henry atından düştü. Sağ bacağına hayatının geri kalanı boyunca onda değişiklik uyandıracak bir yara aldı. Tüm bunlara şahit olan Anne Boleyn'in düşük yapmasından sonra bu evlilik de son buldu. Anne Boleyn ve aralarında erkek kardeşinin de olduğu toplamda beş kişi zina ve vatana ihanet suçu ile idama mahkum edildi. Bu evlilikten olan tek çocuk ise I.Elizabetti.

      Henry hala varisi olması konusunda kararlıydı elbette. Üçüncü evliliğini Jane Seymour ile yaptı. Jane bir erkek çocuğuna hamileydi  ve Prens Edward dünyaya geldi. Fakat ne yazık ki Jane, doğumdan on iki gün sonra lohusa hummasından dolayı hayata veda etti. Henry'nin en sevdiği eşi olarak da kayıtlara geçti.

      Bu vedadan dört yıl sonra Henry, Cleves'li Anne ile dördüncü evliliğini yaptı ama bu evlilik çok kısa sürdü. Beşinci evliliğini Catherine Howard ile yaptı. Kendisi ilk eşinin kuzeni oluyordu. İki yıllık kısa bir evliliğin ardından Prens Henry tarafından zina suçu ile idama mahkum edildi. Altıncı ve son evliliğini ise ölene kadar beraber yaşadığı Catherine Parr ile yaptı. Catherine, I.Mary ve I.Elizabeth'in bakımını üstlendi.

    VIII.Henry, 1547'deki ölümünün ardından kendisine bir varis veren sevgili üçüncü eşi Jane Seymour'ın yanına gömüldü..

    Tüm bu aşklar ve yaşanmışlıklara şahit olan Hampton Court Sarayı'na çevirelim şimdi gözlerimizi. 

    Fotoğrafta sarayın mutfağını görüyoruz. Henry bu mutfağı kendisi için özel olarak genişletmişti. Yaklaşık 200 aşçısı olan bu mutfakta günde 800den fazla sayıda yemek yapılıyordu. Mutfak bölümlere ayrılmış ve her bölümden sorumlu olan farklı bir yetkili yer alıyordu. Mesela etlerin kızartıldığı bölümde kral için bir, kraliçe için bir ve sarayın geri kalanı için bir tane olmak üzere toplamda üç görevli bulunuyordu. Eminim neden 200 aşçısı olduğu konusunda daha fazla fikrimiz olmuştur şimdi.

     

    Bu fotoğrafta da Büyük Salonu görüyoruz. Duvarlarında, Hz. İbrahim'in Yaratılış Kitabı'ndaki hayatından sahneleri gösteren, Brüksel'de ipek, yün, altın ve gümüş iplikten dokunmuş bir dizi duvar halısı vardır. Eğlence ve yemek yeme için kullanılan bu salonda mutfakta pişirilen yemekler günde iki kez servis edilirdi. Özel durumlarda oyunlar, danslar ve maskeli balolar da burada yapılırdı. Festival kutlamalarında William Shakespeare, oyun grubu ile beraber 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' (A Midsummer Night's Dream) isimli oyununu burada sergilemiştir. 

     

    Kapıları ziyaretçilere açık olan ve tarihte bu kadar önemli olaylara şahitlik eden bu mükemmel sarayı umarım bir gün fırsatınız olup gezebilmeniz dileğimle.

     

     

     

     

     

     

    Kaynaklar: https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_VIII

                        https://www.hrp.org.uk/hampton-court-palace/#gs.kkrd1n

                      


     
     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.