Aydınlık Karanlığa Karşı: Shadow And Bone

Aydınlık Karanlığa Karşı: Shadow And Bone
  • 1
    0
    0
    0
  • Yoksa siz hala izlemediniz mi?

    Şu sıralar izlemek için fantastik bir dizi arıyorsanız beklediğiniz ayağınıza geldi. Netflix'in 23 Nisan'da yayınladığı "Shadow and Bone (Gölge ve Kemik)" fantastik bir evrenin kapılarını aralıyor.

    Bir kitap olan Shadow and Bone, Leigh Bardugo hanımefendi tarafından kaleme alınmış. Bestseller listelerine giren kitap bir seri olarak devam etmiş. Bu serinin evreni Grishaverse olarak anılıyor. 

    Bakalım bu evreni anlatan dizinin konusu ne içeriyor ve karakterleri kimler?:

    1. Dizinin Evreni ve Konusu 

    Grishaverse evreninde Ravka ülkesini ikiye bölen bir The Unsea (Shadow Fold, Karanlık Diyar) bölgesi vardır. Buranın doğusunda Kribirsk şehri ve merkez Ravka; batısında Novokribirsk ve The True Sea bulunur. Ravka'nın kuzeyinde Fjerda, güneyinde Shu Han ülkeleri bulunur. Fjerda'da Drüskelle adı verilen Grisha avcıları yaşarlar.

    Merkez Ravka'nın başkenti Os Alta'da küçük ve büyük olmak üzere iki adet saray bulunur. Ülkenin yönetimi büyük sarayda otururken; küçük sarayda Grisha adı verilen doğaüstü güçlere sahip kişilere eğitim verilir. Grishalar cadı olarak görülseler de aslında bilim ile güçlerini kazanan kişilerdir. Kefta adı verilen cübbeler giyen bu kişiler Second Army'i (İkinci Ordu) oluştururlar. Kızıl kefta giyen Corporalki içinde, heartrender adı verilen insan vücudunu kontrol edenler, şifacılar ve terziler yer alırken; mavi kefta giyen Etherealki içinde, ateşe ve rüzgara hükmedenler yer alır. İkinci Ordu'nun dışında tamamen normal insanlardan oluşan First Army (Birinci Ordu) de kralın emrinde bulunur. Bunlar Karanlık Diyar'ın batısında yer alırlar. 

    Konusu ise şöyle ki; The Unsea karanlık soy tarafından büyü gücüyle yaratılmış bir bölgedir ve Ravka'yı ikiye bölmektedir. Kralın isteği, ülkeyi yeniden birleştirmektir. Fakat Karanlık Diyar, yaratıklar (volcra) barındıran, hiç ışığın olmadığı, tamamıyla karanlıkla dolu geçilmesi imkansız bir yerdir. Bir efsaneye göre bu diyarı yalnızca Güneş Elçisi yok edebilecektir. Peki beklenen Güneş Elçisi bir gün gelip bunu başarabilecek midir?

    2. Dizinin Karakterleri

    Alina Starkov (Jessie Mei Li) ve Malyen Oretsev (Archie Renaux) yetimhanede büyümüş iki sıkı dosttur. Birbirlerine büyük bir sevgi bağı ile bağlıdırlar. Grisha olmadıkları için Birinci Ordu'da görev alan ikili, sürekli birbirinin arkasını kollar. Fakat günün birinde ikisinin de hayatı Alina'nın Sun Summoner (Sankta Alina, Güneş Elçisi) olduğunun anlaşılması ile değişecektir. 

    General Kirigan (Ben Barnes), İkinci Ordu'nun başında bulunan, karanlık soydan gelen bir komutandır. The Darkling lakaplı komutan, gücüyle tüm ışığı yutarak karanlık sağlayabilmektedir. Oldukça güçlü ve zeki olan komutanın amacı Karanlık Diyarı yok edip adını temizlemektir. Acaba gerçekten öyle midir?

    Kaz Brekker (Freddy Carter), True Sea'de yer alan Kerch ülkesinin başkenti Ketterdam'da yaşayan bir gangsterdir. Elinden her türlü iş gelen Kaz, topal bir adam olmasının yanında; karizmatik, kurnaz ve oldukça zeki bir karakterdir. Crow Club (Karga Kulübü) adında bir yer işleten Kaz, benzetme yapmak gerekirse yeraltı dünyasının ünlü simalarındandır. Aynı zamanda büyük hırsızlık işleriyle uğraşan Kaz'in çetesinde Inej Ghafa (Amita Suman) ve Jesper Fahey (Kit Young) adında iki yardımcısı bulunur. Inej, usta bir şekilde bıçak kullanan, iyi dövüşen, inançlı bir Suli casustur. Jesper ise Zemini bir keskin nişancıdır (tetikçidir). Inej ne kadar katı kurallarına bağlı bir kişiyse Jesper o kadar komik ve eğlence düşkünüdür. Takımın beyni olan Kaz, bu ikiliyle birlikte önemli bir işe koyulur. Görevleri Güneş Elçisi'ni bulup 1 milyon kruge'lik ödülü kapmaktır. Bu üçlüye hayran olabilirsiniz, çünkü ben oldum. 

    Bir Grisha olan Nina Zenik (Danielle Galligan) Darkling'e hizmet eden bir casustur. Bir gün görev sırasında yolu, bir Drüskelle olan Matthias Helvar (Calahan Skogman) ile kesişir. Nina'yı tutsak olarak alan Matthias, her ne kadar nefret etse de ona mecbur kalacaktır. Bu noktada Calahan beyin yakışıklılığına değinmeden geçemeyeceğim... 

    Dizinin önemli hayvan karakterinlerinden biri ise Morozova's Stag'dir (Morozova Geyiği). Efsaneye göre bu mitolojik varlığın kemiği Grishaların gücünü büyütür. Ve Milo... Bir keçi olan Milo ne kadar önemli bir role mi sahip? İzleyip de görünüz diyorum.

    3. Peki, izlemeye değer mi?

    Spoiler vermeden aktarmaya çalıştığım kadarıyla bence değer. Alina ve Darkling'i çok açamadım çünkü ne desem spoiler olabilirdi. Bunun dışında şöyle bir çırpıda izlenebilecek, akıcı bir dizi lazım diyorsanız mutlaka göz atmalısınız.

    Dizinin oyuncu kadrosu gerçekten çok iyiydi. Ben ilk defa "dizinin cast direktörü kimmiş acaba?" diye açıp baktım. Oyuncuların birbirleriyle olan iletişimi ve uyumu uzun yıllardır tanışıyorlarmış izlenimi veriyordu. Yan karakterler bile ana karakter tadı veriyordu. Kitabı okumadım ama bana karakterler gerçek olsa sanki bu kişiler olurlarmış gibi geldi. Çekim açıları ve görsel efektler de iyi bir izlenim sunuyordu. Hafif bir sinema tadı alabilirsiniz.

    Hadi izleyin de beraber abartalım. :) 

    Fragman için:


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.