İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Yüzük Tarihi

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Yüzük Tarihi
  • 3
    0
    0
    0
  • Son dönemlerinden en popüler ailelerinden biri olan İngiliz Kraliyet Ailesi'nin her olayını yakından takip eder hale geldik. Her yaptıkları olay her konuştukları farklı bir durumu doğuruyor diyebiliriz. Eh bu kadar yakından takip ederken biraz daha derinlere inip geçmişten günümüze hangi nişan yüzükleri kullanılmış nasıl tasarımlar tercih edilmiş daha yakından bakmak isteyenler için yeni ve eğlenceli bir tur başlıyor. E hazırsanız başlayalım!

    1477: Mary of Burgundy

    Nişan yüzüğü alışverişi günümüzde dünya evine girecek pek çok çiftin ilk alışverişi olabilir. Aslında bu gelenek Roma Dönemleri'ne kadar dayanıyormuş. Ancak ilk elmas nişan yüzüğü 1477'de nişanlısı Avusturya Arşidükü Maximilian tarafından Burgundy'li Mary'ye verilmiş ve Kraliyetin yüzük seçimi, pırlanta nişan yüzüklerinin Avrupa asaleti ile trend olmasına neden olmuş.

    1839: Kraliçe Victoria

    19.yüzyılda gelinlerin nişan yüzüğü alması hala yaygın değilken dönemin Kraliçesi hem aldığı nişan yüzüğü hem de giydiği beyaz gelinlik ile her iki kavramı da hem o dönemde hem de hala günümüzde 'popüler' hale getiren ilk isimmiş. Saxe-Coburg Prensi Albert, hüküm süren Kraliçe'ye evlenme teklif ettiğinde, ona 18 ayar altından çok renkli bir taş yüzük hediye etmiş. Tabi ki Kraliçe sadece bununla da popüler olmamış. O dönemde kendisine verilen bu yüzül eşsiz bir tasarıma sahipmiş. Altın bir bant üzerinde bir dizi elmas ve ortasında kocaman bir zümrüt taş işlemesi olan yüzüğün Kraliçe'nin parmağını saran bir yılanmışçasına tasarlanmış. Görselde ise Kraliçe, Prens Albert'in ölümünden sonra yüzüğü sağ eline taktığı söyleniyor. 

    1863: Danimarka Prensesi Alexandra

    Galler Prensi, gelecekteki Kral Edward VII, 1863'te Danimarka Prensesi Alexandra'ya evlenme teklif ettiğinde, ona akrostiş bir nişan yüzüğü sunmuş. Kralın takma isim olarak kullandığı 'Bertie' ismi yine Prensesin parmağına dolanmış gibi bir tasarıma sahipken zümrüt, yakut ve topaz taşlar ile süslenerek yine dönemin en eşsiz yüzüklerinden biri olarak adını tarihe yazdırmış.

    1893: Teck Kraliçesi Mary

    Kral George V, Mayıs 1893'te olağandışı koşullar altında Teck'li Mary'ye evlenme teklif etmiş. Mary daha önce, 1892'de nişanlanmaları sırasında zatürreden ölen ağabeyi Prens Albert Victor ile nişanlıymış ve çift bu sebepten dolayı evlenmeye zorlandı, 6 Temmuz 1893'te evlendiler. Ancak Kraliçenin yüzüğünü eşsiz kılan şey kayıp olması! Tarihçiler yıllar boyu yaptıkları araştırmalarda maalesef Kraliçe Mary'e ait bir yüzük bulamadıklarını ifade ettiler. Dolayısıyla tasarımından ziyade yüzüğün kayıp olması onu en ünlü yapan şeylerden sadece biri (belki de hiç yüzük olmadı).

    1923: Kraliçe Elizabeth

    York Dükü, elmas aksanlı safir taş bir nişan yüzüğü ile evlenme teklif etmiş. 1923'te çift Westminster Abbey'de evlendiler. Ancak Kraliçe uzun yıllar kullandığı bu yüzüğünü bir dizi elmasla çevrili inci merkezli bir yüzük için değiştirdiği söyleniyormuş.

    1937: Wallis Simpson

    Günümüzde çekilen bütün Kraliyet Ailesi belgeselleri, filmler ve dizileri sağ olsun bu ikilinin sansasyonel ilişkisinin her ayrıntısına artık hakimiz diyebiliriz. Peki ne olmuştu? İki kez boşanmış bir Amerikan sosyetesi olan Wallis Simpson dönemin Kralı ile evlenmek için uygun bir aday değildi. Kral ise aşkını Kraliyete tercih ederek bütün Krallık haklarından feragat ederen 'hayatımın aşkı' dediği Wallis Simpson'a 19.77 karatlık zümrüt taşlı bir yüzük ile evlenme teklifi etti. Çift 1937'de Fransa'da dünya evine girdi (ama sonu hüsran bir hikaye hiç heveslenmeyin).

    1947: Kraliçe II. Elizabeth

    Gelelim günümüzde hala hüküm süren Kraliçemize. Kraliçe Elizabeth 9 Temmuz 1947'de Buckingham Sarayı'nda Philip Mountbatten ile nişanlandığını duyurmuşlardı. Çift, ertesi Kasım ayında Westminster Abbey'de evlenmişlerdi. Prens Philip'in Kraliçe Elizabeth'e evlenme teklif ettiği yüzüğün taşları Kraliçe'nin annesinin tacından alındığı söyleniyor. Kare kesimli bir orta pırlanta ve platin üzerine yerleştirilmiş iki yan pırlanta içeren yüzüğü Kraliçe günümüzde hala parmağında taşıyor.

    1960: Prenses Margaret

    Prenses Margaret kadar Krallığa yakışan bir Prenses daha var onu da zaten siz biliyorsunuz. Ancak Prenses Margaret'in havası çok başka! Antony Armstrong-Jones, 1960 yılında Kraliyet Köşkü gerekçesiyle nişanlandıklarını açıklamalarının ardından çift 6 Mayıs 1960'ta Westminster Abbey'de evlendi. Prenses Margaret'in nişan yüzüğü tercihi ise renkli bir taşın çevresine çiçeği andıracak şekilde yerleştirilmiş yakut taşlardan oluşan şahane bir yüzüktü.

    1973: Prenses Anne

    1968 yılında bir partide hevesli bir Olimpiyat madalyalı binici Kaptan Mark Phillips ile tanışan Prenses Anne, 973'te Buckingham Sarayı'nın bahçesinde nişanlandıklarını duyurmuşlardı. Kaptan Mark Phillips'in evlilik teklif ederken kullandığı yüzük iki yanında elmaslarla çevrili kare kesimli bir safirdi. Ancak bu da sonu hüsranla biten başka bir Kraliyet çifti.

    1981: Lady Diana Spencer

    Ve tabi ki İngiliz Kraliyet Ailesi'nden bahsederiz de Lady Diana'dan bahsemeden geçmek mümkün olur mu? Asla. Lady Diana Spencer ve Prens Charles, 1981'de Buckingham Sarayı'nın merdivenlerinde nişanlandıklarını duyurmuşlardı. Ancak geleceğin Prensesi yüzüğü bir Garrard kataloğundan kendisi seçti. Tabi ki bu durum Kraliyet Ailesi tarafından hiç hoş karşılanmadı çünkü saray 'nadir bir mücevher olmadığını ve o sırada herkes tarafından satın alınabileceğini' düşünüyordu. Ancak yüzük tabi ki halk tarafından çok sevildi ve gerçek bir trend yarattı. Beyaz altından yapılan yüzük, çevresinde küme pırlantalar bulunan 12 ayar oval Seylan safirinden oluşuyordu.

    1999: Sophie Rhys-Jones

    Kraliçe Elizabeth'in en küçük oğlu Prens Edward, 1999'da halkla ilişkiler yöneticisi Sophie Rhys-Jones'a evlenme teklif etti. Çift, haberi Ocak 1999'da Londra'da duyurdu ve o yıl daha sonra St George's Chapel'de evlendiler. Her iki tarafında biraz daha küçük kalp şeklinde pırlantalar bulunan, beyaz altından 2 karat oval pırlanta setine sahip geleneksel bir pırlanta yüzük tercih etmişti (çok esprisi olan bir çift değil zaten).

    2005: Camilla Parker Bowles

    Camilla (cadısını) yazmak pek içimden gelmese de mecbur yazacağız. 2005 yılında Prens Charles ile evlenmişlerdi beyaz yerine gri bir kaftan giymişti. Prens Charles, Cornwall Düşesi'ne Kraliyet Ailesindeki en büyük ve en değerli nişan yüzüklerinden birini vermiş ve bu aynı zamanda bir aile yadigarı imiş. Zümrüt kesim pırlanta ve her iki tarafında pırlanta bagetler olan yüzük, aslen Kraliçe Anne'ye aitmiş (aman ne güzel aferin).

    2010: Zara Phillips

    Zara Phillips nişanlısı Avustralyalı rugby oyuncusu Mike Tindall ile 2003 yılında tanıştı. Çift, 2010 yılında nişanlandıklarını açıklamış ve ertesi yıl evlenmişti. Zara Tindall'ın nişan yüzüğünde çift pavé bant ve yuvarlak tektaş bulunuyor.

    2010: Kate Middleton

    Kate Middleton'ın yüzüğünü bilmeyen bu konuda sınıfta kalır! Şaka şaka hemen bilen bilmeyen herkesle paylaşıyorum şimdi ayrıntıları. Prens William, Kenya'da tatildeyken uzun zamandır sevgilisi Kate Middleton'a evlenme teklif etti ve çift nişanlandıklarını Kasım 2010'da St James Sarayı'nda basına duyurdu ve ertesi yıl Nisan ayında Westminster Abbey'de evlendiler. Yüzük tabi ki o olay yaratan sarayın 'bu da neymiş böyle' diye baktığı Lady Diana'nın o şahane yüzüğü. Yüzük zaten çok seviliyordu böylesine duygusal bir bağ ile 'gelinine' aile yadigarı olarak geçmesi herkesten yine tam not almasına sebep olmuştu!

    2017: Meghan Markle

    Camilla'dan sonra bu ailedeki en çok ilgiyi seven kişi. Gönlümüzün Prensesi. Her şeyleri bırakıp gidip ama sonrasında yine bu aileye sığınan o şahane insan Meghan Markle'ın yüzüğünde şimdi de sıra. Çift, 2018 yılının Mayıs ayında Windsor Kalesi'ndeki St George's Chapel'de dünyaevine girmişti. Prens Harry, Meghan Markle'a altın bir bant üzerine yerleştirilmiş üç taşlı bir elmas yüzükle evlenme teklif etti. Kraliyet kuyumcusu Cleave and Company tarafından yapılan yüzük, Prenses Diana'nın kişisel mücevher koleksiyonundan iki küçük yuvarlak elmasla çevrili Botswana'dan bir merkez taşı içeriyor.

    2018: Prenses Eugenie

    Prenses Eugenie, Ocak 2018'de Jack Brooksbank ile nişanlandığını duyurmuşlardı. Çift, Ekim 2018'de Windsor Kalesi'ndeki St George Şapeli'nde büyük bir kraliyet düğünü ile evlendi. Prenses Eugenie nişanlandıklarını duyururken göz alıcı Padparadscha Sapphire ve pırlantalı pırlanta yüzüğü göstermişti.

    Eh son günlerde herkes dünyaevine pek bir merak saldı. Hepsine Kraliyet Ailesi'nin bu birbirinden parlak, ışıltılı ve bir o kadar da güzel olan yüzükleri gibi birlikte geçierecekleri yıllar dilerim!

    Kaynak


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.