Dünyanın İlk Romanı: The Tale Of Genji

Dünyanın İlk Romanı: The Tale Of Genji
  • 7
    0
    0
    2
  • Neredeyse 1000 yıldan fazla bir zaman önce Japonya'da bir saray nedimesi olan Murasaki Shikibu tarafından yazılan The Tale of Genji ( Genji'nin Masalı ) dünyanın ilk romanı olarak kabul edilir. Heian dönemindeki aşkları, kadın erkek ilişkilerini ve kur yapma sanatını muhteşem biçimde anlatan ve yaklaşık 2000 sayfalık bu uzun romanın yazarının bir kadın olması da, dünya edebiyat tarihinin yerleşik algılarını yıkması bakımından daha güzel kılmaktadır.

    Mektuplar, Kağıtlar, Mürekkep ve Şiir


    Kitapta kadınların ve erkeklerin birbirlerini paravan arkasından görmesi nedeniyle iletişimi ve ilişkiyi çoğunlukla yazıyla, şiirle, zarif sözcüklerle ve detaylı işçiliğe sahip kağıtlarla yapması anlatılırken, Genji isimli gencin kadınları elde etmek için izlediği yollar, kullandığı kelimeler ve kurduğu cümleler,  bir kadının gözünden ve kalbinden okunmaktadır.

    Entrikalar, İhanetler ve Elde Etmeler


    Genji'nin daha sonra karısı olan Murasaki-no-ue ile aralarındaki tutkulu bağa rağmen, adamın meylettiği diğer kadın karakterler üzerinden sadakat olgusu, duygusal ve fiziksel aldatma arasındaki fark ve kadın zihninin aldatılmaya karşı tavrı anlatılmaktadır.

    Kayıp Sayfalar ve Orijinal Nüshalar


    Romanın belgelenmiş en eski sürümlerinin 1162 - 1241 yılları arasında yaşayan şair Fujiwara no Teika tarafından yazıldığına inanılıyor. Toplam 54 bölümden oluşan kitabın sadece dört bölümünün orijinal transkriptleri var. Geçtiğimiz yıl eski bir derebeyinin torunu olan Motofuyu Okochi adlı bir Japon adamın evindeki bir kutuda bulunan orijinal nüshalarla birlikte, kitabın kurgusu daha da büyüleyici hale geliyor.

    Heian Dönemi literatüründe uzmanlaşan Kyoto İleri Bilim Üniversitesi'nden profesör Junko Yamamoto'ya göre, hem Japon kültürüne dair detayları ve töresini hem de on asır önceki kadın erkek ilişkilerini içermesi bakımından eşsiz bir roman olan eserde, çağımız insan tepkilerine çok benzeyen duygular ve tavırlar yer alıyor.

    Maalesef henüz Türkçe çevirisi yapılmamış olan kitabın diğer dillerde pek çok tercümesi bulunuyor. En başarılı İngilizce çevirilerinden birini dünyaca ünlü kitabevi Barnes & Noble'dan The Tale of Genji edinebilirsiniz.

    Bir kadının bir erkek gibi düşünüp kadınları elde etmesine dair anlatımına ve dünyanın ilk romanı olma özelliğine sahip bu kitap, tüm okuma severlerin kütüphanesinde olmalıdır.

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.