İçindeki Ateşin Tabirini Şarkılarıyla Arayan Rapçi Motive İle Röportaj

İçindeki Ateşin Tabirini Şarkılarıyla Arayan Rapçi Motive İle Röportaj
  • 3
    0
    0
    0
  • 2018'de MOB'nin ortalığı kasıp kavuran toplu projeleri ile Motive, adını artık herkese duyurdu. 2018'den bu yana bir sürü solo ve toplu projelerde yer alan genç rapper, geçtiğimiz yıl debut albümü "Makaveli"yi dinleyicileri ile buluşturdu. Kendi jenerasyonun en iyilerinden biri olarak lanse edilen ve kısa zamandaki hızlı yükselişi ile dikkatleri üstüne çeken sanatçı, üretmeye de hız kesmeden devam ediyor.

    Bu röportajımız yazarımız Furkan GÖREN tarafından gerçekleştirilmiştir.

    1) Merhaba. İlk olarak sizi Listenary okuyucularına tanıtmak istiyorum. Kimdir Motive? Mahlasınızın hikayesi nedir?

    Selamlar, Gerçek adım Tolga, sahne ismim Motive. Yaklaşık 7-8 senedir çocukluğumdan bu yana benimle. Silivri’de rap yapan bir gencin ismiydi ama kendisi rap müzik ile ilgilenmeyi bırakınca, beğendiğim için kullanmayı tercih ettim. Hikayesi böyle. 

    2) Bazı müzisyenlerin kayıt sürecinde stüdyoda çok uzun mesailer harcadığını biliyoruz. Sizin kayıt süreçlerinizde nasıl bir çalışma stiliniz var?

    Dinlenip çalışmayı daha çok sevmeme rağmen kendimi zorluyor ve uykusuz kalıyorum. Art arda çalıştığım günler oluyor. Bir günde birkaç projeyle ilgilenmek daha keyifli. Ben de uzun mesailer harcayanlardanım, ama sonuçlar benzer oluyor. Tamamen tercih meselesi. 

    3) Biraz da çıkışınızın temsili olan “Makaveli” ve “Makaveli Deluxe” albümlerinden konuşmak istiyorum. İlk albüm olmasına nazaran gayet olumlu dönüşler aldınız. Bu albümler nasıl ortaya çıktı ve kariyerinize nasıl bir ivme kazandırdı?

    Makaveli şarkısının sözlerini tamamlayıp kayıt aldığımda pek istediğim gibi olmadığını düşündüm. Ama etrafım sevdiğini söyledikçe yayımlamam gerektiğini düşünüp albüme ekledim. Şarkıya alıştıkça diğer şarkılarıma göre daha pozitif bir enerjisi olduğunu düşünüp albümün çıkışını onunla sağladım ve albüme ismini vermiş oldu. İçinde daha çok tadımlık, kimlik şarkılar olduğunu düşünüyorum. Deluxe ile tam bir albüm haline gelmiş oldu. Prodüksiyonlarında bir sürü değerli isim ile çalıştık. Segah, Uğur Öztürk, Anders, Vertigo, Dincy, Tato var ve “Mixing işlemleri” Mixed by G ile tamamlandı. Daha çok kendimi ifade edebildiğim depresif bir yönümü, Deluxe versiyonu ile ortaya çıkarmış olduk. 

    4) "Ölümsüz" isimli parçanızda sanatçıların öldükten sonra kıymetlenmesini dile getirmişsiniz. Bu durumun sizin çalışma motivasyonunuz üzerinde herhangi bir etkisi var mı?

    Yaşadığımda ne olduğum önemli tabii ki. Hepimiz bu kıymetlenmeyi ölüme bağlayamayız. Ama müzisyenler dahil, büyük küçük herkes o birey göçtükten sonra düşündüğü şeyleri söyleyip vurguladığı için, insanların dürüstlüğüne inanmak zor oluyor. Ve paylaşmayan onlarca insan belki mesaj bile atmayan, bizi küçük gören onlarcası için ‘’artık’’ bir değer haline gelmek çok üzücü. Bunu da ölümün ardından yazılan bir şarkıyla vurgulayabildim. Keşke yazılmasa dediğim bir şarkıydı ama her seferinde daha da hissederek dinlediğim için önemli bir hal aldı benim gözümde. 

    5) Tupac Shakur'un sizin için olan anlamını biliyoruz. Peki bu hayranlık nasıl başladı? 2Pac şarkılarıyla nasıl tanıştınız?

    Tupac’ın şarkılarından daha çok kimliği dikkatimi çekti. Aslında konu Amerika olduğunda Doğu müziğini, Doğu Yakası Hip-Hop'ını daha çok seviyordum. Ama Tupac, Batı rapçilerine göre daha politik ve atılgan bir duruş sergilediği için ve bu işi yaparken tamamen eğlenmediğini, çok şeyi atlatıp buralara geldiğini anladım araştırırken. Benim için önemli bir figür ama gözümüzde böyle ikonları ne olursa olsun çok büyütmemek gerekiyor. Şarkıda bir nevi metafor iken, ölüm yıl dönümüne denk geldiği için metafordan anıya dönüştü. Klibiyle de güzel bir bütün oldu.

    6) Yine "İnanma" parçasında "Kimseden almadım feyz." diyorsunuz. Müziğinizde veya müziğe yönelmenizde sizi etkileyen isimler yok mu veya varsa da siz kendinizi onlardan ayırıyor musunuz?

    Dinlediğim ve yöneldiğim birçok müzisyen oldu tabi ki. Ama harekete geçiren şeyin hep insanın kendisi olduğunu; içindeki motivasyonun, isteğin olduğuna inandım. Kimseden feyz almadım. Bunu, “kendimi kanıtlama” isteğim olduğu için yapıyorum, o yüzden o şarkıda böyle bir dize geçiyor.

    7) Türkçe Rap’i son zamanlarda global iş birlikleriyle de görüyoruz. Sizin de yurt dışından sanatçılarla projeleriniz olacak mı? "Motive" ismini Türkiye dışına da çıkarmak istiyor musunuz?

    Her genç rapçinin hayali gibi ben de ismimi orada görmek istiyorum. Henüz yurt dışından birileri ile bir projem yok. Ama çok yakın tarihte bir yurt dışı planım var. Yine müzik ile ilgili büyük bir proje. Yakında duyuracağım.

    8) Rap müziğin genç isimleri arasında öne çıkanlardansınız. Bunca üretim yoğunluğu arasında dinleyicilere ulaşabilenlerden olmanızın sizce nedeni nedir?

    Bunu sağlayanın azim ve çalışma olduğunu düşünüyorum. Sanırım bu işe açım. Single projelerimden daha çok albüm projelerim oluyor, çok üretken olduğum için işlerimden bu şekilde sonuç alıp, dinleyiciyle bu yolla iletişime geçmek daha doğru geliyor. İletişimimiz düzgün olduğu için öne çıkıyoruz diye düşünüyorum. Zamanlı, planlı, programlı ve istekli ilerliyor her şeyimiz. 


    9) Son olarak Listenary’nin mottosu “Songs to discover today.” için takipçilerimize başarılı bulduğun 3 albümü önerir misiniz?

    - Kid Cudi - Passion, Pain & Demon Slayin’
    - Dr Dre - Compton 
    - Badbadnotgood & Ghostface Killa - Sour SOUL (Instrumental)

    Motive'ye röportajımız için teşekkür ederiz. Yeni çalışmalarından haberdar olmak için onu sosyal medya profillerinden takip edebilirsiniz:

    Spotify

    Instagram

    Twitter


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.