Parazit Filminin Etkileyici Evi : Park Evi

Parazit Filminin Etkileyici Evi : Park Evi
  • 3
    0
    0
    0
  • Geçtiğimiz günlerde Netflix'e de eklenen, Cannes Film Festivali'nde En iyi film dalında ödül almış Bong Joon Ho'nun ünlü filmi Parazit sinematografisi ve çarpıcı senaryosunun yanında film için kurulan setlerle de takdir kazanıyor.

    Bu yazımızda Parazit filminde gördüğümüz ve asıl olayların içerisinde yaşandığı lüks ve minimal bir şekilde film için inşa edilmiş ve tasarlamış Park Evi'ni ele alıyoruz.

     (Yazının devamında Parazit filmine dair bazı sürpriz kaçıranlar(spoiler) bulunuyor.)

    İlk etapta Parazit filminden biraz bahsedelim. Parazit'in hikayesi temelde çarpıcı ve komedi unsurları barındıran bir biçimde sınıf ayrımından bahsediyor.

    Film ilk sahnesinde Kim ailesinin yarısı yer altında yarısı yerin üzerinde bulunan evinin içinde başlıyor. Film için özel olarak kurulan bu sette Kim ailesinin düşük sosyo-ekonomik durumunu yansıtıyor. Bong Joon Ho Parazit filminde Sınıf ayrımını anlatmak için güçlü bir öğe olarak ışığı kullanarak bunu bir metafor haline getirmiş.
    Her ne kadar Kim ailesi sosyo-ekonomik seviye olarak oldukça düşük bir seviyede olsa da evlerinde bulunan pencerenin kaldırım seviyesinden içeriye ışık alması, aile için hala bir umudun olduğunu gösteriyor aslında. 


    Fotoğraf: ⓒ 2019 CJ ENM CORPORATION, BARUNSON E&A TÜM HAKLARI SAKLIDIR

    Park Evi

    Kim aliesinin bodrum katındaki evinden sonra film bizlere Park ailesinin evini tanıtıyor. Park ailesinin sosyo-ekonomik seviyesi oldukça yüksek bu sebepten yaşadıkları ev de oldukça etkileyici bir biçimde tasarlanmış. Yönetmen Bong Joon Ho ''Bu aile sofistike zevklerini sergilemek istiyor'' diyor. Buradaki temel estetik amaç aç gözlü ve elitist bir ev sahibinin övüneceği türden bir ev yaratmak.


    Fotoğraf: ⓒ 2019 CJ ENM CORPORATION, BARUNSON E&A TÜM HAKLARI SAKLIDIR

    Genellikle dizi ve filmlerde gördüğümüz evler var olan evlerin proje için kiralanması ve sadece dekore edilmesiyle oluşturuluyor fakat bu filmde bundan çok daha farklı bir yaklaşım var. Filmde senaryo gereği Park Evi'nin önceki sahibi bir mimar. Bu yüzden Bong Joon Ho ve prodüksiyon tasarımcısı Lee Ha Jun evin tasarımını yaparken gerçekten bir mimar evi gibi tasarlayarak izleyiciye bu evin geçmişinde bir yaşanmışlık olduğunu göstermek istemişler. Bong Joon Ho'nu kendi sözleriyle şöyle ifade ediyor “Sinematik faktörleri göz önünde bulundurmalıydık ama aynı zamanda izleyicinin karakterlerin içinde yaşadığı fikri kabul etmesini sağlayacak kadar gerçekçi bir ev yaratmalıydık”. Evin genelinde ve özellikle evde yaşayan ailenin misafir ağırladığı salon alanında bol miktarda ahşap, cam, metal çerçeveler, nişler ve sanat eserleriyle oldukça zarif ve şık bir mekan yaratmak hedeflenmiş. 

    Giriş katındaki salonda yüzeyin tamamı cam olarak tasarlanmış ve salon ortasında minimal bir oturma elemanı konumlandırılmış. Tamamen camdan olan yüzeyin amacı salonda bulunan kullanıcıya evin bahçesini takdim etmek.


    Fotoğraf: ⓒ 2019 CJ ENM CORPORATION, BARUNSON E&A TÜM HAKLARI SAKLIDIR

    Evin duvarlarında bolca sanat eseri kullanılmış. Bunun sebebi ise ailenin sanat eserlerini statü sembolü olarak görmesi ve bunu göstermek istemesi. Bong Joon Ho evin tasarımının sessizliği çağrıştırmasını istemiş. Yönetmen ''Mekanlara bakıldığında sessiz ve ıssız bir ormandaymış gibi hissedilmeli'' diyor. 

    Bong Joon Ho ayrıca bu film ve iç mekan tasarımındaki atmosferi güçlendirmek için bir kedi imajı yarattı ve bunu mekanlardaki bazı bölümler ile mobilya tasarımlarında kullandı.


    Fotoğraf: ⓒ 2019 CJ ENM CORPORATION, BARUNSON E&A TÜM HAKLARI SAKLIDIR

    Görselde kedi biçimli bir abajur ve duvarda asılı olarak görünen bir kedi fotografı bulunuyor.

    Park ailesi küçük oğulları Da- Song'un bir sanat dehası olduğunu düşünüyor. Annesi oğlunu Basquiat'a benzetiyor bundan dolayı evin bir çok kısmında oğlunun yaptığı çizimleri sergiliyor bunu yapmasının sebebi oğlunu sevmesinin yanında onun bir dahi olduğunu düşündüğü için çizimleriyle gösteriş yapması.

    Park ailesinin evi oldukça karakterize bir şekilde tasarlanmış ve kurgulanmış. Yönetmen ve set tasarımcısı yapıyı tüm katmanlarıyla ele almış senaryoda bulunan tüm detayları etraflıca tasarımlarına yedirmiş ve filmin kurgusunu içinde hissettiren bununla beraber insanların yaşanmışlıklarını barındıran bir ev tasarlanmış.

     

    Kaynakça:
    Inside the House From Bong Joon Ho’s Parasite

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.