Hades ve Persephone'nin hikayesi

Hades ve Persephone'nin hikayesi
  • 24
    0
    0
    0
  • Perseohone Zeus ve Demeter’in kızıdır, diğer bir adı bakire anlamına gelen Kore olan Persephone başka tanrıların ilgisini çeken güzel bir kızdı. Lakin Demeter tek kızına duyduğu takıntılı ilgi nedeniyle tek kızını diğer tüm erkeklerden uzak tutmaktadır. Persephone’nin en büyük talibi kuşkusuz yer altı dünyasının ve ölülerin tanrısı Hades’ti, orta yaşlarda karanlıkta ve ölülerin gölgesi altında yaşayan zor bir tanrı olan Hadesin kalbi Persephone’nin gençliği ve güzelliği ile yumuşamıştı. Demeter’e kızıyla evlenmek istediği söylediğinde Demeter sinirlenmiş ve bunun gerçekleşmesinin imkansız olacağını söylemişti, Kalbi kırılan Hades yine de Persephone’den vazgeçmemişti. Bir gün genç kız vadiden çıçek toplarken bugün e kadar gördüğü en benzersiz çiçek olan nergiz çiçeğine rastlar, çiçeği topraktan çektiği anda altında duran yer yarıldı ve bu yarıktan kara atlarıyla Hades çıkageldi. Hades Genç kızı daha çığlık bile atamadan tutar ve ardındaki yeryüzü tekrar kapanırken onu yer altındaki krallığına kaçırır. Olay çok hızlı gerçekleştiği için kimse göremez fakat Persephone’nin babası Zeus ve güneş Tanrısı Helios olay a tanıklık eder, ancak bu olaya karışmamaya karar verirler.

     

    Kalbi kırılmış üzgün Demeter tüm dünyada kızını aramaya kara verir, yakın arkadaşı Hekate ise her şeyi gören güneş tanrısı Helios’un ona yardım edebileceğini söyler. Demeter ağlayarak yardım için Helios a yalvarınca üzülen Helios gördüklerini Demeter e anlatır. Demeter öfkelenir ve Hadesten intikam almak ister ama Helios ona Persephone’nin Hadesin karısı olup ölülerin kraliçesi olmasında bir problem olmadığını söyler ancak Demeter işin peşini bırakmaz, sinirden çıldırmış ve kendini hakarete uğramış hissetmektedir. Tek yaveri ölüler olan Hadesi kızına layık görmez. Aynı zamanda gerçeği açıklamadığı için Zeus a sinirlenir ve tanrıları cezalandırmak için Demeter görevlerini yapmayı bırakır. Bunun sonucunda dünya kurumaya, hasatlar ve bitkiler verimini kaybetmeye başlar, hayvanlar açlıktan ölür ve tüm dünyada kıtlık başlar. Dünyada acı çeken insanların çığlıkları Olimpos a Zeus’un kudretli işiten kulaklarına ulaşır, Tanrı Zeus bir şey yapmazsa tüm insanlığın sonunun geleceğini fark eder bu yüzden Demeter ve Hades arasında bir anlaşma sağlamaya çalışır.

     

    Demeter e eğer persephone’nin istemediği halde Hades’in yanında tutulduğu kanıtlanırsa kızını geri vereceğini söyler aksi olursa Persephone kocasına aittir. Bunu öğrenen Hades ise tüm gün üzüntüden ağlayan ve gitmek isteyen isteksiz karısına birkaç nar tohumu yedirir. Bu yer altı dünyasının meyvesinin tohumları yiyenin yer altı dünyasını özlemesine neden olurdu. Herkes Zeus’un önünde toplanıp Persephone’ye nerde olmak istediği sorulduğunda Persephone kocamın yanında olmak istiyorum diyerek cevap verdi, bunu duyan Demeter çıldırdı ve Hadesi kızını kandırmakla suçladı. Büyük bir savaş yaşandı ve Demeter bir daha asla dünyaya verim getirmeyeceğini söyleyerek tehdit etti. Tartışmaya son vermek için Zeus Persephone’nin yılın yarısını kocasıyla birlikte yer altında diğer yarısını ise annesiyle birlikte Olimpos’ta geçirmesine karar verdi. Bu çözüm iki tarafı da tatmin etmedi ancak yapacak başka bir şeyleri yoktu, böylece Persephone Hadesin karısı ve yer altı kraliçesi oldu. Altı ay boyunca süre içerisinde Demeter üzüntüsünden dünyaya verimlilik getirmeyi bıraktı, diğer altı ay ise Olimpos a annesinin yanına geldiği dönemde ise mutluluktan parlayan Demeter tüm dünyaya verimlilik getirdi.

     

    Antik Yunanlılara göre Demeter’in üzgün olduğu dönem son bahar ve kış mutlu olduğu dönem ise ilk bahar ve yazı oluşturdu, diğer bir deyişle ise bu mit mevsimlerin değişimini ve doğanın sonsuz ölüm ve yeniden dirilişini açıklamak için oluşturuldu.

     

    icg


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.