Eserin yer aldığı mekan cennetin bahçesidir. Adem ve Havva Bilgi Ağacı (Tree of Knowledge of Good and Evil) önünde dururken etrafları çeşitli hayvanlarla çevrelenmiştir. Arkaplandaki gökyüzünün teması ile Cennet Bahçesi’nin huzur dolu doğası arasında bir harmoni vardır. Günün muhtemelen yeni yeni battığı, Adem ile Havva ilk günahı işlemek üzere oldukları bir an tasvir edilmektedir. Alacakaranlığın aslında masumiyetin kayboluşuna dair bir işaret olduğu söylenir. Yerden yukarıya doğru uzanan üzüm asmalarının yaprakları, Adem ve Havva’nın genital bölgesini kapatmaktadır. İsa’nın insanlığın günahlarını temizlemek adına çarmıha gerilerek kurban edilişinin simgesi olan asma, bu sayede İlk Günah sebebiyle oluşan utancı, yani cinselliği kapatmaktadır.
Eserde Havva’nın ve Adem’in duruşu ve bakışları seyirciye İlk Günah ile ilgili bir fikir verme niyetindedir. Havva yukarıda ağaçta dolanan yılan tarafından kandırılmış ve ağaçtaki elmayı almıştır. Havva’nın ağacı sol eli ile tuttuğu görülür. Sol el kutsal dinlere göre uğursuz sayılır, İtalyanca’da “sinistra” olarak tanımlanan sol, İngilizce’de “sinister” yani “uğursuzdur. Bu yüzden Havva’nın ağacı sol eliyle tutuyor olması da uğursuzluk anlamı taşır. Diğer eliyle aldığı elmayı Adem’e uzatan Havva, bir yandan da Adem’e baştan çıkarıcı bakışlar atmaktadır. Adem elmayı almasına rağmen kafası karışık görünmektedir. Bir eliyle kafasını kaşıyan Adem, yasak meyvenin etkisiyle cinselliği keşfetmek üzeredir. Nitekim, Ademin’in Havva’nın göğüslerine doğru yönelmiş olan bakışları birazdan ilk kez deneyimleyecekleri birlikteliği, dolayısıyla dine göre işleyecekleri ilk günaha dair bir gösterge olduğu söylenir.
Resimde ön ve arkaplanda yer alan çeşitli hayvanlar çizerek ressamın amacı aslında bir Cennet Bahçesi izlenimi yaratmaktan çok hayvanları da ne denli ayrıntılı incelediğini ve anatomilerini iyi bildiğini seyirciye kanıtlama niteliğindedir. Arkada duran aslanın oldukça tuhaf göründüğü ortadadır fakat Almanya’da yaşamış olan Cranach’ın gerçek bir aslan görme ihtimali biraz düşüktür. Bu sebeple belki de bu köpek görünümlü aslan figürü, ressamın başka çizimlerden ilham alarak yarattığı bir figürdür. Aslan aynı zamanda İsa’nın soyunun geldiği Judah’nın da bir sembolüdür. Havva’nın arkasında yer alması Havva’nın burada kurnaz ve güçlü kişiliği oynamasından kaynaklı olabilir. Cranach Adem’in arkasına bir kuzu yerleştirerek de onun saflığını ve kolayca kandırıldığını vurgulamak istemiş olabilir. Kuzunun aynı zamanda İsa’ya dair bir sembol olduğu da söylenir. Nitekim İsa, “Tanrı’nın insanları İlk Günah’tan arındırmak için kurban ettiği kuzusudur.”
Cranach’ın Rönesans tipi kaslı, güçlü görünümlü Adem ve Havva’lara (bknz. İlk Günah ve Cennetten Kovuluş “Fall of Man and Expulsion from Heaven” – Michelangelo) nazaran Kuzey Rönesansı’ndan etkilenmesi sebebiyle eseri daha normal, doğal ve gerçekçi görünümlü figürleri tercih etmiştir.
Yorum Bırakın