Kısa Molaların Gücü : Pomodoro Tekniği

Kısa Molaların Gücü : Pomodoro Tekniği
  • 4
    0
    1
    0
  • Akıp giden bu hayatta belki de bizim için en önemli problemlerden birisi bu akışa fazla kapılarak işlerimizi, ödevlerimizi veya sunumlarımızı ya yetiştirememek ya da son dakikaya kalmasıdır.

    İlk yazımda zaman metodlarının çoğundan bahsetmiştim:  

    Her İnsanın yönetmekte Zorlandığı Kavram : Zaman

     

    Bu yazımda ise sizi başka bir teknik ile tanıştırmak istiyorum.

    Pomodoro Tekniği 1980’li yıllarda İtalyan Francesco Cirillo tarafından bulunmuş İtalyan olmasını vurgulamamın özel bir sebebi var. Pomodoro İtalyacan'da domates anlamına gelmektedir. Bu tekniğe ismini veren ise Francesco Cirillo’nun üniversite zamanlarında kullandığı domates şeklindeki zaman ayarlayıcı saattir. 

     

     

    Pomodoro Tekniğinde ki temel düşünce zamanla yarışmanızı değil aksine zamanı yanınıza alarak odaklanmanızı ve üretkenliğinizi arttırmayı sağlamaktır. Çok basit ama etkili bir yöntemdir.

    Teknik kısa bir anlatımla şu şekilde işlemektedir :

    25 dakika çalışma+5 dakika mola = 1 pomodoro 

    Yani 1 pomodoro 30 dakikaya denk gelmektedir.

    Toplamda 4 pomodoro’ya ulaştığınızda yani 120 dakikanın sonunda kendinize 15 ila 30 dakika arası bir mola vermelisiniz.

    Aşama aşama anlatmak gerekirse öncelikle yapmak istediğiniz işi belirli zaman aralıklarına bölerek başlayın. Yapacağınız işe kaç pomodoro ayırmanız gerektiğini planlamalısınız. 

    Bir diğer aşama ise 25 dakika boyunca başka hiçbir şeyle ilgilenmeden veya dikkat dağıtıcı unsurları kaldırarak (örneğin telefonunuzu) işinize konsantre olmalısınız. Dikkat dağıtıcı unsurları yönetmek bu tekniğin size öğreteceği en önemli becerilerden birisidir. Ayrıca 25 dakika başka bir şeyle ilgilenemeyeceğiniz kadar kısa bir süredir. Aklınıza gelen veya o an yapmanız gerektiğini düşündüğünüz şeyleri bir kenara itin ve sadece önünüzde işinize odaklanın. 

    25 dakika çalışma süresi bittikten sonra masanızdan uzaklaşın ve zihninizi yaptığınız işten uzaklaştırın. Mola boyunca yaptığınız iş hakkında düşünmemelisiniz. Bir bitki çayı veya kahve yapabilirsiniz.

    5 dakikanın sonunda zamanlayıcı başka bir oturum için tekrardan başlatın ve bu döngüyü devam ettirmeye gayret edin.

    4 pomodoro sonunda 15 ila 30 dakikalık uzun bir mola vermelisiniz. İşiniz bitmediyse molanızın sonunda tazelenmiş bir şekilde tekrar başlayın.

     

    Fakat her insanın odak süresi farklı olduğundan isterseniz süreyi uzatabilir yada kısaltabilirsiniz buradaki temel amaç çalışma saatlerinin arasına kısa molalar koymaktır. 

    Yaptığınız pomodoro'yu günlük olarak değerlendirin. Sonuna kadar tamamlayabildiğiniz veya dikkatinizi nelerin dağıttığını not edebilirsiniz. Tamamlayamadığınız pomodoroların yanına küçük işaretler koyarak haftalık değerlendirmeniz de ne kadar odaklandığınızı veya ne kadar dikkatinizin dağıldığını görme şansına sahip olacaksınız.

    Unutmayın en yoğun planı hazırlamak değil sizin için en ideal ve yapılabilir hedeflere sahip olan bir plan hazırlamak önemlidir. 

     

    Pomodoro tekniği videosu : ">The Pomodoro Technique

    Bu kanalda ise farklı zaman ayarlı birden fazla pomodoro tekniği bulabilirsiniz : The Timer

     

     

    Kaynak : 1 , 2 , 3


    Yorumlar (1)
    • Çok kıymetli tekniklerden bir tanesi işin özünü kavradıktan sonra. Güzel bir anlatım olmuş. Elinize sağlık:)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.