Advertisement

2000'li Yılların Unutulmaz Şarkıcısı Göktan İle “Bugünlerde” Bir Röportaj

2000'li Yılların Unutulmaz Şarkıcısı Göktan İle “Bugünlerde” Bir Röportaj
  • 3
    0
    1
    0
  • Müzik dünyasında bilinen adıyla Göktan, 1999 yılında Efsane isimli albümünü yayımlayadıktan sonra, 2002 yılında Yağmura Yürüyorum ve 2008 yılında Beşinci Sonbahar adlı albümlerini çıkardı; Mevsimler, Efsane, Sen gibi beğenilen pek çok şarkıyı seslendirdi. 2013 yılına kadar Türkiye’de ve yurt dışında birçok sahne ve konserlerle dinleyicileriyle buluştu. 2014 yılından sonra uzun bir soluk verdiği müzik hayatına, 2020 yılında yayımladığı Derinlerde ve Soruyor Kalbim adlı iki tekli şarkıyla yeniden döndü. 2021 yılının başlarında Bugünlerde adlı şarkısını sevenleriyle buluşturdu. Türk pop müziğinin estetik değerlerini özgün yorumuyla buluşturarak müzik hayatına devam etmektedir.

    1- Öncelikle merhaba Göktan Bey, nasılsınız? Sizi bu röportaj vesilesiyle tanıyacak olan yeni jenerasyon için kendinizi bize tanıtır mısınız? Göktan Çelikiz kimdir? Müzikle ilişkisi nasıl başladı?

    Müzikle ilişkimin başladığı yer annemin “Küçük suda gördüm seni” diye mırıldanarak, başucumda beni şarkıyla uyandırdığı gündür sanırım. Öncesi de vardır tabii fakat hatırlamıyorum. Sonradan, müzik hayatımda hep etkili biçimde var oldu; bazen unutamadığım bir filmin içinde, bazen şarkıcı olarak, bazen sözlerle melodilerle buluşarak, bazen de bir dinleyici olarak.

    2- İlk albümünüz "Efsane"den son tekliniz "Bugünlerde"ye kadar aslında uzun bir müzikal yolculuğunuz var. Müzik dünyasının değişimini ve gelişiminin içinde bulunan sayılı isimlerden biri olarak müzikal tarzınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Müzik dünyası değişirken sizin müziğinizde neler değişti veya değişmedi?

    Ben tarz denilen şeyin belirleyici olmasından yana değilim. Varlığına da pek inanmam. İnsanların kalabalığı daha iyi ayrıştırabilmeleri için mecburen kullandığı kalıplar bunlar. Dünyada pek çok ünlü grup müzisyen yıllarca farklı şarkılar yaptılar. İnsanın yaptığı işin içinde kendini özgürce aramasını çok değerli buluyorum. Beni genelde melankolik şarkılarla tanıdılar. Bense şimdilerde melankoliyi başka bir yerinden tutmak mümkün mü arayışıyla yeniden müziği döndüm. Ya da “Bir gün tamamen başka türlü ifadelerle açılabilecek miyim?” bugünlerde bunun yolundayım. 

    3- 2020 yılını “Derinlerde” ve “Soruyor Kalbim” parçalarınız ile bitirirken 2021 yılına "Bugünlerde" şarkınız ile başladınız. Özellikle “Derinlerde” parçanızdaki o tatlı melodik tını özlediğimiz eski 2000’ler şarkılarını bize hatırlattı, çok sevdik. Geçtiğimiz günlerde yayımladığınız şarkınız “Bugünlerde” ise günümüz müziğine daha yakın, daha tanıdık. Her iki dönemi de yaşatıyor olmanız takdir edilesi. Peki sizin için “Bugünlerde” şarkınızın ifadesi nedir?

    Duygusalsanız hayat sizi sürekli manipüle edebilir. Mesela yıllar sonra “Soruyor Kalbim” şarkısını tam bitirmek üzereyken stüdyoda kayıtları birlikte yürüttüğüm Yuri Ryadchenko sana bir şarkı dinleteceğim dedi. Şarkıdan o kadar etkilendim ki, bir de ben söyleyeyim dedim. Sonra annem duydu ve ilk defa bir şarkı için “Bu şarkı çok güzel okur musun?” dedi. Ben yıllar sonra bambaşka bir şarkıyla çıkmayı planlarken, sessiz dönem “Derinlerde” şarkısıyla bitti. Hiç hesapta olmayan bir şarkıyla yeniden müziğe dönmüştüm.

    Bugünlerde şarkısı İstanbul’dan uzak kaldığım ada hayatımın kokusuyla dolu. Aslolan yalnızlığına sitemsiz sadece duru bir özlemle dönen bir adamın hikayesi.

    4- Kariyerinizde "Mevsimler", "Efsane" ve "Sen" gibi birçok hit parça bulunuyor. “Sezen Söylüyordu” şarkınız bir dönem hepimizin bildiği efsane şarkılardan biri. Geçmişe dönüp baktığınızda hangi hit parçanızın kariyerinizin bir yansıması olduğunu düşünüyorsunuz?

    E şıkkı hepsi mi, hiçbiri mi?

    5- Müzik eğitiminizin yanı sıra Sosyoloji alanında da bir eğitiminiz var. Sosyoloji okumak veya sosyal bilimler üzerine çalışmak şarkı sözlerinizi etkiledi mi?

    Evet etkiledi sanırım. Sosyoloji kulağınızın dibinde sürekli fısıldar. Mahalleyi tepeden görür. 

    6- Bildiğiniz üzere müzik artık çok daha ulaşılabilir bir durumda. İnsanlar birkaç saniyesini ayırıp şarkılara ve müzisyenlere ulaşabiliyor. Siz de 2016 yılında albümlerinizi dijital platformlarda erişime açtınız. Siz bu erişim kolaylığının müziği ve müzisyenle dinleyici ilişkisini nasıl şekillendirdiğini düşünüyorsunuz?

    Hem olumlu hem olumsuz etkilenmiş olabiliriz. Kalemle kaset sarmayı özleyenler var gibi görünse de onlar aslında o günleri özlüyor. Bir tıkla bambaşka bir şarkıya geçmek önce çok büyüleyiciydi. Sonra alıştık ve büyü bozuldu. Tüketim de üretim de sayıca arttı. Yine güzel şarkılar var ama eskiye göre çok daha azlar. Onlar da daha çok kalabalıklara pek ulaşamayanlar.

    7- Müzik 2000'lerden bu yana kendi içerisinde birtakım değişiklikler yaşadı. Şarkı sözleri olarak da sound olarak da önceye kıyasla çok başka. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    Her şey gibi müzik de etkileşip değişiyor. Data haline dönüşüp aktarılabilen birçok şey değer kaybetti. Sanırım rap, hip hop gibi daha çok sözlerin anlamlarına yaslanan şarkılar daha özgür ve sınırsız bir alandan üretilebildiği için dünyada trend hale geldi. Bir yandan eski formdaki şarkılar arşivlerde zaten var. Dinleyiciler onlara da ulaşabiliyorlar. Müziğin kaydedilebildiği yüz elli yıllık dönemdeki benzeri görülmemiş bir bolluk sürecindeyiz. Son yıllarda daha çok dinleyicinin beğeni kaygısıyla yapılan müziklerin de arttığını düşünüyorum.

    8- Çalışmalarınız nasıl gidiyor? Yeni çıkardığınız tekliler yakın zamanda gelecek olan bir albümün habercisi mi? 

    Bu hafta, geçtiğimiz yaz aylarında başlayıp Erdem Sökmen’le gitarlarını kaydettiğim, düzenlemesini Ozan Sarıboğa’nın yaptığı şarkıyı yeniden açtım. Adı “Hayalimde Bir Kadın” Mayıs ayında dinleyiciyle yeniden buluşmak üzere hazırlanıyoruz. Yeni dünyada artık on şarkılık bir albüm yapmak maddi manevi cazip gelmiyor bana. Sanırım iki yıl daha tek şarkılarla gideceğim sonra bakalım;  bütün olarak düşünüp tasarladığım bir proje olur mu olmaz mı zaman gösterecek.

    9- Karantina süreci müzik hayatınız dışında günlük hayatınızı nasıl etkiledi?

    Daha az insan, daha çok kedi. Daha çok pencereden bakmak, daha çok müzik ve söz.

    10- Son olarak Listenary’nin mottosu “Songs to discover today.” için takipçilerimize başarılı bulduğun 3 albümü önerir misiniz?

    Tracy Chapman 1988 kendi adını taşıyan albümü.

    Redd - Hayat Kaçık Bir Uykudur

    Yüksek Sadakat - Yüksek Sadakat

     

    Göktan'ın yeni çalışmalarından haberdar olmak için sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

    Spotify

    Youtube

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • Çok güzel olmuş, orta okul zamanında kral tv izlerdim mevsimler şarkısı çok çalardı hemen hatırladım sözlerini.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.