Advertisement Tracker

Birkan Nasuhoğlu'nun Divançesindeki Gül

Birkan Nasuhoğlu'nun Divançesindeki Gül
  • 2
    0
    0
    0
  • Akustik şarkıları ile her yeni eserinde sevenlerini hayran bırakan Birkan Nasuhoğlu, geçtiğimiz Cuma günü yeni single parçası Gül'ü dijital platformlarda sundu.

    Sanatçının şarkısının temelinde yer alan gül-bülbül motifi ise dikkatlerden kaçmadı. Nitekim Nasuhoğlu verdiği röportajlarında şarkısında Dîvân Edebiyatından esinlendiğini belirtmektedir. 

    Öyleyse haydi gelin şarkıyı ve şarkının içerisindeki edebî örgüye birlikte göz atalım.

    Düştüm daldan dala

    Dikenler arasında

    Kanatlarım kan revan

    Vardım sana kadar

    Yaram derin kanar

    Gül yüzün merhem bana 

    İnler dururum her gece

    Duy sesimi bitsin bu hasret diye

    Feryadım aşkımdan

    Dünya yansa dönmem ben yolumdan

    Çıkmazsın aklımdan, sözleriyle dolu olan şarkıda elbette ki öncelikli gönderme sanatçının daha önce icra etmiş olduğu Diken isimli şarkısına dönüktür. 

    Dîvân Edebiyatında Gül-Bülbül alegorisi beşerî hayatta sevgili ve onun âşığını temsil etmektedir. Şair olan âşık, sevgilisini bariz bir şekilde temsil edemediği şiirinde ondan gül olarak söz eder. Öyle ki bu bir gelenek halini alır ve artık edebiyat sahifelerinde Gül- Bülbül aşkı artık bir mazmun haline gelir. 

    Gül, güzelliği ve narinliği ile adeta sevgiliyi andırır. Gül, bülbülün sevgilisidir. Âşık da sevgili denen gül karşısında şakıyıp duran bir bülbüldür.* Bülbül güle varmak için çok yollar dener ancak uçamaz. Çünkü Gül'ün Diken'lerine takılır. Bu noktada Dîvân Edebiyatında 'diken' âşığın sevgiliye ulaşmasında onun önüne çıkan, yolunu kesen, engellemeye kalkışan rakipleridir. Bülbül, her seher vaktinde gülü karşısına alır ve ötmeye başlar.* Ancak gülün dibine kadar gelmiş olsa da ona birbiri içerisine girmiş ve bir bakıma birbirleri ile kenetlenmiş olan dikenleri sebebiyle yanaşamamaktadır ve her hamlesinde yara almaktadır ve canının acısı ile durmadan inlemektedir. İşte şair de burada yazmış olduğu şiirlerini adeta bülbülün inlemeleri ile denk tutmaktadır. Nasuhoğlu'nun da şarkısında 'İnler dururum her gece bitsin bu hasret diye' ifadesi ise bülbülün/âşığın, güle/sevgiliye ulaşamadığının birer sembolüdür. 

    Nasuhoğlu'nun 'Gül yüzün merhem bana' ifadesi ise yine Dîvân Edebiyatındaki gül mazmununun yanı sıra bu mazmunların içerisinde sevgilinin yanaklarındaki al renklerin de yine gül ile denk tutulduğunun bir temsilini bizlere göstermektedir. Burada ifade edilmek istenen ise "Kavuşamamanın acısı ortada ancak yalnızca yüzünün güzelliğini görmek dahi benim yaralarım iyleştirir. " şeklindedir. 

    Keyifli dinlemeler!

    * PALA, İskender, Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü, Kapı Yayınları.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.