Türk Sineması ele alınması gereken, herkesin söyleyecek fikirleri olduğu derin bir alandır. Son yıllarda gelişmekte mi yoksa geriye mi gidiyor, umut vaat eden bağımsız filmlerin yapılması ne kadar değer görüyor? gibi tartışmalı sorularının yanında yolculuğun başından bu yana tarihe imzasını atmış "ilkler" var. Türk sinemasındaki bazı ilkleri sizinle paylaşmak ve o eski filmleri biraz olsun anmak istiyorum;
1) İlk Türk Fİlmi : Ayastefenos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı (1914)
Bu film ilk Türk filmi olarak kayıtlara geçmesine rağmen maalesef günümüze ulaşamamıştır.
2) Bir oyuncunun adının geçtiği ilk Türk Filmi: Hüseyin Baradan Çekilin Aradan (1965)
1965 yapımlı filmde Hüseyin Baradan ve Gönül Yazar başroldedir.Filmin türü komedi olarak geçer.
3) Sansürlenen İlk Türk Filmi : Mürebbiye (1919)
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserinden uyarlanan filmin sansürlenme sebebi İstanbul'un işgal altında olduğu yıllarda Franız komutanının filmdeki Fransız kızının ahlaksızca gösterildiğini söylemesidir.
4) İlk Sesli Türk Filmi: İstanbul Sokakları'nda (1931)
Muhsin Ertuğrul tarafından 1931 yılında çekilen film iki kardeşin aynı kadına aşık olmasını konu alır.Filmin geneli absürd ve komik olarak nitelendirilmesine rağmen Türk sinema tarihindeki ilk sesli film olmasıyla önemli bir yere sahiptir.
5)İlk Renkli Türk Filmi: Halıcı Kız (1953)
Hem ilk renkli Türk filmi olması sebebiyle hem de Muhsin Ertuğrul'un son filmi olmasından sebep iki kez önemlidir.Kadrosunda ise Münir Özkul,Suna Pekuysal, Sadri Alışık gibi önemli ustaların bulunması ayrıca filmin büyük avantajıdır.
6)Uluslararası Ödül Alan İlk Türk filmi : Susuz Yaz (1963)
Belki de hepimizin bildiği "ilk"tir.Susuz Yaz filmi Necati Cumali'nin eserinden sinemaya uyarlanmıştır.Filmin aldığı başarı Türk Sinemasının sonraki yıllarda hareketlenmesine öncülük etmiştir.
Yorum Bırakın