Sağlıklı İlişkiler İçin 5 Yol

Sağlıklı İlişkiler İçin 5 Yol
  • 5
    1
    2
    0
  • Her ilişki sağlıklı bir şekilde ilerlemez. Sağlıksız olan bireylerin kendilerine ve çevresindekilere zarar verdiği, iki taraftan birinin sürekli fedakârlık yaptığı, ihmal ve istismar durumunun olduğu sağlıksız ilişkiler, her hangi bir yardımla sağlıklı ilişkilere dönüşmüyorsa bitmesi gerekebilir. İlişkiler yaşayan bir oluşumdur. Uzun süreli ilişkilerde çiftler emek gösterip ilişkiyi sürekli olarak beslerler.

    1 - Şefkatli olmak önemlidir.

    Şefkat bazı zamanlarda hem kendimize hem de diğerlerine gösterilen olumlu bir tutumdur.  İlişkinin süresince bireyler hayatlarında çeşitli zorluklar atlatırlar. İşleri, aileleri, sağlıkları ile ilgili çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Böyle anlarda önce kendimize şefkat göstermek, kendi sorunumuza duyarlı olmak gerekir. Öz-şefkat içinde olmak yani kendimize şefkat göstermek, yanlışlarımızın ve eksiklerimizin farkında olsak bile kendimizi kötü bir şekilde eleştirmemek gerekir. Zorlanmaların insan olmanın bir doğası olduğunun farkında olmak ve yaşanılan sorunları görmezden gelmemek gerekir. Şefkatli olmak, partnerimizin zorluklarına duyarlı olmaktır. Zor zamanlarda yargılamadan onunla birlikte olmak, ona rehberlik etmek, tavsiye vermeye çalışmak ve yardımcı olmaktır. Şefkatli olmak, biz veya partnerimiz zorluklarla karşılaştığında şefkat duymak, acının ve yorgunluğun zayıflıklarını veya acımalarını görmek yerine evrensel olduğunu fark etmektir. Romantik bir ilişkide, tıpkı uçaktaki "Tehlike durumunda oksijen maskesini önce kendinize, sonra çocuğunuza takın" cümlesinde olduğu gibi, önce kendinize, sonra partnerimize karşı duyarlı olmak gerekir. Çünkü her şey çekirdekten başlar. Sahip olmadığımız şeyi başkalarına veremeyiz.

    2 – İlişkide Saygılı Olun.

    Saygı; şefkat, hoşgörü, anlayış, hayranlık ve nezaket içerir. Sağlıklı ilişkilerde saygı sevgiden daha önemlidir. Kişilerarası ilişkilerde iki kişi tamamen örtüşemez, aynı şekilde düşünemez ve hissedemez, aynı geçmişe ve ortama sahip olamaz. Benzerlik, ilişkiyi kolaylaştırır. Ancak farklılıkları nasıl çözdüğümüz çok önemlidir. Hayatı başkalarının gözünden görebilmek ve başkalarını yargılayabilmek önemlidir çünkü onların düşünceleri, davranışları ve duyguları bizimkinden farklıdır. Doğru yolu bulamamak, kişilerarası ilişkileri yok etmek ve onları saygıdan uzak tutmak yanlıştır. Başkalarına saygı başkasının isteklerini tatmin etmek değildir, diğerini eleştirmek değildir, fikirlerimizin yanlış olduğunu düşündüğümüzü söylemek de değildir.

    3 - İsteklerinizi ve İhtiyaçlarınızı İfade Edin.

    Kabul edilmeyeceklerinden, tartışmaya yol açacağında n veya utandırılmaktan korkan bir ilişki içinde olan bireyler, istek ve ihtiyaçlarını doğrudan değil dolaylı olarak ifade etme eğilimindedirler. Örneğin, söylentilerle hikâye anlatmak, başkalarıyla olay anlatmak ya da kavgada ortaya çıkarmak. Bir ilişkide olumsuz ya da olumlu olmadan sağlam bir duruş sergilemek her zaman kolay değildir. Sessiz kalmak ve kendinizi ifade etmemek uzun süreli birikime, öfkeye ve nihayetinde asabiyete neden olabilir. Agresif ve yıkıcı tutumlar, gelecekte pişmanlığa ve geri dönüşü olmayan zararlara neden olacaktır. Bilgilendirici konuşmaları ilişkilere dahil etmek önemlidir. Bu, partnerlerin doğru bilgiyi bulmaya çalışmak yerine kendileri hakkında bilgi verecekleri anlamına gelir. Bu şekilde de ilişki daha sağlıklı bir iletişimle ilerler.

    4 - Beraber Vakit Geçirirken Anda Olun.

    Partnerinizle fiziksel olarak yanında olmak, her zaman onunla olduğunuz anlamına gelmez. Genellikle, vücudumuz bir partnerle birlikteyken, zihnimiz geçmişe, geleceğe ya da geçmişe ya da şimdiye göre başka bir yere odaklanır. Düşüncelere ara vermek istiyorsanız, partnerinizi dinlemek, gözlerine bakmak ve ona dokunmak gibi bir süre partnerinizle birlikte kalmak için duyusal araçları kullanabilirsiniz

    5 - İlişkinin Canlı Bir Varlık Olduğunun Bilincinde Olun.

    İlişkiler doğal bir süreç olarak kurulur. Bir kere kurgulamış olmak veya iki kişinin birbirini çok sevmesi, uyumlu ve saygılı olmaları bunun devamlı olacağı anlamına gelmez. İnsan ilişkileri mevsimler gibidir, ilkbahar, yaz ve kış vardır. Onu canlı tutmak gerekiyor. Bunun gibi ilişkisel rutinler birçok durumda çok faydalıdır. Birlikte vakit geçirmek, romantik akşam yemekleri veya film geceleri, tatiller, birlikte tadını çıkarabileceğiniz aktiviteler gibi bazı akşamlar yaratmak çok önemlidir. Ayrıca mümkünse zor zamanlarda bu durumları üçüncü bir şahıs ile tartışmak yerine profesyonel destek almak, ilişkinin atmosferini istenilen yönde değiştirebilir.

    İllüstrasyon


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.