Son zamanlarda ülkemizde yaşanan orman yangınlarından, yangından etkilenen canlılar ve vatandaşlarımızın adına derin bir üzüntü içerisinde bulunduğumu belirtmek isterim. Yangınla mücadelede kişisel koruyucu donanımlar, vücut kısımlarına ve yapılan işe tam uygunluk sağlaması gerekmektedir. Yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin kullandığı donanımları sizlere tanıtmak istedim. Gönüllü vatandaşlarımız için, profesyonel ekipler tarafından yapılan uyarılara uyulması gerektiği, eğitimi koruyucu donanımı olmayanların hayatını tehlikeye atmaması ve bu yazının yangın donanımları ile ilgili bilgilendirme yazısı olduğunu hatırlatmak isterim. Umarım ülkemizde yaşanan bu durumu kısa süre içerisinde atlatırız.
Kişisel koruyucu donanımların tam koruma sağlaması, kullanım açısından pratik olması, birden fazla risk bulunduğu durumlarda çok sayıda ekipman kullanıldığı için birbiriyle uyumlu ve etkin olması gerekmektedir. Aksi takdirde yaralanmalara, zehirlenmelere ve can kayıplarına neden olabilmektedir.
1. YANGINA YAKLAŞIM ELBİSESİ
Vücudu, kol ve bacakları ısıya, kesilmelere, sıyrıklara ve darbelere karşı koruma sağlarken, bazı kimyasallara karşı da sınırlı bir koruma sağlamaktadır.
Koruyucu elbiseler 4 katmandan oluşmaktadır. Dış kumaş ısı, su, yağ ve bazı kimyasalların içeriye girmesini engeller. Nem bariyeri, dışardan içeriye su geçirmeyen yapıda ve içeriden dışarıya havalandırmaya ( Vücutta oluşan nemin dışarıya atılması olarak) imkan sağlayan katmandır. Isı bariyeri, dış kumaş ve nem bariyerlerini geçerek gelen ısı yüklü hava kabarcıklarını içine alarak absorbe etmektedir. Son olarak iç astar, vücutla temasta kolaylık sağlaması için imal edilir ve ısıya dayanıklı malzemeden üretilmektedir.
2. ÇİZME
Ayakları darbelere, sivri cisimlerin batmasına, saçılmış kimyasal maddelere, sıvıların etkilerine, yanıklara ve çarpmalara karşı koruma sağlar. Çizme tabanları yüksek sıcaklıklara dayanacak özel malzemelerden üretilmektedir.
Çizmelerin içerisinde alev almaz astarlar bulunmaktadır. Aşınma direnci yüksek malzemelerden üretilmektedir. Elektrik geçirmeyen yapıya sahiptir.
3. ELDİVEN
Eldivenler elleri ısı, kesik, sıyrık ve ezilmelere karşı koruma sağlamaktadır. Dış kumaş, nem bariyeri, ısı bariyeri ve iç astar olmak üzere 4 katmana sahiptir. Su geçirmez ve alev almazlık özelliğine sahiptir.
4. KASK VE KORUYUCU BAŞLIK
Kask, Başı vurmalar, çarpmalar ve sıcak suyun neden olacağı yaralanmalara karşı koruma sağlar. Ayrıca yüzü ve göz çevresini de uçan katı ve sıvı cisimlere karşı korumaktadır. Kasklar, darbeleri emecek şekilde tasarlanmaktadır.
Koruyucu başlık, kask ve ceketin örtemediği açıkta kalan boyun, kulak ve yüz kısımlarını korumaktadır. Anti - Flaş Isıya Dayanıklı Başlık ( Yangın Beresi) olarak adlandırılır.
5. ALÜMİNİZE ELBİSE
Yangınlardaki kurtarma olaylarında ve gaz yangınlarında, vana kapatmak amacıyla alevlerarasında kısa süreli geçişlerde kullanılan ısı ve aleve belli bir süre dayanıklılık gösteren özel elbiselerdir. Alüminize elbiseler ceket, pantolon, eldiven, vizörü olan başlık ve tozluklu çizmeden oluşmaktadır. 1000°C ısı kaynağından yansıyan ısının, kumaş cinsine bağlı değişkenlik gösteren %85 veya %95’ini geri yansıtarak itfaiyeciyi yüksek ısıdan korumaktadır.
Yorum Bırakın