Okumadan geçmemeniz gereken kitaplar "part III"

Okumadan geçmemeniz gereken kitaplar "part III"
  • 3
    0
    0
    0
  • Kardeşimin Hikâyesi - Zülfü Livaneli

      Zülfü Livaneli tarafından yazılan Kardeşimin Hikâyesi, 2013 yılında yayımlanmıştır. Kitap yayımlandığı yıl büyük bir başarı göstermiştir. Aşk, cinayet ve psikoloji konularının yer aldığı bu eserde, Ahmet Arslan adındaki karakter emekli olduktan sonra Karadeniz'in lacivert dalgalarıyla baş başa kalmış olan ıssız bir köye taşınır. Ahmet, kasabada kendisinin de tanımış olduğu Arzu'nun cinayeti ile gazeteci bir kızla tanışır. Onu evinde ağırlayan Ahmet, kendi hayatı ve sonrasında kardeşinin hikâyesini anlatmaya başlar. Ahmet'in, Mehmet adında bir ikiz kardeşi vardır. Yıllar önce kardeşiyle birlikte Rusya'daki yaşamlarını sürerken Mehmet, Olga adındaki bir kıza âşık olur... Yazmaya devam ettikçe detaylara girme isteği uyandıran, konu bakımından karışık olan ve birçok olayla şaşırtan bu eser okunması gereken keyifli bir romandır. 

    "Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir."

     

     

    Genç Werther'in Acıları - Johann Wolfgang von Goethe

      Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Johann Wolfgang von Goethe, yalnızca edebiyatla değil; resim, doğabilimleri, siyaset ve felsefe olmak üzere birçok konuyla ilgilenmiştir. Goethe, Genç Werther'in Acıları'nı 1774 yılında ve iki haftada yazmıştır. Genç Werther'in Acıları, daha önce şiirleri ve oyunları yayımlanan Goethe'nin ilk romanıdır. Kitap Werther adındaki bir gencin, Albert ile nişanlı sayılan Lotte adındaki bir kadına olan aşkı ile çektiği ızdırabı konu alır. Duyguların coşkunluğu ile ilerleyen ve olay örgüsü ile çarpıcı bir hâl alan Genç Werther'in Acıları, Goethe'nin 25 yaşında 'mektup roman' olarak kaleme aldığı eser yazıldığı dönemde büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. 

    "O kadar çok şeye sahibim, ama ona olan duygularım her şeyi yutuyor; o kadar çok şeye sahibim, ama o olmayınca benim için her şey değersiz."

     

     

    Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat - Stefan Zweig 

      Avusturyalı yazar Stefan Zweig'in yazmış olduğu Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat, Zweig'in insan ruhunun derinliklerine kalemiyle ışık tuttuğu romanlarından birisidir. Zweig, bu romanında bir kadının yaşamını bütünüyle değiştiren yirmi dört saatlik deneyimini anlatırken; aşk, tutku ve arzuyla nasıl parçalandığını gözler önüne serer. Fransız Rivierası'nda bir otelin sakinleri için gece gelen haberle hayata bakış daha da değişecektir. Evli ve çocuklu Henriette, sessizce ortadan kaybolmuştur. Aynı şekilde otele birkaç gün önce gelmiş olan genç Fransız gibi. Oteldeki insanlar tarafından kınanan bu olay, yıllar önce kendi başından geçenleri anlatmaya karar veren Bayan C. için ertelenmiş bir itirafın yüklerinden kurtulma zamanıdır.

    "Şahsen ben insanları yargılamak yerine, onları anlamaya çalışmaktan zevk alıyorum."

     

     

    Aylak Adam - Yusuf Atılgan

       Aylak Adam, Türk yazar Yusuf Atılgan'ın 1959'da yayımlanan romanıdır. Kış, İlkyaz, Yaz ve Güz olmak üzere dört başlık adı altında oluşan eser, yayımlandığı günden bu yana Yusuf Atılgan'ın üzerine tartışılan romanlarından biri olmuştur. Roman, altmışlı yılların başında kentli aylak aydın bireyi konu alıyor. Romanda edebi ve sosyolojik olarak üzerinde durulması gereken meselelere değinen Yusuf Atılgan, yarattığı C. adlı karakter ile boşvermişlik içinde harcanan bir ömrün hikâyesini anlatıyor. Atılgan, Aylak Adam romanında iç monolog, diyalog, geriye dönüş, mektup, günlük ve leitmotif tekniklerini kullanmıştır. Çağdaş klasikler içinde yer alan Aylak Adam'ın, dikkat çektiği entelektüel sorunlar güncelliğini koruyor. 

    "Sizi bekleyenler vardır. Rahatsınız. Hem ne kolay rahatlıyorsunuz. İçinizde boşluklar yok. Neden ben de sizin gibi olamıyorum? Bir ben miyim düşünen? Bir ben miyim yalnız?"

     

     

    Otomatik Portakal - Anthony Burgess 

      Otomatik Portakal, İngiliz yazar, besteci ve eleştirmen olan Anthony Burgess tarafından kaleme alınan bir romandır. 1962 yılında yayımlanmış olan bu eser o yılların modernleşme ve değişimini yansıtırken, bireylerin ne kadar özgür ya da baskı altında olmasını ve bunun sonuçlarını sorgular. Eserin ana karakteri kendi hayatının anlatıcısı olan Alex, romanın anti-kahramanıdır. İçlerinde Alex'in de olduğu, geceleyin terörize eden, yaşamları şiddet üzerine kurulu olan genç üyelerden oluşan çete vardır. Otomatik Portakal'ın 15 yaşındaki kahramanı, "iyi ya da kötü nedir?", "İnsan özgür iradesiyle kaderini seçebilir mi?" gibi soruların yanıtlarını kurcalarken, şiddet dolu sahnelerde Beethoven'ın, Mozart'ın müziği eşlik ediyor. Kült roman özelliğini kaybetmeyen Otomatik Portakal, ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından filme çekilmiş sarsıcı bir distopyadır.

    "İyilik içten gelir. İylik bir seçimdir. Bir insan seçemezse, insanlıktan çıkar."

     

     

    Beyaz Geceler - Fyodor Dostoyevski

      Beyaz Geceler 1848 yılında yayımlanmış, Rus yazar Fyodor Dostoyevski tarafından yazılan uzun öyküdür. Öykünün yalnız ve hayalperest anlatıcısı Petersburg'un sokaklarında dolaşırken Nastenka adında genç bir kızla tanışır. İkinci buluşmalarında aralarında doğan dostluk ile Nastenka, yaşam öyküsünü anlatır. Beyaz Geceler, yalnızca XIX. yüzyıl Rus edebiyatının değil, dünya edebiyatının da en ünlü yazarlarından Dostoyevski'nin 27 yaşında yazdığı ve dört gece süren hem aşkı hem de kişilik parçalanmasını konu alan hüzünlü bir öyküdür. 

    "Çünkü insanlar kendileri mutsuz olmadıkça, başkalarının mutsuzluğunu asla anlayamazlar."

     

     

    Kaynakça:

    https://www.wikipedia.org

    Livaneli, Z., Kardeşimin Hikâyesi, İstanbul, Doğan Kitap Yayınevi, 2013

    Goethe, Genç Werther'in Acıları, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2011

    Zweig, S., Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2015

    Atılgan, Y., Aylak Adam, İstanbul, Can Yayınları, 2017

    Burgess, A., Otomatik Portakal, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2003

    Dostoyevski, F., Beyaz Geceler, İstanbul, Can Yayınları, 2019

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.