INRO (JAPONYA)
Japonya'nın geleneksel kıyafeti olan kimono giyerken bele takılan ve sarkan küçük nesneleri tutmak için kullanılan çantadır. Lake ve ahşap gibi malzemelerden üretilir ve işlemeleri süslü, kendine hastır.
Geleneksel Japon çantası Inro'nun kısımlarına göz atalım.
KINCHAKU (JAPONYA)
Gelenelsel Japon çantalarından biri olan Kinchaku, kişisel eşyalarını taşımak için bir el çantası gibi kullanılan büzme ipli çantadır. Farklı boyutlarda olabilir.
Küçük boyutta olanlar genellikle bozuk para, uğurlu takılar ve küçük eşyaları taşımak için kullanılır.
QING (ÇİN)
Küçük nesneleri tutmak için kullanılan küçük boyutlarda olan QING, geçmiş dönemlerde bir kadın eteğine veya kemerine bir kese takarsa, zarafetine zarafet kattığı düşünülürmüş. Ayrıca kadınların duygularını ifade etmelerinde önemli bir nesne olarak görülmekteydi. Bir kadın bir erkekten hoşlanırsa, duygularını ifade etmenin bir yolu olarak keseleri işleyip hediye edermiş. Birçok desen çeşidi vardır, her desenin farklı bir anlamı vardır. Örneğin kaplanlar, leoparlardan oluşan işlemeler genellikle çocukların keselerinde görünmektedir. Bunun nedeni, anne babaların çocuklarının dinç ve sağlıklı büyümesini istemeleridir.
BOKJUMEONI (KORE)
Şans getirdiğine inanılan çeşitli uğurlu sembollerle işlemeli, ipli ipek veya pamuklu bir kesedir. Geleneksel Kore kıyafetlerinin cebi olmadığı için, geçmişte Kore halkının kişisel eşyalarını taşımak için ayrı bir kese, (jumeoni'ye) ihtiyacı vardı. Bununla birlikte, pratik amaçlardan ziyade iyi şans tılsımı olarak giyilmiştir. Geçmişte Koreliler çeşitli uğurlu tasarımlarla süslenmiş bu tür keseleri iyi şans ve mutluluk getirecek nesneler olarak değerlendirmişlerdir.
BAYONG (FİLİPİNLER)
Bayong , kurutulmuş yapraklardan dokunarak yapılan çantaları ifade etmektedir . Bayong çantalarını yapmak için kullanılan yapraklar değişiklik göstermektedir. Fakat geleneksel bayong, Visayas'taki buri yapraklarından ve Luzon'daki pandan yapraklarından yapılmaktadır. Günümüzde bayong, plastik alışveriş poşetlerine çevre dostu bir alternatif olarak tanıtılmaktadır.
JHOLA (HİNDİSTAN)
Jhola çantalar eski ve orta çağa kadar uzanmaktadır. İki el ile yük taşımanın zorluğu nedeniyle bilinen kullanımı 500 yıllarına dayanmaktadır. Jhola çok çeşitli malzemeler, tasarımlar ve kumaş stilleri ile işlenmektedir. Jhola çantalar, hafifliği, deriye nazaran sıcak bölgelerde kullanım rahatlığı ve yıkanabilir olması nedeniyle tercih edilmiştir.
POTLI (HİNDİSTAN)
Potli çantalar çantayı açmak ve kapatmak amacıyla büzme ip kullanılarak ve genellikle ipek, saten veya kadife gibi kumaşlardan yapılmaktadır. İplerin uçları ve dış tasarımları karakteristik püsküller, inciler, aynalar, boncuklar, payetler veya taşlarla süslenmektedir. Kullanım amacı eskiden tedavi amacıyla çeşitli bitkilerle doldurulması ve taşınması için kullanılmıştır. Daha sonrasında varlıklı kişiler altın sikkelerini taşımak amacı ile bu çantaları tercih etmişlerdir. Günümüzde Bollywood yıldızları tarafından sıkça tercih edildiğini görüntülemekteyiz.
BEADS AND SHELL (AFRİKA)
Boncuklar süslemenin yanı sıra, insanlık tarafından kullanılan bilinen en eski semboller arasında bulunmaktadır. Boncukların dini, sosyal ve dekoratif özellikleri vardır. Afrika'da diğer tüm bölgelerden daha fazla, uzun süre önemli bir rol oynamışlardır. Örneğin; Turkana halkının çeşitli kabileleri, boncukları evlilik çeyizi, sığır satın alma (takas) ve hatta para birimi olarak kullanmışlardır. İnci takılar aynı zamanda liderleri halktan ayırmak için kullanılmıştır. Boncuklar ile örme sanatının sembolik bir şekilde, sosyal, dini, politik ve sanatsal ayrımı oluşmuş. Afrikalıların kıyafetlerinden, aksesuarlarına ve hatta ev dekorlarına kadar kullanılan örme boncuklar, çeşitli kabilelerde güç ve zenginliğin sembolü olmuştur.
DILLY (AVUSTURALYA)
Dilly, genellikle bitki liflerinden dokunan geleneksel Avustralya Aborjin torbasıdır. Çoğunlukla kadınlar tarafından yiyecek toplamak ve taşımak için kullanılmıştır. En yaygın olarak kullanımı Avustralya'nın kuzey kesimlerindedir. Küçük yiyecek parçalarının bitki liflerinden oluşan dokumadaki deliklerden düşmesini önlemek için bazen hayvan kürkü ile kaplanmaktadır.
SADDLEBAG - HEYBE (TÜRKİYE)
Heybe omuzda ve yük hayvanlarında dengeyi korumak için bir bölmesi arkada bir bölmesi önde olacak şekilde tasarlanmıştır. Eşya ve yük taşımak amacıyla yapıldığından dokuması oldukça sağlamdır. Palas ve kilim parçalarından üretilmektedir. Kilim tezgahlarında dokuması sağlanmaktadır. Desenleri çoğunlukla kilim ve palas şeklindedir. Heybe omuzda ve yük hayvanlarında dengeyi korumak için bir bölmesi arkada bir bölmesi önde olacak şekilde tasarlanmıştır.
MEDİCİNE (AMERİKA)
Kızılderililer tarafından genellikle sağlık ritüelleri için kullanılan çanta, içerisinde birçok bitki, taş ve diğer eşyaları barındırmaktadır. Kızıl derili erkeklerin bir çoğu sağlık ritüelleri dışında fiziksel, ruhsal ve kişisel uyumu korumak için kullanmıştır. Tabaklanmış hayvan derilerinden (genellikle geyik derisinden) yapılmış yumuşak keselerden ve sert ham derilerden yapılmıştır. Kızılderililer çantaların içine koydukları doğal taşlar, semboller ve bitkilerin çantaya ait bir güç oluşturacağına inanmaktaydı.
OJIBWE BANDOLIER (AMERİKA)
Bandolier çantalar, üstte cebi bulunan büyük, geniş ve yoğun boncuklu keselerdir. Omuza çapraz olarak takılan boncuklu bir kayışları vardır. Tasarımı cam boncuklar kullanılarak oluşturulmuştur. Bandolier pamuk, yün, kadife veya deri gibi kumaşlardan yapılmaktadır. Bandolier çantalar kadınlar tarafından işlenirdi. Ayrıca erkekle tören kıyafetlerinin tamamlayıcısı olarak kullanmıştır. Bazen birden fazla çanta giyilirken Bandolier çantaları, onları üreten kabileler içinde prestij ve güç olarak kabul edilmektedir.
METIS (KANADA)
Yaygın bir nakış motifi olan Metis, nispeten dar bir renk yelpazesinde bulunan çiçek desenidir. Bu işlemeler çantaların harici eldivenler, ceketler, taytlar, mokasenler, yelekler, bıçak kılıfları, yastık kılıfları ve piyano kılıfları gibi hem fonksiyonel hem de dekoratif ürünlerde de görülmektedir. Daha çok çantalarda kullanılan bu desen şık ve lüks bir görünüm elde edilmesi için kullanılmıştır.
SPORRAN (İSKOÇYA)
Kökeni İskoçya olmakla beraber, insanların uzun yolculukta evlerinden uzakken içerisinde yulaf vb. yiyecekleri saklamak için kullandıkları çantadır. Kalçaya giyilen ve kemere takılabilen bir çanta olduğundan, bir çok kişi Sporranı madeni para gibi değerli eşyaları saklamak için kullanmıştır. Kahverengi deriden yapılmaktadır. At kılı ve püsküller ile süslenmektedir.
Yorum Bırakın