Moda Haftaları İle İlgili Bilmeniz Gereken 10 Bilgi

Moda Haftaları İle İlgili Bilmeniz Gereken 10 Bilgi
  • 2
    0
    0
    0
  • Yılda 2 kere düzenlenen ve bütün moda tutkunlarının her yıl peşinden koştuğu ve neredeyse her gün bir kritiğinin yapıldığı moda haftaları nihayet başladı! Peki bu moda haftaları hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Tamam her yıl Kendall Jenner, Gigi Hadid New Yorklar’da Parisler’de salınım salınım salınıyor da biz onları neden takip ediyoruz. Gelin hep birlikte moda haftaları ile ilgili bilmemiz gereken 10 çıtır çerez bilgiye daha yakından bakalım! 

    1. New York'ta başladı.

    Birçok kişinin inandığının aksine moda haftası etkinlikleri aslında Paris’te değil, New York’ta başladı. 1943 yılında Amerikalı tasarımcıların eserlerini sergilemesi için oluşturulmuş etkinlikler ile başlamış. 4’lü modanın başkentleri içerisinde ise en yenisi Londra’dır.

    2. Dünya’da kırktan fazla moda haftası var.

    İlk olarak tabi ki hepimizin ve tüm dünyanın bildiği New York, Londra, Paris ve Milano Moda Haftaları başta gelse de. Dünya üzerinde bilinen 40’tan fazla moda haftası var. Amerika’nın diğer eyaletlerinde de moda haftaları düzenlenirken. Hırvatistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerde de yine küçük çaplı moda haftası etkinlikleri düzenlenmektedir.

    3. Sadece 10 dakika.

    Moda haftalarındaki bütün gösteriler 10 dakika sürer. Bazen 20 dakikaya kadar süren defilelerin olduğu durumlar mevcuttur fakat süre bunun üstünü aşmaz. Bütün yıl boyunca çalışılan her şey o 10 dakika içinde tüm yanları ile seyircileri gösterilmelidir!

    4. Herkesin bir stili var.

    Peki her moda haftasının bir stili olduğunu biliyor muydunuz? Spor ve biraz daha casual giyimlerin adresi New York Moda Haftası’yken, avangart stilin adresi Londra. Eğer abartılı, şık bir görünüm arıyorsanız Milano’ya bakmanız gerekiyor ve tabi ki Haute Couture deyince akla tek bir isim geliyor Paris!

    5. Herkesin bir sırası var.

    Herkesin bir stili olur da bir sırası olmaz mı peki? Tabi ki olur! Modanın başkentlerinde moda haftası New York ile başlar ve Londra, Milano ve Paris şeklinde sırasıyla devam eder.

    6. Yılda 2 kez gerçekleşiyor.

    Modanın başkentlerinde moda haftaları yılda 2 kez gerçekleşiyor! Şubat ve eylül aylarında olacak şekilde. Şubat ayında tasarımcılar sonbahar/kış koleksiyonlarını moda tutkunlarına sergilerken eylül ayında ise ilkbahar/yaz koleksiyonlarını meraklı seyircileri ile buluşturuyorlar.

    7. Aslında bir ticaret haftası.

    Moda haftaları aslında alıcılara ve üreticilere açık yalnızca ticaret amacı ile oluşturulmuş etkinler ile başladı. Ancak yıllar geçtikçe moda haftaları da boyut değiştirdi ve günümüzde artık moda algısına ve medyaya yön veren eğlenceli şovlar haline geldi.

    8. Couture tasarımlar New York Moda Haftası'nda gösterilmiyor.

    Chanel, Valentino, Louis Vuitton, Gucci vb. Haute Coutre tasarım çalışan moda devleri New York Moda Haftası’nda yer almıyor. Genelde Milano, Londra ve Paris Moda Haftaları’nda yer alırken, New York Moda Haftası’nda Tibi, BCBG, Jason Wu, Marc Jacobs gibi uygun fiyatlı (!) hazır giyim markaları yer almaktadır. 

    9. Sadece kıyafet.

    Moda haftalarının ön planda tuttuğu tasarımlar genelde giyim odaklıdır. Modanın başkenti olan moda haftalarında ilk olarak giyime yer verilirken bazen aksesuar ve ayakkabı defilelerine de yer verilir. Tabi ki kıyafetlerden sonra! 

    10. Bilet satın alamazsınız.

    Evet maalesef bu harika etkinliklere katılmanın yolu parayı bastırıp bilet almaktan geçmiyor. Bir moda tutkunu olarak bu defilelere girmenin tek yolu bir şekilde kendinizi davet ettirmeniz. Eğer editör, moda yazarı, blogger, vlogger ya da influencersanız (veya İngiltere Kraliçesi) zaten davetiyeler posta kutunuzu çoktan doldurmuştur!

    Şimdiden iyi eğlenceler.

    Kaynak 1,2


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.