Cadılar Bayramı Hakkındaki 10 Eğlenceli Gerçek

Cadılar Bayramı Hakkındaki 10 Eğlenceli Gerçek
  • 2
    0
    0
    0
  • Cadılar Bayramı günümüzde pek çok Hristiyan geleneğine sahip olan ülkelerde kutlanırken bunun yanı sıra eğlence amaçlı dünyanın pek çok yerinde de kutlanmakta. E iyi de nedir bu Cadılar Bayramı’nın tarihi derseniz sizi aşağıda tam 10 adet eğlenceli bilgi bekliyor. Hazırsanız başlayalım!

    1. Cadılar Bayramı tatili 2000 yıl öncesine dayanıyor.

    Cadılar Bayramı olarak bildiğimiz tatil aslında Hristiyanlık tarihinden bile öncesine dayanıyor. Her şey yaz sonu anlamına gelen ‘Samhain’ adlı Hristiyanlık öncesi Kelt Festivali olarak başladı. Kasım ayının ilk günlerinde düzenlenen festival, ruhlar ve yasayanlar arasındaki perdenin en ince noktasının bu dönemde olduğuna inandıkları için bu ruhları savuşturmak için ateş yakmak, kostüm giyerek kutladıkları gün olarak başladı.

    2. Şeker mi şaka mı Orta Çağ’dan beri var olmuştur.

    Gençler o dönemde kostüm giyerek, şarkı, şiir ya da diğer ‘hileler’ ile kapı kapı dolaşarak evlerden para topluyorlardı. Bugün çocukların giyinmesi gelenek haline gelmiş durumda fakat eskisi gibi performans göstermek zorunda değiller. Aldıkları karşısında bir ‘teşekkür ederim’ yeterli oluyor!

    3. Bazı ‘koca’ bulmak için tasarlanmış Cadılar Bayramı ritüelleri vardı.

    Historty’.com’a göre 18. yüzyılda bekar kadınlar ‘romantik’ eşlerini bulabilmek için çeşitli ritüeller geliştirmişlerdi. Gelecekteki kocalarının baş harfini görmeye umarak elma kabuklarını omuzlarına atıyorlardı. Aynı zamanda partide bu şekilde elma ile uğraşanalar arasında kim önce gelirse onun herkesten önce evleneceğine inanılıyordu. En korkuncu ise karanlık bir odada aynanın karşısına bir mum ile geçip aynanın yansımasından yine ‘müstakbel’ eşlerinin yüzlerini görebileceklerine inanıyor olmaları olabilir!

    4. Göçmenler Amerika’da Cadılar Bayramı’nın yaygınlaşmasını sağladı.

    İrlandalılar 1840’ta Amerika’ya göç ettikleri sırada bu geleneği de beraberlerinde getirdi. Öyle ki ilerleyen dönemlerde 1920lerde Cadılar Bayramı şakacıların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Hatta 1930larda bu durumun aşırıya kaçması sonucu şakacılar belli bir süre kontrol altına alınmaya çalışılmış.

    5. Oyulmuş pancar, patates ve balkabağı fenerlerinin efsane bir hikayeden geliyor olması.

    Efsaneye göre Stingy Jack, şeytanı kendisi ile birlikte bir içki içmeye davet etti ve şeytan bu daveti kabul etti. Ancak davetin sonunda Jack içkinin parasını ödemek istemedi şeytandan kendisi bir madeni paraya çevirmesini istedi. Şeytan kendisini bir madeni paraya çevirdi ve Jack hesabı ödemek yerine madeni parayı alarak evine gitti. Jack bu madeni parayı uzun bir süre evinde sakladı ve şeytanı azat etmedi. Ancak şeytan Jack’i, onun ruhunu talep etmeyeceğini söyleyerek ikna etti ve Jack şeytanı serbest bıraktı. Jack’in ölümünden sonra şeytan gerçekten de sözünü tuttu ve Jack’i cehenneme almadı. Onu karanlık bir yolu aydınlatması için onu oyulmuş bir pancarın içine yerleştirdi ve o zamandan beri Jack dünyayı dolaşıyor!

    İrlanda ve İskoçya bu efsaneye sadık kalarak hala pancar ve turpları oyarak fener yaparken Amerikalılar Kuzey Amerikaya özgü olan balkabaklarını oyarak Jack-feneri yapmakta.

    6. Cadılar Bayramı'ndaki Michael Myers maskesi, tanınmış bir ünlünün yüzüdür.

    1978 yılında yayınlanmış olan bu filmde maske ürkütücü olmasının yanı sıra Cadılar Bayramı geleneklerinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Korkunç olsa da arka planı eğlenceli olan bu maske için filmin yapımcısı Tommy Lee Wallace aslında filmde 2 dolarlık Star Trek Kaptan James Kirk maskesi kullandığını söylüyor. Sadece üzerinden beyaz sprey boya geçilerek daha ürkütücü hale getirilmeye çalışan maske bir zamanlar birilerinin korkulu rüyası olmuş!

    7. İkinci Dünya Savaşı sırasında ‘şeker mi şaka mı’ ritüeli biraz rafa kalktı.

    Savaşın getirisi olarak tüm dünya neredeyse çoğu kaynağından sınırlı bir şekilde yararlanıyordu. Bu dönemde şekerin ‘karne’ ile dağıtılmasından kaynaklı olarak barış zamanı gelinceye dek bu ritüel rafa kalktı.

    8. Mor renk çocukları memnun etmek için Cadılar Bayramı rengi olarak kabul edildi.

    Turuncu Cadılar Bayramı rengi olarak kabul edilir çünkü hasat rengidir. Aynı zamanda turuncunun yanında en yaygın kullanılan renk siyahtır. Siyah ise ölümü temsil eder. Ancak günümüzde bu iki baskın rengin yanında yaygın olarak mor renk de yer almaktadır. Bunun sebebi ise Scientific American'a göre ‘Çocuk dostu bir renk olarak, siyahın kullanımını yumuşatmak, tatili ve temalarını genç bir kalabalığa daha eğlenceli kılmak için kullanılmış olabilir.’ 

    9.Şeker mi şaka mı geleneği aslında İrlanda ve Fransa'da başladı.

    Şeker mi şaka mı geleneği Kuzey Amerika’da bir asırdır devam eden bir gelenek. Ancak bu Kelt Festivalinden gelen ve ruhları kovmak için yaratılmış festivalde kullanılan gelenek. Kelt Festivali ilk olarak ise şimdiki Birleşik Krallık, İrlanda ve Kuzey Fransa sınırları içerisinde başlamıştı.

    10. Cadılar Bayramı korkusuna ‘Samhainofobi’ denir.

    Samhain’ın nereden geldiğini zaten söylemiştik. Very Well Mind'e göre ‘Cadılar Bayramı'nın kalıcı, anormal ve yersiz korkusu olarak tanımlanır’. Sorun, korkmaktan ve şaşırmaktan hoşlanmamaktan kaynaklanabilir veya hayaletler, vampirler, kan ya da mezar taşları, karanlık veya şimşek gibi ilgili tetikleyicilere dayanabilir.

    Kaynak 1,2,3

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.