Odysseus Anlaşması Nedir ?

Odysseus Anlaşması Nedir ?
  • 17
    0
    0
    0
  • Her insanın zaman zaman bahaneler üretip yapmaktan kaçındığı, zamanın hiç olmadığından yakınıp yapmadığı veya sadece iki dakika telefonuma bakacağım dediği fakat saatlerce oyalandığı zamanlar olmuştur.  Bir taahhüt cihazı olarak da bilinen Odysseus Anlaşması, davranış psikolojisinden, bizi gelecekte bir eylem veya karara bağlayan veya bizi kilitleyen bir seçim yapmamızı sağlayan bir tekniktir. Tüm bunlardan kurtulmak ve yarın işlerin düzenli gittiği bir güne uyanmak istiyorsanız kendinizle Odysseus Anlaşması yapmaya ne dersiniz ? 

    Öncelikle size bu anlaşmanın hikayesinden bahsetmek istiyorum.

    Truva Savaşı'ndan sonra kahraman olarak anılan, saygın bir savaşçı olan Ulysses olarak da bilinen Odysseus, Ithaca adasına eve dönerken, genellikle tanrıların ve tanrıçaların ona söylediklerini dikkate alan Odysseus onu sirenler konusunda uyaran tanrıça Circe'nin tavsiyelerine kulak verir. 

    ‘İlk olarak, onlara yaklaşan herkesi büyüleyen Sirenlere geleceksiniz. Uzun altın saçlarını tararlar ve geçen denizcilere şarkı söylerler. Ama şarkılarını duyan herkes tatlılığı ile büyülenir ve o adaya demir gibi bir mıknatısa çekilir. Ve gemileri mızrak gibi keskin kayalara çarpar. Ve bu denizciler, iskeletlerle dolu bir çayırda Sirenlerin birçok kurbanına katılırlar.’

    Bu uyarı Odysseus'ta korkuyu tetikler. Tanrıça Circe'nin uyarısını dinler ve tanrıçadan hediye olan büyük bir balmumu bloğunu alıp onu küçük parçalara ayırır ve her denizciye bir tane verir. Adamlarının kulaklarını balmumu ile tamamen kapatmasına özen gösterir. Bu şekilde, Sirenlerin şarkısını duymayacaklardır.

     

    Fakat Odysseus adamlarının aksine sirenlerin şarkısını duymak ister ve Tanrıça Circe bunu nasıl yapacağını ona anlatır. Odysseus, denizcilerine onu geminin direğine sıkıca bağlamalarını emreder. Sıkı bir şekilde bağlandığında ve adamlarının kulakları balmumu ile doldu olduğunda, gemilerini Siren adasının yanından kürek çekerek ilerletirler.

    Sonra Odysseus, yaz sularında yüzerken sirenlerin büyülü şarkısını duyar:

    Odysseus, kahramanların en cesur,

    Yeşil adamızda bize yaklaşın,

    Odysseus, sana bilgelik öğreteceğiz.,

    Sana sevgi vereceğiz, baldan daha tatlı.

    Şarkı söylediğimiz şarkılar, üzüntüyü yatıştırır,

    Ve kollarımızda mutlu olacaksın.

    Odysseus, kahramanların en cesur,

    Söylediğimiz şarkılar, size huzur getirecek.

    Sözleri ve müziği duyduğunda, şarkı Odysseus'un kalbini büyüler. Dalgalara dalmak ve adaya yüzmek için can atar.Onu geminin direğine bağlayan iplere karşı koymaya çalışır. O kadar sert gerilir ki, ipler sırtının ve kollarının etini derinden keser.Denizcilerine onu serbest bırakması için bağırır fakat bu tepki üzerine denizciler daha sert ve hızlı kürek çekmeye başlarlar. Şarkı tarafından büyülenmiş olan Odysseus'a, sirenler Truvalı Helen kadar güzel görünür fakat balmumu ile sağır olan ekibine, sirenler kısır, çarpık pençeleri olan aç canavarlar gibi görünmektedir.Gemi ileriye doğru hızlanır ve sirenlerin şarkısı bittiği zaman mürettebat kürek çekmeyi bırakır ve kulaklarındaki balmumlarını çıkarır.Mürettebat, kaptanı Odysseus'u çözer.

    Odysseus gelecekte doğru kararlar veremeyecek durumda olacağının farkındaydı ve aklı başındayken her şeyi planladı ki artık yanlış adım atması mümkün olmadı. Ve Tanrıça Circe'nin tavsiyesine kulak vererek, bir felaketten kaçınan Odysseus, evine ve ailesine ulaşır.

     

    Bu hikayeye bağdaşıklık olarak şimdi ve gelecek arasında kendi içimizde yapılan  pazarlıklar, Odysseus Anlaşması olarak bilinir. Odysseus anlaşması, genellikle kötü veya sağlıksız alışkanlıkları ortadan kaldırmak için iyi olanları inşa etmek amacı taşır. 

    Örnek olarak ise şunlar verilebilir :

    Bir egzersiz programına sadık kalmak istiyorsanız, düzenli olarak egzersiz yapan  bir arkadaşınızla aynı spor salonuna yazılın. Daha da iyisi, bir antrenmanı kaçırırsanız, onu istediği pahalı bir restoranda akşam yemeğine götüreceğinizi söyleyin.

    Cep telefonunuza kurduğunuz süre zarfınca dokunmanızı engelleyecek uygulamalar indirip yaptığınız işe tam konsantre olarak odaklanabilirsiniz. Eğer telefonunuza dokunursanız koyduğunuz süreyi 3 katına çıkarmak veya bir aile üyesine size geri vermemesini tembih etmek gibi caydırıcı bir kural koyabilirsiniz.

    Bu anlaşmanın temeli şimdinin gücüne karşı çıkarak, gelecekte istenmeyen durumlar ile karşılaşmamak içindir. Burada dikkate alınması gereken ise farklı koşullarda farklı insanlar olduğumuzu kabul etmektir. Bugüne kadar şikayetçi olduğunuz bir durumda şuan kendinizle bir Odysseus Anlaşması yapmaya ne dersiniz?

     

    Kaynak:1 , 2 , 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.