Prometheusun Çilesi

Prometheusun Çilesi
  • 15
    0
    0
    0
  • Prometheus figürü şimdiki zamanlarda başkaldırının, güçlüye karşı güçsüzün yanında olmak gibi fikirlerin temsilcisidir. Kelime anlamı öngörü demektir. Ayrıca ilk devrimci adıyla da anılır. Çektiği çile ve ıstıraptan önce bunun sebebini konuşmak daha doğru olucaktır. Mitolojideki yeri bakımından oldukça önemli olan bu mitolojik karakter bir titandı ve titanlar ve tanrılar savaşında tanrıların yani olimpianların yanında olmuştu, kardeşi epimetheusu da bu safta savaşmaya ikna etmiştir. Savaşın kazanılmasının ardından tanrıların tanrısı olan Zeus yaptığı işler ve gösterdiği sadakat nedeniyle Prometheus a insanoğlunu yaratma görevini, Prometheusun kardeşi olan Epimetheus a da diğer tüm hayvanları yaratma görevini vermişti. İki kardeş de görevlerini layıkıyla yerine getirmişti ama Prometheusun yarattığı insanlar Epimetheusun yarattığı hayvanlar karşısında aciz durumdadır, vahşice katledilen insanları gören Prometheus adeta dehşete düştü. Bu durum karşısında Prometheus bir şeyler yapması gerektiğini düşünmüş ve olimpianların elindeki en güçlü silahlardan biri olan ateşi insanlara vermek için tanrılardan daha spesifik olarak Zeustan çalmıştı. Gerçekten de insanoğlu bir anda güç kazanmış ve hayvanlara üstün gelmişti kendilerine alet yapabilir ve medeniyet kurabilir hale ulaşmıştı. Fakat Zeus insanları ölümlü kalması ve Olimpos dağında yaşayan tanrılara itaat etmesi için yaratmıştı. Zeus insanları tanrılara itaat eden doğa şartlarına karşı savunmasız ve korunmak için tanrılara bağlı olan yaratıklar olarak görüyordu. Zeus bir de elindeki en güçlü silahlardan biri olan ateşin çalınmasıyla çok öfkelenmiş belki tüm titan ve tanrılara verilmiş en büyük cezayı Prometheus a vermişti.

     


     Prometheusu bir uçurumun kenarına zincirlemiş ve her gün onun göğsünden başlayarak karaciğerine kadar yiyecek bir kartal görevlendirdi. Bu olay yaşandıktan sonra Prometheusun bedeni yenileniyor ve döngü her gün tekrar ve tekrar devam ediyordu. Bu ceza Atlastan sonra bir titan veya tanrıya verilmiş ikinci sonsuz cezaydı, yaklaşık 2000 yıl kadar sürdü. Nasıl bu cezadan kurtulduğu ise bir sabır ve erdem örneği. Prometheus bi zaman sonra yaşanacak her detayı ezberlemişti hangi taşın düşeceginden tut hangi etinin ne zaman yenecegini her şeyi biliyordu. kendide artık döngüye uyuyor her zaman attığı çıklıkları acıdan sıktığı parmakları hep aynı zamanda ve aynı şekilde gercekleştiriyordu. Tam anlamıyla döngüyle bir bütün olmuştu ve artık bu döngüye yön vermeye başladı.

     


     Her zaman yaptığı şeyleri tekrar tekrar küçük hareketleri değiştirerek her geçen gün biraz daha döngünün bozulmasını sağladı. Her yıl zincirlerini biraz daha güçlü çekiyor akşamında ise kollarının ve bacaklarının ertesi sabah a kadar iyileşmesini izliyordu öyle bi raddeye geldi ki zincirleri çektiğinde kol ve bacakları kırılıyordu. Artık bu rutini manipüle etmişti. Bir gün zincirleri bütün gücüyle asılmış elleri ve ayakları kopana kadar durmamıştı Prometheus intikam için yola koyulmuştu. Ertesi gün kartal, Prometheusun karaciğerini yemek için geldiğinde Prometheus yerinde yoktu.

     

    Yaygın bilinen inanışa göre Prometheusu o kayalıktan Heracles kurtarmıştır. Yukarıda anlattığım metinler 20. yüzyılda bu hikayeye yazılmış bir alternatif sondur. 


    icg


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.