Evlerimize yeni bir soluk getirmek ya da olan havasına daha fazla hava katmak istiyoruz her zaman (en azından dekorasyon bağımlıları için bu hep böyle). Fakat belki de bu yolun çok başındayız ve bize ne hitap eder hiç bilmiyoruz. E gelin hep birlikte (ben de bu sefer dahil olmak üzere) en popüler 12 tane iç mekan tasarım stilini birlikte bakalım. Hazırsanız başlayalım!
1. Minimalist
Son dönemlerin en çok tercih edilen fakat bir türlü de oldurulamayan baş stil örneği minimalist stil olabilir. Bu stilde aşırı süslemelerden, karışık ve sizi yoran dekorasyonlardan kaçarken şık ve sade bir mimari odaklanan temiz, basit çizgileri olan nötr renk paletini tercih etmelisiniz. Dekorasyonunuzda önemli olan nokta yaratacağınız bu alanın havadar ve açık olması gerekirken yerleştireceğiniz mobilyalarınızın hem estetik hem de işlevsel olması en önemli püf noktalarından biri.
2. Endüstriyel
Endüstriyel tasarım stilinde genelde dekoratif eşyalardan ziyade içerisinde bulunduğunuz mekanın kendisinde yaratacağınız değişiklikler ile bu stili yakalamanız mümkün. Bu stilde genelde bir evin konumundan veya bir binanın mirasından etkilenirken ipuçlarını kentsel ve endüstriyel alanlarda bulunan çatı katlarından ve depolardan alır. Çıplak tuğla, işlenmemiş ahşap, görünür tavan, çelik pencere çerçeveleri gibi. Kullanacağınız eşyalar ise dekoratif amaçtan çok işlevselliği ile ön planda olacak şekilde tercih etmelisiniz. Yine miminalist stilde olduğu gibi bu stilde de nötr ya da tek renk kullanmalısınız.
3. Coastal or Hamptons
Sanırım bana en yakın stil örneğine geldik. Amacımız doğal bir iç mekan yaratmak. Sanki kıyıda bir yerde yaşıyormuşçasına. Hamptons görünümde ahşaplar, eski usul kanatlı pencereler, beyaz, gri ve lacivert renk paleti mekana canlılık katarken, Cosastal stili ile keten yastıklar, hasır mobilyalar, tropikal yeşillikler ve renkli tablolar ile son vuruşu yapabilirsiniz.
4. Bohem
Bohem stil belki de bütün dekoratif stiller içerisinde en kolay uygulayabileceğiniz ve yine belki de çoğu kişinin ruhuna hitap eden bir stil olabilir. Çünkü burada birbirinden farklı yerlerden alınmış renkli biblolar, dekoratif öğeler ile karıştırılmış eski mobilyalar, minderler ve kilimler kullanabilirsiniz. Yine renkli dekoratif tablolar kullanılırken, antika şeklinde dekoratif öğelere rahatlıkla yer verebilirsiniz. Kadife, keten, deri ve rattanı bolca kullandığınızdan ve taze çiçekler ile renklendirmeyi unutmadığınızdan emin olun (Selim Beyin son dokunuşları).
5. Country Cottage or French Provincial
Lütfen İngilizce başlık yazdım diye kızmayın (şaka şaka). Hemen şimdi bu okuduğunuzda bile kendinizi kırsal bir Fransa eyaletinde hissedeceğiniz stili anlatmaya başlıyorum. Bir bakıma kır evi stili olarak da adlandırabileceğimiz stilde toprak tonlarıyla ifade edilen her türlü ahşap eşyayı kullanabilirsiniz. İsterseniz kapılarınızda isterseniz tavanınızda. Eski ve rüstik mobilyalar, çiçek desenli eşyalar, işlemeli yastıklar ve tabi ki bu kadar sakinliğin ve kırsallığın yanında tabi ki eski tip porselen tabaklar. Hepsi bu stili oluşturmanız için birer ipucu.
6. Traditional
Ama bizim gelenekselimiz değil tabi ki. Aklınıza hemen kahverengi-sarı milli mutfağımız gelmesin. Birazcık daha Batıya gidip eski Avrupa evlerini hafif modernleştirdiğimizi düşünelim. Eskiyi modernleştirmeye çalıştığımız bu stilde genelde koyu renkli ahşaplar, süslü mobilya tasarımları, zengin desenli kumaşları tercih edebilirsiniz (hafiften yalı tasarımı tarif ediyorum). Fakat kendi evinizde bu stili yakalamak için kadife kumaşından, yeşil renginden, kristal kesim dekoratif eşyalardan, eski kitaplardan (hatta belki haritalardan), mavi ya da beyaz çinilerden yardım alabilirsiniz (baştan uyarmıştım bizim gelenekselimiz değil diye).
Bilmemiz gereken 12 dekoratif stilin ilk yarısına geldik. Bir sonraki yarısında görüşmek üzere!
Yorum Bırakın