Dünyanın Bir Başka Karanlık Yüzü : Kadın Sünneti Ve ''Çöl Çiçeği'' Filmi

Dünyanın Bir Başka Karanlık Yüzü : Kadın Sünneti Ve ''Çöl Çiçeği'' Filmi
  • 1
    0
    0
    0
  • Yaşanmış bir hayat hikayesini konu alan film, Somalili model Waris Dirie'nin hayatını tüm gerçekleri ile anlatıyor bizlere. Waris isminin anlamı çöl çiçeği demektir ve film de adını buradan almıştır. Waris Dirie kimdir peki? Model olmasının yanı sıra oyuncu, yazar ve insan aktivistidir. Birleşmiş Milletler özel elçisi olarak Kadın Sünneti'ne (FGM) karşı görevini yapmıştır. Film, Waris'in 60 yaşında birisi ile evlendirilmemek için çölleri aşarak kaçışını, Londra'da büyükelçilikte çalışmasını, yaşadığı tesadüfler ile de model olma basamaklarını tırmanışını anlatıyor bizlere.

    Filmin temelinde dikkat çektiği konu, Kadın Sünneti. Diğer adı ile Kadın Genital Mutilasyonu (Female genital mutilation (FGM)), kendi içinde farklı uygulama tiplerine sahiptir ama genel anlamı ile kadın üreme organının kısmen ya da tamamen kesilerek çıkarılmasıdır denilebilir. Asya'da, Orta Doğu'da ve Afrika'da toplamda yaklaşık 30 ülke olmak üzere bu işlemin yapılma sebebinin en başlarında iffet geliyor... Doğum sonrasından ergenlik dönemi civarlarına kadarki süre içerisinde, hiçbir hijyen koşulları veya ortamları sağlanmadan, gerekli aletler olmadan yapılır. Tüm bu sebepler, üreme organlarının sakatlanıp hamile kalamamaktan ciddi diğer sakatlanmalara, ağır kanama sebebi ile doğum sırasında ölümlere kadar, yanında daha farklı olumsuzlukları da beraberinde getirir. 2016 yılında yaptığı tahmin sonucu ile UNICEF, bu uygulamanın yapılmış olduğu 200 milyon kadının olduğunu açıklamıştır. Her yıl yaklaşık 3 milyon küçük kız çocuğu da bu tehlike ile karşı karşıya. Tıbbi açıdan bu uygulamanın herhangi bir faydası ise bulunmamış ve  ortaya koyulmamıştır.

    Kendisi de bunu kötü bir şekilde yaşamış olan Waris, altı yıllık özel elçiliğinden sonra 2002 yılında, Avusturya, Viyana'da Çöl Çiçekleri Vakfı'nı kurmuştur.

    ''Benim amacım Afrika'daki kadınlara yardım etmek. Onların zayıfladıklarını değil, güçlendiklerini görmek istiyorum.'' diyen Waris'in Çöl Çiçeği kitabını okumanızı ya da aynı isimle perdeye yansımış filmi izlemenizi diliyorum.

     

    ''Tanrının daha doğuştan beni mükemmel bir vücutla yarattığını hissediyorum. Sonra insanlar beni kestiler, gücümü aldılar ve beni sakat bıraktılar. Kadınlığım çalınmıştı. Tanrı bu organlarımı istememiş olsaydı neden yaratmıştı ki? '' 

     

     

     

     

    Kaynaklar : 1  Erişim Tarihi: 08.12.2020,       Waris Dirie, Çöl Çiçeği, Bilge Kültür Sanat


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.