İnsanlar ilk önce hayatında şüphe,sanrı ve güven gibi olgularla tanışır . Şüpheyle tanıştığı gün her sorulan soruya kuşkuyla bakar oldu. Bazı sorular şüphenin kuşkusal tohumlarının filizlenemsiyle başlar. Kuşku, bilinçaltına yerleşen bir ürperti gibiydi. Sanrı bir insanlığımızın değiştirilmez yanlışların toplamına denir . İnsanoğlu algısındaki yanlışlıkları fark etmediği için sanrıları doğru algıladı.
Ürperti hep korkuların anka kuşu gibi doğmasına sebep olur . Korku ise insanın güvenini sınama dehliziydi . Bu dehlizde kime güvenip kimine güvenmeyeceğin karanlık labirentti. Güven bu yolda senin en iyi kurtarıcın oluyordu . Çünkü karanlık labirentin dehlizinde güven önemli kuraldır. Bu kuralı karşındaki insana güvenerek başarabilirsin. Fakat sanrıların senin güvenini deprem gibi sarsma ihtimali yüksektir . Ve karşısındaki insanın doğru yolunu şaşırtma ihtimali yüksektir. Güven sarsıldığında bulunacak doğru yol bile iki çatallı yola dönüşür . Bu anda şüphe tekrar devreye girmeyi başarır. Güvene şüphe düştüğünde an insanın güvensizlikle imtihanı gün geçtikçe çetinleşir. Sanrım dünyanın biraz yalan söyleyip iblisle anlaşıp güvensizlik aşıladı. İblis güveni yıkıma uğratmak için vesveseler icat etti . Vesvese insanı güven denen olgu şüphelendirmeye sebep oluyordu . Bu olguda akıl ve kalp güvensizliğin yarattığı etkisiyle iblisin eline büyük koz geçmişti . Çünkü iblis bu kozu her yerde kullanmaya başladı . İnsanın kalbinde zerre güvensizlik bulsa iblis hemen kullanmaya çalışır . İblis burada birşey fark etmişti. Adı ise şüphe idi . Bu silah iblis için bulunmaz nimetti. Şüpheyi güvenin içine ekmeyi başardı iblis . Fakat insanoğlu bunu hiç fark etmedi . Şüphe güvenin içinde yeşermeye başladı . Filizlenen şüphe kuşkuyla birlikte çiçek açtı . İblis bunu insanlara hediye olarak sundu . İnsanoğlu bu çiçeğin kokusuyla birlikte iblise dahi güvenmeye başladı . İnsanoğlu aptalca iblise bile güvenmişti . İblis buna bile güldü . Hediye ettiği çiçeğe insanoğlu kanmıştı . İnsanoğlu bu çiçeği kokladığı her an içine güvensizliği soluyordu . Bilinçaltına işleyen güven değil güvensizlikti . İşte güvensizliğin yaratacağı etki para pulda ortaya çıkmıştı . Güven gün geçtikçe güvensizlikten dolayı yanlış anlaşılmaya başalanmıştı . Bu yanlış anlaşılma yüzünden güven bile kendine şüpheyle bakıyordu . İblis güven kelimesini kendine oyuncak etmişti . İnsanoğlu çıkar konusunda güvensizliği kendine çizgi olarak görmüştü . Çıkar insanları güvensizlik niyetinde satmaya tercih ediyordu . Artık güvensizlik birer kelime olmaktan çıkmıştı . Kelime olmayı geçti . Gün geçtikçe olguların algısı olmaya başlamıştı . Algımız fiziksel olarak güvensizlik denklemine kuruldu. Sanki karmaşık denklemden farksızdı .
Duygular güven adını bile şüpheyle bakmaya başladı. Sebep ise iblisin hediye ettiği çiçeğin soluduğu güvensizlik kokusuydu . Sonuçlarını kıyamete kadar yaşayacaktı. İnsanoğlu bunda bile kısır döngü yaratmıştı.
Yorum Bırakın