Bir Salvador Dali Tasarımı: Lips Koltuğu

Bir Salvador Dali Tasarımı: Lips Koltuğu
  • 0
    0
    0
    0
  • Ünlü ispanyol sürrealist sanatçı Salvador Dali'nin ismi genellikle yaptığı suluboya ve yağlıboya tablolarıyla bilinse de Dali bir çok alanda eserler vermiş ve çalışmalar yapmıştı. Salvador Dali'nin endüstriyel tasarım alanında verdiği eserlerden bazıları sandalye, masa, abajur, lambader, satranç takımın ve en ünlülerinden birisi bu yazımızda ele alacağımız Lips koltuğu.

    Her hangi bir tasarım yaparken ilham alacağımız obje, mekan, manzara veya herhangi bir şeyin nereden nasıl çıkacağı belli olmuyor. Hiç akla gelmeyecek yerler alakasız gibi duracak başka bir alana ilham verebiliyor. Temelde yaratıcılık tanım şöyledir '' Daha önce bir araya gelmemiş iki olguyu bir mantık ilişkisi içerisinde bir araya getirmek''. Belki de bunu eserlerinde en net görebildiğimiz sanatçılardan bir tanesi Salvador Dali. Şimdi Dali tarafından tasarlanan ve zaman içerisinde bir çok firma ve tasarımcı tarafından yorumlanan Lips koltuğunun nereden ilham aldığını ve geçirdiği sürece bir bakalım.

    Lips Koltuğu

    1935 yılında Salvador Dali dönemin ünlü film aktrislerinden bir tanesi olan mae west’i suluboya ile resmetiyor. Bir apartman dairesi olarak resmettiği mae westin suratında gözlerini birer tabloya, çenesini basamaklara, burnunu şömineye, saçlarını perdeye ve dudağını da bir koltuğa dönüştürerek çiziyor. Daha sonrasında dönemin sanat patronlarından bir tanesi olan İngiliz Edward James bu tabloda bulunan dudak formundaki koltuğun üş boyutlu olarak üretilmesini ister. Bunun üzerine Lips koltuğunun ilk üç boyutlu olarak üretimini görürüz


    Salvador Dali'nin Face of Mae West tablosu.

    İlk üretilen pembe saten kaplı koltuk işveren olan Edward James tarafından fazla gösterişli görülür ve bu yüzden kendisi ilk üretilen tasarımı tercih etmez. 


    İlk üretilen pembe saten kaplı Lips koltuğu.

    İkinci olarak 1938 yılında Londra'lı dekoratörler Green & Abbott tarafından kırmızı oturum kısmı ve siyah-yeşil saçağa sahip olan tasarımı üretilir. İşveren Edward James'in tercihi bu model olur. Bu ikinci tasarım James'in ''sürrealist bir fantazi'' olarak yorumladığı klasik Edwin Lutyens konağı olarak adlandırılan Monkton House'da bulunuyor. 


    Mae West Lips Koltuk, Edward james'in Monkton evi'nde.

    Bu yıllardan sonra farklı firmaların tasarladığı Lips koltuğu yorumlarını görüyoruz.


    Yves De Marseille tarafından restore edilen Lips Koltuğu. Fotograf: Jerome Galland
    Ünlü mobilya firması Gufram tarafından tasarlanan farklı renklerdeki Lips koltukları.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.