Inspiration 4: Tarih Değişiyor!

Inspiration 4: Tarih Değişiyor!
  • 1
    0
    0
    0
  • İnsanlık yüzyıllar boyunca yukarıda ne olup bittiğini merak etmiş, bakışlarını hep gökyüzünde tutmuştur.M.Ö. 3000 yıllara kadar uzanan bu uzay merakı günümüzde hala devam etmektedir.

    İlk resmi uzay araştırmasını 4 Ekim 1957'de Sovyetler Birliği  gerçekleşmiştir.Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar amacıyla radyo sinyalleri gönderen Sputnik I’i uzaya göndermiş ve başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere amansız uzay yarışlarını başlatmıştı.

    Deneyler de olduğu gibi uzay denemeleri de insanlardan önce nesneler ve hayvanlar üzerinde gerçekleşti.

    Amerika Birleşik Devletleri 28 Mayıs 1959'da bir Jüpiter balistik füzesinin burun hunisinde Able adında bir erkek Hint maymunuyla yarım kilo ağırlığında Baker adındaki dişi bir maymunu uzaya fırlattı.Atılıştan 1 saat 33 dakika sonra maymunların bulunduğu kapsül Atlas Okyanusu'na indi.Maymunlara hiçbir şey olma­mıştı.Able ve Baker uzaya gidip sağ salim dönen ilk canlılar oldular.Bu görevin başarılı gerçekleşmesi sonucunda tüm dünya insanların uzaya gitmesinin vaktinin geldiğini hissedebiliyordu.

    Ardından birkaç deneme sonucunda yine başarılı olan Sovyet ve Amerikan bilim insanları, artık insan göndermeye kararlı şekilde çalışmalarına başladılar.

    12 Nisan 1961’de Sovyetler, içinde Yüzbaşı Yuri Gagarin’in bulunduğu Vostok tipi insanlı bir uzay gemisini Dünya yörüngesine fırlattılar. Vostok, fırlatıldıktan 108 dakika sonra dünyaya dönmüş, 10 dakika sonra da Vostok’tan havada ayrılıp paraşütüyle inen Gagarin yeryüzüne tekrar ayak basmıştır.Böylece, Dünyanın ilk suni uydusunu yörüngeye oturttuktan dört yıl sonra SSCB, uzaya ilk insanı göndermiştir.

    Bu görevin ardından bir çok başarılı ve başarısız insan görevleri gerçekleşmiştir.Fakat bu görevlerde yer almış tüm insanlar yüksek eğitimlerden geçmiş, görevlerin fiziki değerlerini karşılayan birer astronottu.

    Peki asıl konumuz olan Inspiration 4 neden farklı? 

    Inspiration 4 görevini anlamak için öncelikle SpaceX'in yarattığı vizyonu anlayabilmeliyiz.Çok uzun zamandır gündemde olan SpaceX'in kurucusu Elon Musk, uzayın sadece astronotların erişebileceği bir yer olmasından çıkacağını hatta ve hatta bir gün yeni dünyamız olacak olan Mars'a ayak basabileceğimizi söylüyor.Yapılan tüm çalışmalar da bu vizyon üzerinden ilerliyor.Bu fikri incelediğimizde imkansız görünen bir şeyler olduğunu düşünmek uzun sürmeyecektir.Tıpkı on yıllar öncesinde bir insanın Ay'a ayak basamayacağını düşündüğümüz gibi...

    Peki size hiçbir şekilde uzay eğitimi almamış, çok farklı meslekleri olan hatta fiziksel yeterlilikleri bile karşılamayan dört farklı sivil insanın uzaya gitmesinin bugünden itibaren mümkün olduğunu söylesem?

    İlk defa uzaya gönderilecek bu insanlar daha önce uzay adına çalışmalarda bulunmamış, uzay için fiziksel yeterliliği tam karşılamayan konumdalar.SpaceX tarafından dört farklı konuyu, umudu, cömertliği, liderliği ve girişimciliği temsil eden rastgele seçilmiş bu dört kişi 15 Eylül 2021 tarihinden itibaren geleceğimizi şekillendirecek.

    İşte Inspiration 4 görevi kelime anlamından da çıkaracağımız gibi insanlık tarihinin en ilham verici görevlerinden biri olma ünvanını taşıyacak.Belki de küçükken kurduğumuz astronot olma hayalinden de öte bir sivil olarak hayalimizin artık bir hayal olmadığını anlamak, ondan ilham almak ve her geçen gün bu vizyonun ışığında hareket edebilmek bizden öncekilerin bize sunduğu en büyük lütuf olacak.

    Kim bilir belki de bir sonraki yolculuk bizlerindir.

    Fırlatma Tarihi ve Saati: 15 Eylül 2021 Türkiye saati ile 22.45-04.00 arası.

     

    Kaynak 1

    Kaynak 2


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.