Gölgede Kalmış Ama Güzellikleriyle Işık Saçan Yunan Tanrıçalar Ve Periler

Gölgede Kalmış Ama Güzellikleriyle Işık Saçan Yunan Tanrıçalar Ve Periler
  • 4
    0
    0
    0
  •  

      Syrinx (Sirinks) : Ağaç ve su perisidir. Yarı keçi yarı insan bedenine sahip olan, su perilerine eşlik eden, çobanların ve kırların tanrısı Pan, bir gün Syrinx ile karşılaşır. Ona aşık olur ve takip etmeye başlar. Ondan kaçmaya çalışan Syrinx, tam kendisine dokunacağı anda suya atlayıp su kamışlarına dönüştürür kendisini.  Buna çok üzülen Pan kamışlardan yedi tane keser, birbirine yapıştırır ve üfleyip güzel ama bir o kadar da hüzünlü melodiler çıkarır. Günümüzde pan flüt olarak bildiğimiz müzik aletini yapmıştır. Panik kelimesinin kökenini, tanrı Pan'den aldığı düşünülmektedir. 

     

                                                                               

     

    Mnemosyne : Hafıza ve anı tanrıçasıdır. Zeus'un yakışıklı bir çoban kılığına girmesi ile birlikteliklerinden dokuz çocuk dünyaya gelir. İlham perileri , Muses ya da Musalar olarak tabir edilen bu dokuz tanrıçanın Yunan kültürüne, edebiyat,sanat,şiir ve şarkı alanlarına ilham kaynağı oldukları kabul edilir. İsimleri Türkçe anlamları ile :  Melpomene - Tragedya, Polyhymnia - İlahi, Terpsikhore - Dans, Thalia - Komedi, Urania - Astronomi, Calliope - Epik Şiir, Clio - Tarih, Erato - Aşk Şiiri, Euterpe - Müzik . Mnemosyne ismi aynı zamanda yer altı dünyasında bir nehire verilmiş. Mnemosyne'nin tam tersi olan Lethe isimli bir diğer nehirdir. Lethe'den su içen ölmüş ruhlar, reenkarne olduklarında geçmiş yaşamlarını hatırlayamazlar, hafıza nehri Mnemosyne'den su içenler ölümden sonra ruhlarının başka bedenlere geçişini durdurabilirlermiş. Pre-Raphaelism kurucularından Dante Gabriel Rossetti çizimi ile Mnemosyne: 

     

                                                                                                           

     

    Luna : Ay tanrıçasıdır. Çoğu kaynakta Selene ismi ile de geçer. Yerini daha sonra Artemis isimli tanrıçaya bırakıp o isimle anılsa da ikisi farklı tanrıçalardır. Kardeşleri gün doğumu Eos ve güneş Helios ile beraber gece-gündüze eşlik ederler. Çok hızlı bir arabası olan ve bu arabadan ateş saçan Helios, Eos'tan hemen sonra gökte yerini alıp Hindistan'dan güne başlar, Okeanos ırmağına dalarak bitirir. Elinde bir meşale ve başında da yarım ay ile tasvir edilen Luna ise gümüş renginde ve bir çift at( veya öküz) tarafından çekilen bir arabayı sürer ve düzenli olarak Helios ile arabaları karşılaşır. Bir diğer efsaneye göre Luna, kendisine yardımcı olması için dünyadan kızlar seçerdi. Bu kızlar dünyadaki insanları kötülüklerden uzak tutmak ile, Luna da Pandora'nın kutusundaki son şeyi korumak ile görevliydi : umudu. 

     

                                                                       

     

    Hesperidler : Batı kızları, güneşin battığı yerin perileri olarak bilinirler. Bu perilerin anne babası hakkında net bir bilgi yoktur. Bazı kaynaklar Gece tanrıçası Nyks ile yer altı karanlığının simgesi Erebos'un, bazıları Zeus ile Themis'in ya da Keto ile Phorkys'in çocukları olduğunu; bazıları ise sadece Nyks'in kendisinden olduğunu söyler. Bu kızların sayısı ise kimisine göre üç kimisine göre dörttür. Batı kızlarının görevi, dünyanın batı ucunda olan ve ölümsüzlük vaadi veren altın elmalar ile dolu bir bahçeyi korumakmış. Bu altın elmalar, Gaia'nın düğün hediyesi olarak tanrıça Hera'ya verdiği elmalar olup Hera onları bu bahçeye dikmesi için Gaia'dan ricada bulunmuş. Periler burada hem bahçeye göz kulak olur hem de tanrı balı akan pınarlarda vakit geçirip ezgiler söylerlermiş. Kızların bu görevi tam olarak yerine getiremeyeceğini düşünen Hera, ayrıca yüz başlı ve pençeleri zehirli bir ejderha olan Ladon'u da buraya görevlendirmiş. Herakles'e verilmiş on iki görevden birisi de bu bahçede, güneşin battığı yerdeki bu elmalardan alıp gelmekti. 

                                                                             

     

     

    Kaynaklar:  1  Erişim Tarihi: 16.08.2021

                      Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.