Türklerin* Çektiği İlk Sinema Filmini Biliyor musunuz?

Türklerin* Çektiği İlk Sinema Filmini Biliyor musunuz?
  • 1
    0
    0
    1
  • 1905 ya da 1907 yılında, tam bilinmiyor. 

    Yapımcısı ve yönetmeni iki kardeş; Milton Manaki ve Yanaki Manaki. İsimleri yanıltmasın, öz be öz Balkan doğumlu ve Osmanlı tebaasına tabi, iki güzide insan.

    Konusu, dokumacılıkla meşgul olan kadınlar. Çekildiği yer Yunanistan'daki Avdella bölgesi, elbette siyah-beyaz ve tabiki sessiz. 

    Makarada sarılı toplam film uzunluğu 150 metre, gösterimin süresi sadece 56 saniye.

    Filmin adı, İP EĞİREN KADINLAR

    Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altında yaşayan, Balkan kökenli ve gayrimüslim, fotoğraf ve film işlerine meraklı, bu uğurda kıt kanaat imkanlarla ta Fransa'ya gidip cihaz, film ve lens almak için bin bir zorluk çeken iki kardeşin, tarihe; 'Türklerin çektiği ilk sinema filmi' olarak girmiş olan bu yapımının başrolünde kadınlar, raks ve insanlar var.

    Hayal edip emek verenler Arnavut, kamera ve film makarası Fransız , mekan Yunanistan, konu Makedon kadınlar, sekanslardan birinde Osmanlı hanedanı ve temel öğe insanlar.


    Herhalde, sinemanın 7. sanat olarak 'birleştirici gücünün' ve sanatlar üstü olmasının nadide bir örneği olarak dönüp duruyor makarada...


     

     

    Kaynakça: Winkler, Martin M. (12 Şubat 2009). Cinema and Classical Texts: Apollo's New Light (İngilizce). Cambridge University Press.

                     Zacharia, Katerina (2008). Hellenisms: Culture, Identity, and Ethnicity from Antiquity to Modernity (İngilizce). Ashgate Publishing, Ltd.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.