Allame 87 Episode 2 Şarkılarının İncelemesi

Allame 87 Episode 2 Şarkılarının İncelemesi
  • 2
    0
    0
    0
  • Allame 87 Episode 2 Albümünü yine üç şarkı şeklinde tüm platformda yayımlama yaptı . Allame albümün ilk şarkısı olan "Foya" adına video klip çekip yayımladı.  

    Allame bu sefer üç şarkıda farklı beatler kullanmış. Hatta şarkılarında melodik hava katmış . Trap soundlarında biraz karanlık hava katmış. Albümün ikinci şarkısı "Litost"  bilindiğin protest tavırla yazılmış . Albümün son şarkısı olan "Parodi" karanlık motto havası vardı. Sansar Salvo bu şarkıda eski yıllarını baya anımsatmış. Allame nakarat kısmında baya sert hava katmış . Allame'nin sert vokali karşımıza çıktığıdır. İlk şarkının adı " Foya"yı baktığımızda baya sitemler vardır

    Foya kelimesinin anlamı baktığımızda karşımıza şu çıkıyor .

    "kuyumculukta, süs eşyası olarak işlenmiş elmasın parıltısını artırmak için, taşın altına konulan çok ince gümüş yaprakçık. " anlamına geliyor . Fakat burada foya bir metaform olarak kullanılmış. Foya diğer manaları şudur : "Maskesi düşmesi , gerçek yüzü ortaya çıkması vb. anlamına gelmektedir." 

    Burada çoğu arkadaşlıkların çıkar üzerine kurulu olduğunu vurgulama yapmış . İnsanların bilinçaltı davranışlarından birisi samimi olmadığı insana yüzüne gülse bile arkasından işler çevirdiğini vurgulamasını durmuştur . Rahatsızlık verir içindeki canavardan bahsetmesi insanların bilinçaltındaki id tarafının çoğu kez insanları kötüleştirdiğini bahsetmiştir . Bazı insanların kaybedilirse bile önemi pek yoktur diye bahsetmiş .  Perde iner dediği konu ölüm gelince akıl ve mantğın biter . Çoğu insanın kötü tarafının şiddete meyilli olduğundan dem vurmuş . Unutmak bir anlık iken müziğin bir melatolin gibi uyku ve uykusuzluk arasında noktaya getirmiştir .

    Nakarat kısmındaki bahsedilen kofti dostluklardan demek istediği çoğu dostluğun içi boş olduğudur . Herşeylerinin ortada olduğu bellidir. Uykularımızın derin ve uyandığımızda paranoyalar devam ettiğidir . 

    ">

    Albümün ikinci şarkısı olan "Litost"tur . Allame,Litost metaformunu kullanarak sistemi baya eleştirmiştir. Litost şarkısının introsu sakin başlaması güzel ve hoş. İnsanı şarkıya bağlıyor. Litost kelime manasıyla "vicdan azabı" anlamına gelir . Litost başka anlamı gelmekte " bir kişininin başkasına verdiği zarardan vicdan azabı duymasıdır" karşımıza çıkıyor . Allame , Litost  şarkısında protest tavırını ortaya koymuştur. Sisteme köle olan insanların hayatlarını farklı şekilde anlatmış. Sabah kalk ve sisteme uygun giyin . Sonra bütün saatini sisteme göre uyarlama yap. Sistem seni para ya da tabularla köle etmektedir . Herkesin mutlu tablo çizmeye çalıştığını ama tablonun öyle görünmediğidir . Zamanın hızlıca aktığını bizlerin bunu fark etmediğini bahsetmiştir. Küresel zindanlar dediği para hırs ve açgözlülük gibi kavramların zamanımıza zarar verdiğinden bahsetmiştir . Yüklerin çoğaldğını insanların dağılmaya müsait hale getirdiğini söylemiştir . 

    Nakarat kısmında  yer istiyorsun toprak ağasından kast ettiği insanın gömüleceği yerin toprağından pay istediğidir . Çünkü toprak bile kefeninden pay ister .

    Allame,ikinci verse baya sert ve toplumsal yozlaşmaya değinmiş .  2.verse ilk cümlesi baya sağlam bir tokat vurmuş insanlara .

    Paralanmanın tek bir amacı vardır. Kendince hayatta kalmak olduğudur.  Karılar ,zamparalar, para babaları ve dolu megalomandan kastı şudur : Kendini büyük gören para babalarının her kadını meta gibi satın alabileceğidir . Paralarının sayesinde her kadının peşinden koşabileceğidir .  Tek atımlık kurşunda  kastı sistemin seni yeri gelince kullanıp bir kurşun gibi atacağıdır . Hatta onlar canavar gibi yeni marabalar lazım olduğudur . Sistem için bedenin etten paravan olduğu pek götten uydurulmuş şeylerin arama derdindesindir .  Zaten sistem için doğal bir kölesin hatta matem tutma bir bunak gibidir demek istemiştir . Evin olmasını istiyorsun ama ömrünün hiçbir zaman yetmeyeceğinden bahsetmiştir . Her sabah kuru ekmeğe banarak çorba iç . Yetmedi attığın oy bile istikrar sağladığını zannet demiş burada . Aç gezmenin hobiden farksız olduğunu evindeki mutfağın sineklerle dolu olduğudur . Esas sorunun son versen son kısmında belli oluyor . Ah yağcılar! politik sancılar bu konusu gelince yağcılar sayesinde politik sancılar çok olmasıdır . Mahrem yerlerde biten çıbandan kastı mahremin güzelliğin önüne geçtiği hatta bu yerde insanların istismarların baya olmasıdır . Şöhret kamburu sevgi yoksunları bahsedilmesi şöhret bir kamburdan farksızdır . İnsanların çoğu sevgi yoksunluğu çekmesidir . Söz namus derler mahsus olmayan yüzler söylemesinin tek derdi bazı insanlar söz verir ama tutmaz . Bunların yüzlerinin tükürülmeyi hak etmediğidir .

     

     

    Allame'nin albümdeki solo eseri olan "Parodi" şarkısına inceleyelim . Allame aylar önce Sansar Salvo ile iki şarkı gelebileceğini haber vermişti . Bunu 87 Episode karşımıza çıktı . "Parodi" şarkının nakaratında Allame'nin sert vokali şarkıya bağlıyor insanı . Nakarat kısmında bahsettiği gibi moralin kötü olsa bile para pul yoksa kalori olarak bitiksin . Mezarında var olacak tek çiçek karanfildir . Ölümün bile parodi derken ölümün bile inandırıcı değil manasını çıkıyor . Allame versede piyasada boş şeylerin insanları yalanlarla sıvazladığını belirtiyor . Allame piyasada bazı şeylere öfkelendiğini hem barut hem de ateş olarak söylemiştir. Yaptığı rapi gerçek rap olarak görürken yeni çıkanların çoğunu asta la vista olarak görüyor . Bazı insanların yaptığı işi arak olduğu hatta playbackten farksızlığını bahsetmiş. 

     

    Sansar Salvo verse yine eski klasından konuşturmuş . Sansar Salvo hiçbir kaygısı olmadığı belirtmiş . Allame'nin beatini tam kıyak olduğunu . Kağıdın kalemin elinden düşmediğini bahseder . Rape hiprokat yemin etmiş bir doktor gibi hissettiğini . Dalgınlığı birer aydınlık yarattı herkesin dağılmasını bahsetmiştir . Sansar Salvo'nun şarkıdaki performansı eski ruh halini anımsatmış.

    87 Episode 2 en iyi sıralamasını yaparsak <iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/album/5r0nrsTphp9ITrc5FkgrHc?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture"></iframe>

    1. Listost  
    2. Parodi ( ft. Sansar Salvo )
    3. Foya 

     

    İyi Dinlemeler . 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.