90'lardan 10 Nefis Çizgi Film

90'lardan 10 Nefis Çizgi Film
  • 12
    1
    1
    1
  • Hiç şüphe yok ki çocukluğunu en güzel ve en dolu dolu yaşayanlar doksan nesli idi. Hem sokak oyunları hem sıcak mahalle kültürü hem de televizyonda yayınlanan çizgi filmler noktasında bir başkaydı o yıllar. Sınırlı sayıda ve belirli bir saatte gösterilirdi programlar ama biz hiç sıkılmazdık. Şimdi yerinde yeller esen o masum dünyaya doğru minik bir yolculuk yapabilmek adına, sizin için 10 şahane çizgi filmi listeledik. Keyifli okumalar dileriz.

     

    10) Tsubasa

    1981 yılında Yoichi Takahashi tarafından bir manga olarak yaratılan Tsubasa, Japonya’da büyük bir ilgiyle karşılaştığı için 1983’de çizgi filme dönüştürülür. Oldukça gerçeküstü görüntülerin yer aldığı bu çizgi filmde, kahramanımız Tsubasa 11 yaşında bir ofansif orta saha futbolcusudur. Fizik kurallarına aykırı şutları ve inanılmaz yeteneği ile ünlüdür. Bunun yanı sıra yaşadığı son derece insani duygularla da izleyiciyi derinden etkilemeyi başarır. Ondan daha kabiliyetli olan tek topçu Jan Misugi ise Takahashi’nin çok büyük bir hayranlık beslediği Hollandalı ünlü futbolcu Johan Cruyff’ü sembolize eder.

    Ülkemizde özellikle 90’lı yıllarda ilgiyle takip edilen bu çizgi filmin, çocukların futbola yönelmesinde çok ciddi bir etkiye sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta günümüzde hala daha eski bölümleri keyifle izleniyor.

     

    9) Jetgiller

    İlk olarak 1962 yılında Amerika’da yayınlanmaya başlayıp ülkemize 1998’de gelen Jetgiller, geleceğe dair bir Uzay ütopyasının içerisinde yer alan küçük bir ailenin hikayesini anlatır. Gökyüzüne kurulan evler, uçan arabalar, robotlar ve pek çok bilimsel icadın yer aldığı bu çizgi film, bütün dünyadaki çocuklarla birlikte Türk çocukları tarafından da ilgiyle izlenmiştir. Özellikle ev işlerine yardım eden Robot Rosie, hepimizin hayallerini süsleyen tatlı bir metafor olarak karşımıza çıkar.

     

    8) Temel Reis

    1929 yılında Elzie Crisler Segar’ın, mahallesinde yaşayan bir denizciden ilham alarak yarattığı Temel Reis karakterinin orijinal adı Popeye’dır. Burada Temel Reis’in sevgilisi olan Safinaz’ın gerçek ismi Olive, en büyük düşmanı Kabasakal’ın gerçek ismi ise Bluto’dur. Çizgi roman olarak başlayan hikaye, karakterler çok sevildiği için bir süre sonra çizgi filme dönüştürülüp genişletilir. 

    Piposu, şapkası ve acil durumlarda bir kutu yiyerek gücüne güç kattığı ıspanağı ile ünlü olan Temel Reis; büyük buhran yıllarında Amerikalı çocukları ıspanak tüketmeye sevk ettiği için, heykeli dikilen ilk çizgi roman karakteri olmuştur. Ispanak tüketimin %33’lük bir artış göstermesi o dönemlerde Amerika’ya adeta can suyu vermiştir. Ülkemizde de doksan nesli çocukları tarafından ilgiyle takip edilen Temel Reis, hala daha dimağlardaki yerini sağlam bir şekilde korumaktadır.

     

    7) Road Runner

    1948 yılında Chuck Jones tarafından oluşturulup Looney Tunes serisinde gösterilen Road Runner ve çakal Coyote, sonu gelmeyen pek çok absürt maceraya imza atarlar. Coyote durmaksızın ayrıntılı planlar yapıp çeşitli mekanizmalar kullanarak Road Runner’ı yakalamaya çalışır fakat hiçbir zaman başarılı olamaz. Sesini sadece “Beep! Beep!” repliği ile duyduğumuz Road Runner ise çok hızlı olmasının yanı sıra fazlasıyla da akıllıdır. Her seferinde Coyote’nin tuzaklarından kurtulmayı başarır. 

    Ülkemizde doksanlı yılların sonuna doğru yayınlanmaya başlayan bu çizgi film, özellikle görsel efektleri ile çocukların ilgisini fazlasıyla çekmiştir.

     

    6) Taş Devri

    İlk olarak 1950 yılında bir sitcom olarak yayınlanmaya başlayan Taş Devri, 1960 yılında televizyona geçer. Çağımızdan farklı bir zaman diliminde yaşayan 2 aileyi konu alır. Bunlar Fred Çakmaktaş ve Barney Moloztaş’ın aileleridir. Kahramanlarımızın eşleri Wilma ve Betty de tıpkı onlar gibi çok yakın arkadaştırlar. Sık sık partilere ve bowling oynamaya giderler.

    Eşyaları fazlasıyla ilginç olan bu aileler; çöplerini bir pelikanın gagasına atar, süpürge yerine karıncayiyen kullanır ve araba sürerken de kendi ayaklarından destek alırlar. Adeta “Günümüzdeki teknolojik aletler olmasaydı nasıl yaşardık?” sorusu için absürt bir cevap verirler bize… 

    Taş Devri, ülkemizde doksanlı yıllarda ekrana gelmiş ve büyük küçük demeden herkes tarafından fazlasıyla sevilmiştir.

     

    5) Bugs Bunny

    1938 yılında Ben Hardaway tarafından oluşturulan karakterin ilk ismi Happy Rabbit’dir. 2 yıl sonra isim Bugs Bunny’e dönüştürülür ve “Vahşi Bir Tavşan” filmi yayınlandıktan sonra da popülerliği artar.

    Sivri zekası, esprileri, “Nasıl gidiyor canım?” repliği ve iştahla yediği havucuyla ünlü olan Bugs Bunny; çocuklar tarafından fazlasıyla sevilen tatlı bir tavşan olmasının yanı sıra pek çok ödüle de layık görülmüştür. Türkiye’de de özellikle doksanlarda yayınlanan en ünlü çizgi filmlerden birisi olarak dikkatleri çeker.

     

    4) Pokemon

    1996 yılında Japon Satoshi Tajiri tarafından bir video oyun serisi olarak piyasaya sürülen Pokemon, çok sevilmesinin ardından anime türüyle yayın hayatına devam eder. İsmi ise Japonca “cep canavarları” anlamına gelen “Poketto Monsuta” nın kısaltmış hali olup hafızalarda hızla yer edinir.

    Toplamda 19 sezonluk bir ömrü olmasına rağmen maalesef ki Türkiye’de sadece 4 sezon yayınlanır ve birtakım trajik olayların yaşanmasının ardından yasaklanır. Çünkü bazı Türk çocuklarında olağanüstü etkiler yaratarak ruh sağlıkları için büyük bir tehlike oluşturduğu görülmüştür. Bu sebeple biz doksan nesli olarak Pikachu, Balbazar ve Charmander gibi pek çok tatlı yaratığın yeni maceralarından mahrum kaldık.

     

    3) Sevimli Hayalet Casper

    İlk olarak 1948 yılında yayın hayatına başlayan Casper, Türkiye’de 1980’den günümüze kadar yayınlanmaya devam etmiştir. Casper küçük bir çocuğun hayaletidir ve tek amacı insanlara iyilik yaparak dost edinmektir. Çünkü herkesi korkutmaktan zevk alan amcalarının yanında çok yalnızdır. Nitekim bölümlerde zaman zaman çok tatlı arkadaşları olur Casper’ın. İlk etapta ondan korkarlar ama sevimli hayaletimiz onlara yardım edince fikirleri değişir.

    Bu çizgi film de ülkemiz çocukları üzerinde çeşitli etkiler yaratarak duvardan geçebilme denemeleri yapılmasına neden olmuştur fakat Pokemon kadar büyük tehlikeler yaşatmadığı için yasaklanmamıştır.

     

    2) Tom ve Jerry

    1940 yılında William Hanna ve Joseph Barbera tarafından oluşturulan bu çizgi filmde, mavi bir Rus kedisi olan Tom ile ev faresi Jerry’nin maceraları anlatılır. Genellikle aynı eksende akar senaryo. Tom, kendisine verilen görevi yerine getirmek için Jerry’yi yakalamaya çalışır fakat hiçbir zaman başarılı olamaz. Saf bir kedi olan Tom her seferinde kurnaz Jerry’ye yenik düşer. Fakat zaman zaman kahramanlarımızın birbirlerine destek olduğu da görülmüştür.

    Ülkemizde doksanlı yıllarda yayınlanmaya başlayıp fazlasıyla sevilen bu çizgi film, günümüzde hala daha yeni sürümleri ile ekrana gelmeye devam ediyor. Fakat küçükken Jerry’yi sevmemize rağmen büyüdükçe Tom’a daha çok hak verdiğimizi de söylemeden geçemeyeceğiz.

     

    1) Şirinler 

    1958 yılında Belçikalı karikatürist Pierre Culliford tarafından çizgi roman olarak yaratılan Şirinler, 1981 yılına gelindiğinde bir çizgi filme dönüştürülerek ekran macerasına ilk adımını atar. 80’lerde fırtına estirdikten sonra 90’lar çocuklarının da kalbini fethetmeyi başaran bu küçük mavi yaratıklar, toplamda 256 bölüm ve 9 sezonluk bir yayın hayatını başarıyla sürdürürler. 

    İçeriğine değinecek olursak eğer; kırmızı şapkalı Şirin Baba ve onun himayesinde yaşayan 99 şirinin hikayesinin anlatıldığını söyleyebiliriz. Diğer şirinlerin de tıpkı Şirin Baba gibi kendine has özelliklerinden aldığı isimleri vardır. Güçlü şirin, Obur Şirin ve Süslü Şirin gibi… Gargamel, onları yakalayıp altına dönüştürmek ister fakat hiçbir zaman başarılı olamaz.

    Şirinler; yaşadıkları o masalsı köy, birbirlerine olan bağlılıkları ve hiç bitmeyen enerjileri ile bütün çocukların sevgisini kazanmıştır. Üzerine giydirilen tüm komplo teorilerine rağmen günümüzde dahi eski bölümleri ilgiyle izlenmektedir.

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.