Şu caddelere ne kadar saçma isimler koyuyorlar. Gelen caddesi,giden caddesi. Caddelerde yaşayan insanların isimlerini vermeleri lazımdı.
Mesela Piaf caddesi
fotoğraf : 1962 yapımı Agnes Varda - Cleo Beşten Yediye filminden.
Edith Piaf 1915 yılında işçi sınıfı mahallesi olan Belleville semtinde doğuyor. Şehir efsanesi olsa da sokak lambası altında doğduğunu söylerler. Bir kafede şarkıcılık yapan annesi ve bir akrobat babası tarafından küçük yaşta terk edilir. Bir süre genel ev işletmecisi olan babannesinin yanında hayatını devam ettirir.
14 yaşına geldiğinde babasının gösterilerinde şarkı söylemeye başlar. Bundan keyif almaya başlayan Piaf şarkı söyleme yolunda devam ederek Pigalle semtinde sokak sanatçlığı yapar.
17 yaşına geldiğinde ilk ve tek çocuğu olur çocuğun bakımını üstlenemez ve çocuk iki yaşında menenjitten hayatını kaybeder.
Kaldırım Serçesi
Edith Piaf'ın olmazsa olmazlarından aşk ve şarkı söylemek olduğu kadar morfin, alkol, ağrı kesici bağımlılığı da vardı. Yaşamı boyunca pek çok hastalıkla boğuştu.
Edith Piaf hayatına bir çok aşkı sığdırmasıyla birlikte çok sayıda yetenekli erkekleri kollarının altına alıyordu ve kendi ayaklarının üzerinde duruncaya kadar onlarla ilgilenip ayaklarının üzerinde durdukları an bir sanatçı olarak kendi yollarına devam ediyorlardı.
Piaf'ı başarıya götüren şey, parçalarını seslendirirken teknik değil duygusal yoğunluğa ulaşıp seslendirmesiydi.
Piaf'ın aşka olan bağımlılığını yazdığı seslendirdiği parçalarından en büyük iki örneği şunlardır;
- La Vie en rose
- L'amaur
Piaf'ın hayata olan bakışı ve felsefesi
"HAYAT AŞKTIR VE AŞK HAYATTIR"
Piaf'ın asıl adı EDİTH GİOVANNA GASSİON' dur. Fransızcada serçe anlamına gelen 'PİAF' lakabını bir klüpte şarkı söylemeye ikna eden Louis Leplee takmıştır.
Sonrasında yaptığı şarkılar sırasında leplee birlikte bir cinayete tanıklık eder ve polis şüpheliler arasında minik serçe Piaf'ı da sorgular. Piaf suçsuz çıksa da, dinleyen tarafından üzerine kapkara bulutlar çökmüştür. Piaf bütün bu olanlara rağmen yeni çalışmalar yapar ve popülerizmi tekrar yakalar. Aralıksız verdiği konserler sonunda 1963 yılında son şarkısı 'L'home de Berlin' isimli şarkısını kaydeder ve aynı yıl akciğer kanserine yenik düşerek hayatına son verir.
Son olarak Piaf'ın günah içinde yaşadığı gerekçesiyle sanatçının cenazesinde dini tören yapılmamıştır. Bir psikoz özel olarak gelip mezarında dua okumuştur.
Piaf'ın hatırası şimdi Paris'te ufak bir müzede yaşamaktadır.
Sevgilli kaldırım serçesi Piaf'ı dinleyen seven herkesin bir gün müzeyi ziyaret edebilmesi görmesi dileği ile hoşça kalın, aşkla kalın :)
Yorum Bırakın