Azizler Netflix / Kalabalığın İçindeki Yalnızlık

Azizler Netflix / Kalabalığın İçindeki Yalnızlık
  • 6
    1
    0
    0
  • Hanımlar… beyler… selamlar.

    8 Ocak 2021 Tarihinde Netfilx platformunda yayına giren AZİZLER filmi hakkında konuşmak istiyorum.

    Benim de yardımcı oyuncu olarak bulunduğum bu filme oldukça çok eleştiri okudum, normalde pek film eleştirisi okuyan bir insan değilimdir ama sohbetlerini severim. Fakat AZİZLER filmini kendi işim olarak benimsediğimden ötürü merakla yorumları takip ettim.

    Twitter üzerinden nedenlerini açıklamadan bodoslama beğenmediklerini yazan çok arkadaşa rastladım. Her birine saygı duyuyorum ama malum nedenini açıklamadıkları için bizlere, çoğunun beğenmeme nedenlerini kendimce şöyle açıklayabilirim,

    AZİZLER tam bir şampiyonalar ligi kadrosu, Berkun Oya, Taylan Biraderler, Engin Günaydın, Haluk Bilginer, Binnur Kaya, Öner Erkan gibi usta isimler bir film altında toplanırsa elbette beklentiler oldukça yüksek olur. Ama önce izleyen arkadaşların yorum yapmadan kendilerine şu soruyu sormaları gerekmektedir…

    “Bana hitap eden bir film mi bu AZİZLER”

    AZİZLER kalabalığın içinde yalnız kalmış ve birazcık toksik bir karakter barındıran Aziz’in yaşamaya tutunma sancılarıyla beraber başından geçen olayları karakomik bir dilde bize aktarıyor. Aslında filmde yer yer rol alan herkesin bir AZİZ olduğunu hissedebiliyoruz. Keza Öner Erkan’ın canlandırdığı Alp karakteri tam tamına Aziz’in başka bir versiyonu diyebiliriz. Alp karakteri filmdeki bazı sahnelerinde dışarıya dönük değil de içinde sıkışmış sancılı bir karakteri bize gösterebiliyor. Öner Erkan’ın ne kadar ustalaşmış olduğunu da bu filmde bir kez daha anlıyoruz. Haluk Bilginer Bey’e zaten lafım olamaz. Velhasılıkelam kimseye yorum yapma haddine de sahip değilim, düşüncelerimi paylaşıyorum ve filmi o kadar çok beğendim ki herkese tek tek övgü dağıtasım var…

    Taylan Biraderlerin çektiği, senaryosunda Engin Günaydın Bey’in kaleminin olduğu 2009 yapımı VAVİEN filmini izlemenizi tavsiye ederim, izleyin ki o zaman biraz daha bu ustalarımızın kafasını anlayabilirsiniz. Tabii şunu da söylemekte fayda var, AZİZLER kimsenin beklentisiyle ilgilenmiyor… zaten kalabalığın içinde yalnız kalmış insanları anlatan bir film, ne kadar ilgilenebilir ki sizinle? Bütün AZİZLER’in kendi varoluşsal problemlerinden dolayı izleyiciyi pek umursayacağını sanmıyorum.

    Yıllardır KREK Tiyatro’da olağanüstü işler yapan Berkun Oya, yakın zamanda Netfilx’te çıkardığı BİR BAŞKADIR dizisi ile gündeme aniden bir giriş yapmıştı, herkes AZİZLER filminde de Berkun Oya ismini görünce beklentiyi arşa çıkarttı.

    Ben bazı yoğunluklarımdan dolayı filmi yayınlandıktan 3 gün sonra izleyebildim. Ve o zamana kadar gerçekten çok merak içinde kaldım. Hem ilk oynadığım sinema projesi olmasından kaynaklı hem de benim kafama yakın hep takipte olduğum isimlerin bulunması benim açımdan zaten arşa çıkartmıştı filmi. Bütün ufak boş vakitlerimde yorumlara göz attım durdum, sonunda filmi öyle bir izledim ki, sanki karşımda bir düşmanımı izler gibiydim. En minik hatalarını arıyormuşum gibi her noktaya dikkat etmeye çalıştım. Benim yakaladığım tek bir hata vardı filmde o da Aziz’in, Alp’in evine ilk gittiği gün kapıdan çıkıp taksiye bindiği sahnede 2 sn. bile olsa boom sopasını görmem oldu. Başka da beni rahatsız eden hiçbir şey yoktu gerçekten.

    Film boyunca içimden, “Sonu umarım tatmin eder...” cümlesini kurdum. Çünkü filmin başından beri soluksuz izlemeye başladım, ben de Aziz oldum. Gerçekten çok yenilikçi bir kafayla sosyal medyanın hayatımıza ne derecede entegre olduğunu ve üstüne MacGuffin işlevi olan kolye ile birlikte tatmin edici bir son olduğunu kendi açımdan belirtebilirim. Hayran kaldım… hatta hayatımın ilk 10 filmi arasına yerleşti.

    İzlemeyen arkadaşlara gelecek olursak… varoluşsal sancılar çekmemiş, hayatlarında hiç kalabalığın içinde kendilerini yalnız hissetmemiş arkadaşların büyük çoğunluğu bu filmi zaten beğenmekte güçlük çeker. Çünkü gerçekten hitap etme olasılığı çok düşüktür. Ve şu da unutulmamalı, şampiyonalar ligi kadrolu bir filmi beğenmek zorunda değilsiniz, kendinizi zorlamayınız. Başka size hitap eden bir şeyler izleyip keyfinize bakınız…

    Son olarak film boyunca MacGuffin işlevini başarıyla tamamlayan güzelim kolyeye ve hayatımızda bulunan bütün AZİZLER’ e selam olsun… sevgiler… saygılar.  

    Ben Enis Kaplanoğlu

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.