Kalbimiz Gerçekten Kırılır Mı ? (Kırık Kalp Sendromu)

Kalbimiz Gerçekten Kırılır Mı ? (Kırık Kalp Sendromu)
  • 5
    0
    0
    0
  • Bazı anlar ve olaylar doğrultusunda duygularımız incinir ve bedenimize bir üzüntü duygusu hakim olur. Ve adeta kalbimiz gerçek anlamda kırılmış gibi hissederiz. Bu sadece bir his midir yoksa gerçekte tıbben böyle bir şey mümkün müdür ? 

    Evet kesinlikle mümkün hatta buna bir isim bile verilmiş. Bu durumun günümüzdeki tıbbi ismi Kırık kalp sendromu yani Takotsubo Kardiyomiyopatisi. Peki nedir bu kırık kalp sendromu, nasıl ortaya çıkar ve belirtileri nelerdir ?

     

    1990 yılında Hiraru Sato, yoğun stres yaşayan daha çok yaşlı ve yalnız kadınlarda kalp yetmezliği şikayetleri görmüş ve bu hastaları inceleyip, kalpte görüntüleme filmleri çekmiş. Bakmış ki kalbin görüntüsü Japon balıkçılarının ahtapot yakalamak için denize attığı vazoya benzediği için yerel dilde bu "vazo benzeri balık yakalama aracına verilen isim olan Tokatsubo denilmiştir. Yani hastalığın bilimsel ismi, Takotsubo Kardiyomiyopatisi yani "kalp kası bozukluğu" olmuş.

     

     

    Kırık kalp sendromu, sevilen birinin ölümü, terk edilme veya ayrılık gibi birçok ani ve ağır stres oluşturan durumların sonucunda ortaya çıkan geçici bir kalp rahatsızlığıdır. Bu sendrom özellikle ileri yaştaki kadınlarda kendini gösterir. Kırık kalp sendromunun gelişiminde kalbin sol bölgesindeki pompalama işlevinde geçici bir bozukluk ortaya çıkar. Kalbin geri kalan kısmı ise normal düzeninde veya daha kuvvetli şekilde kasılmaya devam eder. Kişilerde ani başlayan bir göğüs ağrısı ortaya çıkar ve hasta adeta kalp krizi geçiriyormuş gibi görünür. Ağrı çok şiddetlidir, tam bir kalp krizi ağrısıdır.  Genellikle de kalp krizi ile karıştırılabilir. Bu yüzden hastanın yaşadığı bir duygusal şok olup olmadığı tespiti ile ayırt edilebilir.

    Belirtileri ise,

    ·         Sol kolda ve alt bölgesinde ağrı

    ·         Terleme

    ·         Kalpte sürekli sıkışma hissi

    ·         Yorgunluk, huzursuzluk ve stres

    ·         Vücut hareketlerinde kontrolsüzlük ve dengesizlik

    ·         Yalnızlık korkusu

    ·         Baş ağrısı

    ·         Konsantrasyon güçlüğü

     

    ABD'de John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, kalp krizine benzer göğüs ağrısı, akciğerlerde akıntı, solunum güçlüğü ve kalp yetmezliği gibi şikâyetlerle hastaneye başvuran 19 kişi incelendi. İncelenen 19 kişiyle detaylı konuşma sonucu, tamamının belirtiler başlamadan birkaç saat önce ciddi duygusal şok yaşadıkları öğrenildi. Hastaların yarısının bir yakınını kaybettiği, diğerlerinin arasında ise kapkaç kurbanları ve mahkemeye çıkmak üzere olanlar bulunduğu açıklandı. 

    Ancak hastalardaki bu semptomların sadece iki haftada normale döndüğü, hiçbirinde kalıcı bir hasara yol açmadığı belirtildi.

    Uzmanlar aynı zamanda bu hastalığın sadece üzücü olaylarda değil ani sevinçlerle de meydana gelebileceğini söylüyor. Mesela bir piyango çıktığında duyduğu heyecan kişi de kırık kalp sendromuna neden olabilir.

    Hatta siyaset bile bunu tetikleyebilir Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın konuşmasını dinleyen 84 yaşındaki bir erkek ani olarak yaşadığı stresin etkisiyle kırık kalp sendromu yaşıyor. Bu vaka da tarihte ilk olarak siyasetin tetiklediği kırık kalp sendromu olarak literatürlere geçti.

    Geçen zamanla birlikte hastalığın bilinirliği ile aynı ölçüde vakalarında arttığına dikkat çeken doktorlar, hastalığın kesinlikle hafife alınmamasını ve bir doktora başvurulması gerektiğinin de altını çizmektedir.

     

     

    Kaynak : 1 , 2 , 3 , 4

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.