Teknoloji Çağının Bir Sorusu: Yapay Zeka Sanat Yapabilir Mi ?

Teknoloji Çağının Bir Sorusu: Yapay Zeka Sanat Yapabilir Mi ?
  • 10
    0
    1
    0
  • Öncelikle yapay zeka, bir robotun insan gibi faliyetler üretebilmesidir. İnsan zekasının sonucu olabilecek birçok şeyi üretebilme kabiliyeti yapay zekaya aittir. Gelişen teknoloji ve değişen çağın, geleceğin ve hatta günümüzün bile önemli bir icadıdır. Benzer veriler yüklendiğinde bir yapay zeka o ana kadar yapılmış birçok şeyin önüne geçebilecek bir şey üretebilir. Fakat yapay zeka ile sanat konusu kompleks bir konudur. Antikçağdan günümüze kadar insan devamlı bir yaratma eğiliminde olmuştur çünkü bu yaratma içgüdüsü, evrimin bir parçası olmakla birlikte, insanın en doğal ihtiyacıdır. Peki yapay zekada insan kadar yaratma yeteneği oluşturulabilir mi? Sanat bir yaratımın ve yaratıcılığın en somut göstergesi olarak, yapay zekanın aklına girebilir mi ? Yapay zeka sanat oluşturabilir mi? Neden oluşturur? Neden oluşturamaz ?

    Son günlerin oldukça popüler soruları yapay zeka sanat yapabilir mi ? Yaparsa bu sanat kime aittir yapay zekayı yapan kişiye mi, yoksa yapay zekaya mı ? sorularıdır. Fakat kanımca tüm bu soruların önüne geçmesi gereken bir soru bulunmaktadır; Neden yapay zekadan sanat yapmasını bekleriz ? Yapay zeka nihayetinde insan üretimidir. Bir makinedir. İlgili veriler yüklendiğinde ortaya harika şeyler üretebilir fakat bu üretim için yapay zekaya veri gereklidir. Sanat ise, bir yaratıcılık sonucu oluşan sanatçının bilinç dışından çevresine, bulunduğu ideolojik ortamdan kişisel değerlerine kadar birçok faktörün etkilediği bir yaratımdır. Tüm bunlar yalnızca bilginin sonucu değil deneyimin de sonucudur. Kişi deneyimlemediği bir şeyi tecrübe etmez fakat bildiği şeyi deneyimleyebilir. 

    Geçmiş yıllarda birçok yapay zeka tüm ilgili senaryoların yüklenmesi sonucu bir senaryo üretmiştir ve bu senaryolar sinemada da yerini almıştır.  İlgili verilerin sonucunda insan zekasına yakın bir üretim sağlaması ile bu yapay zeka için oldukça başarılı bir işlemdir. Bir yapay zekanın veri analizi insan zekasının çok üstündedir. Beethoven'ın tüm besteleri yapay zekaya yüklense, bu üslupta bir beste ortaya çıkatabilir ama bu yalnızca sanatçının taklididir. Ünlü sanat eleştirmeni ve filozof Arthur Danto sanatı şu şekilde tanımlamıştır; X'in bir öznesi varsa, X bir tavır ya da bakış açısı sunuyorsa, yorumlama konusunda seyirci katılımına gereksinim duyuyorsa, eser ve yorum bir sanat tarihi bağlamına gerek duyuyorsa, bu bir sanat eseridir. Bu tarz tanımlar sanat tarihi boyunca çeşitli sanat eleştirmenleri ve tarihçileri tarafından yapılmıştır. Dolayısıyla bir yapay zekanın sanat üretebilme ve üretememe kıstasında en önemli yaklaşım bir tavır ve bakış açısı ortaya koyamamasıdır. Fakat yakın geçmişte ve günümüzde yapay zeka ile sanat arasında sıkı bir bağ kurulmaya başlanmış ve sanat üretiminde hem araç olarak hem de yapay zekanın kendisinden yararlanılmaktadır. Yapay zekanın da önemli katkıları ile tekno çağında sanatçıların sanata bakış açıları değişmekte, oldukça yaratıcı işler ortaya konulmaktadır (https://kultur.istanbul/refik-anadol-sergi/)

    Yapay zekanın sanat yapabilme veya yapamama sorusu günümüz için erkendir. Yapay zeka insan üretimi ve insan kontrolü altındadır. Gelecekte yapay zeka özgür bir alan bulabilir, tamamiyle bağımsız olabilirse belki sanat yapabilir fakat insanlık için muhtemelen korkutucu bir son olur. 

    Kaynakça 

    1

    2

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • Gerçekten çok ilgi çekici bir konu 👍🏻

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.