Dünya Kütüphaneleri

Dünya Kütüphaneleri
  • 2
    0
    0
    0
  • Kütüphanaler hemen  hepimizin hayatının bir parçası olmayı başarabilmiş ender yerlerdendir.Üniversite çağımızda bazen ders çalışmak için sabahladığımız bir sığınak, bazen de hayatın tüm kargaşa ve gürültüsünden uzaklaşmak için gittiğimiz bize her zaman kollarını açan, sayısız kitapla bizi doyuran sıcak bir anne kucağı... 

    Hal böyle iken ben de dünyadaki en etkileyici kütüphanelerden birkaçını listelemek istedim;

    1) National Library of France -Paris, Fransa

    Fransa Milli Kütüphanesi tasarımıyla en eski kütüphanelerden biridir. 30 milyonluk dev koleksiyona sahip olması ilgi çekici özelliklerinden biridir.Ek olarak bu koleksiyona her yıl yeni eserler eklenmesi kütüphanenin hacmini de genişletir.

    2) George Peabody Library- Baltimore. AB.D

    George Peabody Kütüphanesi şehirdeki Johns Hopkins Üniversitesi'ndesinin içindedir. Büyük tavanları ve beş kata yayılan balkonları ile katedrali andıran kütüphane 300 bin parçalık koleksiyona sahip.

    3) Royal Portuguese Reading Room - Rio de Janerio, Brezilya 

    Türkçe'ye çevirildiğinde her ne kadar "Portekiz Kraliyet Kütüphanesi" anlamı oluşsa da aslında bu kütüphane Brezilya'da bulunmaktadır.Tamamen ahşap rafların ve antika mobilyaların bulunduğu kütüphanede 300 bini aşkın eser olduğu bilinmektedir.

    4) Halmstad City Library- Halmstad, İsveç

    Alışıldık kütüphane tarifinin dışında olan ve nehir kıyısına inşa edilmiş Halmstad Şehir Kütüphanesi 2006 yılında "huzur ve bilgiyi" aynı anda bulabilecekleri bir mekan olarak tasarlanıp hizmete açılmıştır.

    5) Clementinum National Library- Prag, Çekya

    Şahsi olarak benim mimarisini en beğendiğim kütüphanedir.Bu kütüphane 1722'den bu yana hizmet verip "Prag'ın barok incisi" olarak adlandırılır.Kütüphane 2005 yılından bu yana da Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta.Kütüphanenin mimarisiyle ve daha çok teoloji- din üzerine eserler bulundurmasıyla mistik yönünü ortaya çıkardığı aşikardır.

     Pandemi sürecinin bittiği ve kütüphanelere kavuşabildiğimiz güzel günlerin gelmesi umuduyla hoşçakalın..

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.