Wallsend, Paris, New York Ve İstanbul Ekseninde Bir Eser: Shape Of My Heart

Wallsend, Paris, New York Ve İstanbul Ekseninde Bir Eser: Shape Of My Heart
  • 10
    0
    1
    1
  • Gökyüzünden damlayan yağmur taneleri, yağmurun ıslattığı sokaklarda yaşayan insanlar, melodinin kulaklarda değil de damarlarda hissedilmesi. Bugün bizlere birden fazla duyguyu bir anda yaşatabilen bir melodi hakkında konuşacağız. Shape Of My Heart.

     

    I'm not a man of too many faces
    The mask I wear is one

     

    Sting’in 1993 yılında yayımlanan “Ten Summoner's Tales” albümünde yer alan “Shape Of My Heart”, gerek sözleri gerekse altyapısıyla biz dinleyenlerin istemsiz bir şekilde perdeyi aralayarak sokağı izlememize ve neyi beklediğimizi bilmediğimiz bir bekleme sürecine girmemize sebep oluyor. Bu kült şarkının bestesinde Sting’e yıllardır aynı sahneyi paylaştığı  Dominic Miller eşlik ediyor. Shape Of My Heart, sadece şarkı  olarak bir başyapıt olmasının yanı sıra 1994 yılında vizyona giren, kadrosunda Natalie Portman, Jean Reno ve Gary Oldman gibi önemli oyuncuları barından, ünlü sinema insanı Luc Besson’ın yazıp yönettiği  “Leon: The Professional filminde yer almasıyla da kitlelerde geniş ilgi uyandırdı. Eminim ki ben Leon’dan bahsederken, sizin de gözlerinizde Mathilda’nın çiçeği toprağa gömdüğü son sahne canlandı.

     

    ‘93 yılında Birleşik Krallık’ta bestelenen bir şarkının, elbette dünya üzerinde etkisi olabilir ve insanlara farklı düşler kurdurabilir. Aşağı kısımda ise refah seviyesinin yüksek olduğunu tahmin ettiğim bir konumda hayat bulan bir eserin, dünyanın farklı bölgelerinde kenar mahallelerde yaşayan çocuklara verdiği ilhamdan bahsedeceğim. Bu değerli eserin akıllardan silinmeyen melodisi üzerine kurulan hiphop altyapılara geçmeden önce  orijinal versiyonuna göz atmak isterseniz;

     

    1-) Juice WRLD – Lucid Dreams

     Listemizin ilk sırasında Sting’in “orijinale bağlı kalarak yapılmış başarılı bir yorumlama” sözleriyle betimlediği, melodinin bir diğer yaratıcısı Dominic Miller’ın ise bu melodi bazında “şimdiye kadar duyduğum en iyi yorumlama” sözleriyle fikrini belirttiği Lucid Dreams var. 2019 yılında hayatını kaybeden Amerikan müzik piyasının yükselen isimlerinden Juice WRLD’ün sözlerine prodüktör olarak Nick Mira eşlik ediyor. Şahsıma göre lirikal olarak bir derinlik içermemesine rağmen dinleyenleri yakalayan bir yapıya sahip olan Lucid Dreams, bu listeyi hazırlarken akıllara gelecek ilk şarkılardan biri.

     

    2-) Russ – Parkstone Drive

    Parkstone Drive ile birlikte Amerika içerisinde bir seyahate çıkarak Atlanta’ya gidiyoruz. Bu konumda ise bizleri yükselen kariyeri ve daha da kötüye giden aile sorunlarıyla Russ karşılıyor. Bu şarkısında adeta biz dinleyicilerle dertleşmek isteyen sanatçı “Yeah, my parents' marriage in shambles, I won't lie, it hurts. I thought money would fix it, but it just made it get worse” sözleriyle durumun vehametini açıklıyor. Altyapıda da Russ imzasını gördüğümüz bu şarkının listedeki diğer şarkılara göre daha yüksek BPM’e sahip olduğunu belirtmeden geçmek istemem. 

     

    3-) Tepki – Rüyalar 2  

     

    gökyüzünde V, yeryüzünde biz, hedef bir
    artık rüyalarım da o kadar uzak değil

     

    "Rüyalar, rüyalar, bir bir gerçek oldular." Tepki, hikaye anlatıcı yönüyle bilinen bir MC olmasa da derdini anlatmak istediğinde adeta “bu iş nasıl yapılır?” sorusunun cevabını tek seferde verebiliyor. Rüyalar serisinin ilk şarkısını birçoğumuz Tepki’nin Allame ile birlikte sergilediği keyifli performanstan biliyoruz. Rüyalar 2’de ise rüyalarının peşinden koşmaya devam eden Tepki,  gerçekleştirdikleriyle yetinmeyerek hayallerinin çizgisini yukarı çekerek, bir bir gerçek olmaları için daha fazla çaba sarf edeceğini belirtiyor. Şarkı içerisinde 2018 yılında kaybettiğimiz Vio’ya da selam göndermeyi unutmayan Tepki, Türkçe rap piyasasında akıllardan uzun süre silinmeyecek bir esere imza atıyor. 

     

    4-) Tory Lanez – Pieces ( ft. 50 Cent )

    Listenin dördüncü şarkısında bizleri Drake ile yaşadığı tartışmadan tanıdığımız Tory Lanez ve global rap müzik piyasasının önemli isimlerinden 50 Cent karşılıyor. Lanez’in 2018 yılında yayımlanan “MEMORIES DON’T DIE” albümünde yer alan Pieces’ın prodüktör koltuğunda ise Play Picasso oturmakta. Tory Lanez kendisine 50 Cent’le çalışmanın nasıl bir duygu  olduğu sorusu sorulduğunda ise “Onunla çalışmak çılgınca bir olaydı. O benim favorilerimden biri ve benim için adeta bir mentör.” cevabını vererek Cent’e olan saygısını da belirtiyor.  50 Cent’in şarkı içerisinde Nas ve Tupac Amaru Shakur gibi isimlere selam vererek bizlerin kendisine tekrardan hayran kalmasını sağlıyor.

     

    5-) Nas – The Message 

     

    a thug changes, and love changes
    and best friends become strangers

     

    Listemizin kapanışını bu sample hakkında bilgiye sahip olan birçok rap dinleyicisinin de  aklına geldiğini düşündüğüm “o” şarkıyla yapmak isterim. Bu önemli eserin hikayesi ise baya ilgi çekici.

     ’94 yılında yayımlanan çıkış albümü “Illmatic” ile birlikte yakaladığı ivmeyi devam ettirmek isteyen Nas, ikinci stüdyo albümü “This Was Written” için çalışmalara başlar. Albümün prodüktörlüğünü üstlenen Trackmasters ekibinden Tone, Leon filmini izledikten sonra etkilendiği “Shape Of My Heart” şarkısının sample’ını çıkartmak için film bittiği anda  müzik markete gider ve albümün bir kopyasını satın alır. Sample üzerinde çalışmalar yapar ve bir altyapı oluşturur. Böylelikle hiphop tarihinin en önemli işlerinden birinin temelleri atılır. Altyapı hazırlandıktan sonra bir stüdyo buluşması sırasında Nas’e dinletilir ve kısa bir süre içerisinde şarkı hazır hale gelir. İçerisinde Jay- Z’yi hedef alan sözler de içeren The Message ile birlikte Nasir Jones, bizlere uykunun ölümün kuzeni olduğunu ve bu yüzden asla uyumamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatır.

     

     

    Kaynakça: 1 2 3 4 5 6

     

    Bu şarkıyla beraber yazımın sonuna gelirken acıların evrenselliği konusunda Gazapizm’e katıldığımı belirtmekle birlikte müziğin evrenselliğine itimadımın sonsuz olduğunu belirtmek isterim. Böylesine güzel bir melodiyle bizlerin kalbinde yer edinen tüm sanatçılara şükranlarımı sunuyorum.

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • İçimde cam kırıkları yaratmasina rağmen okudum, muazzam içerik beveii❤

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.